Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  РЕМ и даље грубо крши законе...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

14. 09. 2018.

Аутор: Драгиша Ковачевић

РЕМ и даље грубо крши законе...

Као члана Радне групе НКЕУ за поглавље 10, позивају ме и на састанке Радне групе за медијску стратегију.

На оба места затупам тезу да сви медији морају да имају исте услове јер сада то није случај, пошто ТВ канали у власништву СББ имају монополски положај, а РЕМ им дозвољава  да грубо крше домаће законе.

У Србији можете да кажете шта год хоћете о Вучићу, његовој породици, патријарху, премијерки, опозицији, али не спомињите ККР и СББ. У то сам се уверио и на састанцима ове две радне групе, од чијег рада и резултата зависи  када ће се отворити поглавље 10 - Информационо друштво и медији.

У обе ове групе у мањини сам и многе не занима овај проблем. Чланови радне групе за медијску стратегију одбили су мој предлог да се формира експертска комисија која би утврдила да ли се у Србији крше медијски закони, а представници РЕМ-а нису чак  хтели да одговоре ни на једно  моје питање о кршењу закона.

Пошто је Влада формирала Радну групу писмом сам о томе обавестио премиијерку Ану Брнабић. Стекао сам  утисак да већина у тој радној групи не жели ни да сашлуша аргументе и чињенице које јасно указују на грубо кршење закона и штету која се наноси буџету Србије и домаћим телевизијама. Још увек чекам њен одговор.

Ја иначе подржавам сваку иницијативу и предлог да новом Медијском стратегијом, како то истиче бивши председник НУНС-а и члан радне групе за медијску стратегију господин Вукашин Обрадовић, треба да се обезбеди "равноправност свих актера на медијској сцени када је реч о финансирању и односу државе према медијима".

Такође, потписао бих и изјаву представнице БИРН-а Тање Максић, чланицу радне групе, која каже: "Треба обезбедити стабилно финансирање свих јавних сервиса и решити питање власништва Танјуга, Политике и Вечерњих новости", као и да РЕМ треба да буде независно тело и да у њему седе професионалци.

Сложио бих се и са многим питањима које је  тзв. Група за слободу медија поставила премијерки госпођи Ани Брнабић, али ме чуди да нико, из поменуте групе, није смео или није желео да отвори кључну тему од које зависи будућност електронских медија у Србији.

То је грубо кршење закона од старне СББ и РЕМ-а, који годинама толерише прекрајање изворних програма тзв. прекограничних канала, на којима се накнадно мења програм убацивањем реклама српских оглашивача.

Јер, не треба заборавити да у нашој земљи има 1788 јавних гласила, да легално свој ТВ програм емитује око 190 телевизија и око 300 радио станица. За њих закони важе, а за оне чија седишта су у иностранству не важе.

Тврдим да  опстанк домаћих електронских медија зависи да ли ће се решити  питање "прекограничних канала" који у Србији дивљају и не поштују ни један закон. 

Сагласио бих се и са предлогом УНС-а да локалне самопуправе одвајају 2% за  медије, али понављам: то није потребно ако се новац намењен за ТВ оглашавање усмери ка локалним медијима уместо што сада иде на прекограничне канале.

Телевизија која апсолутно и у свему подржава све идеје и ставове Групе за слободу медија - Н1 емитује програм у Србији без дозволе РЕМ-а, не плаћа надокнаду, нема обавеза према Сокоју, ОФПС, није порески обвезник у Србији, није уписана у АПР, не води се као јавно гласило, али емитује домаће рекламе иако то закон забрањује...

Нисам приметио да је то засметало НУНС-у, БИРН-у, Независном друштву новинара Војводине, опозицији, али и неким представницима власти који често гостују на тој телевизији и тиме дају легимитет каналу који у Србији ради без дозволе РЕМ-а и налази се ван правног и пореског система Србије...

Они који гледају овај програм уверавају ме да се на њему видети прилози и вести којих нема на другим телевизијама, али и да се њихови новинари баве пробраним темама. Има ту и озбиљног истраживачког новинарства. Верујем да би гледаоце веома занимало да Н1 проба да распетља мистерију звану ККР. Ко је ту коме газда: ККР, СББ, United group, Cas media, Тотал тв, НетТВ.плус, Telemach... Да ли г. Петреус има увид у све трансакције и послове ККР-ових ћерки, сестара, даље и ближе фамилије, да ли има црних пара...

Н1 силно замера председнику Вучићу што их апострофира као " америчку телевизију". Али замислите шта би  се десило када би тај Вучић затражио да "америчка телевизија" коначно почне да поштује законе наше земље.

Готово сам сигуран да би га "независни" медији, НВО, опозиција и други борци за слободу јавне речи оптужили да гаси "једино свето у мрачној Србији" и да би позвали народ да бране Н1 - последњи бастион слободе у Србији...

Да се разумемо; и ја бих био апсолутно против да се угаси Н1, иако тај програм не гледам пошто сам  претплаћен код гругог кабловског оретатора.

Због тога сам кажњен јер нећу моћи више да гледам утакмице репрезентације на Јавном сервису иако редовно плаћам претплату. Поред најбољих серија РТС се одрекао и фудбала.

Убудуће, репрезентативне мечеве  гледаће само они који су на мрежи СББ, на - Спорт клубу.

Понављам - немам ништа против Н1 и Спорт клуба, али нисам сагласан да за њих не важе, а за све остале електонске медије у Србији важе српски закони. Због тога  скоро свакодневно угаси се по нека локална и регионална телевизија, а истовремено телевизије у власништву СББ-а доживљавају своје звездане тренутке; шире се, отварају нове канале, купују све што је најбоље у ТВ понуди, најскупље серије и филмове, најатактивније спортске догађаје ...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси