Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор директорке Танјуга Бранке Ђукић листу "Данас"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

14. 06. 2017.

Одговор директорке Танјуга Бранке Ђукић листу "Данас"

Колеге,

Поштујем истраживачко новинарство.

Наравно, мислим на озбиљно истраживачко новинарство, чији је циљ истина и обавештавање јавности о тој истини, а не манипулисање полуинформацијама у таблоидном стилу, са циљем да се науди нечијем угледу и професионалном кредибилитету.

А, ви бисте да то урадите Танјугу, и није вам први пут.

Како, иначе, другачије објаснити чињеницу да ви, у дану у којем сте дошли до фотографија инцидента код Пионирског парка током инаугурације новог председника, уместо да се бавите тим инцидентом и кривцима за насиље, у некој аматерској, хињеној истрази тражите улогу Танјуга у свему томе?!  

Па, нема је! Разочараћу вас. И колико год немам воље да вам поново одговарам, морам, због истине коју сам дужна да понављам, а која је важна Танјугу и људима који раде у њему. 

Зато, ево, понављам чињенице везане за ваше инсинуације да је код Пионирског парка нападнут Танјугов фоторепортер, да је он снимио инцидент, да Танјуг није хтео да објави те фотографије, нити да тражи заштиту за свог фоторепортера:

- Танјуг је имао тог дана неколико фоторепортера, који су ангажовани у агенцији,  на више места у граду, али се на том догађају, нажалост, није затекао нико ко је радио за Танјуг;

- никакве, дакле, фотографије тог догађаја немамо;

Што се тиче фоторепортера М. М. (18), којег смо идентификовали на фотографијама које сте објавили, ствари стоје овако:

Овог талентованог младог човека, који управо уписује студије фотографије и ради као фриленсер (freelancer) - значи нема радни уговор са Танјугом - повремено смо ангажовали за снимање, када смо процењивали да немамо довољно фоторепортера, а он се одазивао, волонтерски и у уверењу да може нешто да научи од колега из Танјуга.

Последњи пут је тако ангажован 9. априла ове године, када је фотографисао протесте „Против диктатуре“, и те фотографије смо, наравно, емитовали у нашем сервису.

На дан полагања заклетве новог председника Србије нико из Танјуга га није ангажовао да фотографише, нити нам се он јавио.

Према томе, није нам послао фотографије са тог догађаја, не знамо ни да ли их има, нити шта би могло бити на њима. Ако их има.

Није нам се јавио ни после тог догађаја, није нас обавестио шта се догодило, па није ни тражио од нас било какву заштиту или реаговање тим поводом.

Како М. М. није ангажован уговором у Танјугу, он не поседује Танјугову опрему, па ни Танјугов телефон, како сте то тврдили у првом тексту на ову тему.

О реаговањима на инцидент у Пионирском парку и осудама насиља према новинарима, иначе, опширно смо известили у нашем сервису.

Стога, и када бисмо хтели не би баш могли да допринесемо вашој истрази о измишљеној улози Танјуга у овом случају, јер, ето, М. М. „не станује у Танјугу“, нити у нашој кући има фотографија тог догађаја. 

Тужбу против Данаса најавили смо после вашег текста "Танјуг је све снимио, али фотографија нема", а у којем сте инсинуирали некакву заверу прећуткивања у којој наша агенција наводно учествује, а ево и једне добронамерне примедбе:

могли сте ову површну истрагу о Танјуговој уплетености у нешто, шта год, зачинити, на пример, утицајем БИА или парама која су легле на рачун Танјуга... или већ нешто слично из тог уобичајеног таблоидног пакета.

Прича би, можда, добила на тежини и интригантности.

Овако, "прелистали" фејсбук и линкове, неко вам рекао... Неозбиљно. Танко.

Коначно, истински ми је жао времена које сам утрошила на ову преписку.“

Београд 13.06.2017. године

ТАНЈУГ ЈП

Бранка Ђукић, директор

Овај допис стигао је УНС-у на мејл 13. јуна 2017. године, а објављен је у штампаном издању листа "Данас" 14. 6. 2017. године

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси