Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо групе запослених због „драматичног стања у Компанији 'Новости' “
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

05. 05. 2017.

Писмо групе запослених због „драматичног стања у Компанији 'Новости' “

Преносимо писмо које је данас стигло УНС-у.

Генерални директор и главни и одговорни уредник Компаније "Новости" Ратко Дмитровић затражио је хитну седницу Надзорног одбора Компаније "Новости".

Према нашим сазнањима, седница је заказана за понедељак 8. мај, Дмитровић је у службеном обраћању НО као разлоге навео потребу брзог и коначног решавања проблема створених пре него што је садашње руководство преузело управљање "Новостима". Уколико се то не уради, стоји у образложењу директора "Новости", ова медијска кућа у веома кратком року може да доживи потпуни колапс, укључујући престанак изласка дневног листа "Вечерње новости", упркос чињеници да је то и даље један од најтиражнијих дневника.

Приватизација Компаније "Новости" једна је од оне 24 спорне. У случају "Новости" све је још у фази истраге. Тачније, на томе се одавно ништа не ради.

Доласком на чело "Новости" у мају 2013. године, Дмитровић је јавност обавестио да на рачуну Компаније "Новости" нема ни динара, да је та медијска кућа дужна 11 милиона евра, да међу запосленима има најмање 150 вишка, да сва издања Компаније, осим дневног листа и "Трећег ока" послују са губицима. Увођењем оштрих мера штедње, реорганизацијом унутар пословног система менаџмент "Новости" успео је да стабилизује стање, подигне текућу ликвидност и последње три године забележи позитивно текуће пословање.

За то време Надзорни одбор, тачније Влада Србије ништа није урадила по питању проблема на које руководство "Новости" не може да утиче.

За 2009. годину нису плаћени порези и доприноси и дуг по тој основи константно расте, с обзиром на високу камату.

Влада од 2011. године има управљачка права у "Новостима", што значи да именује Надзорни одбор. Упркос одлуци саме Владе, од пре две године, да држава Србија изађе из власничке структуре Компаније "Новости" (има 37 одсто акција) то до сада није урађено.

Са овом чињеницом упознат је и пријашњи и садашњи министар информисања али нико ништа не предузима. Не зна се због чега Влада Србије не спроводи сопствену одлуку. Милан Беко је већински власник (62 одсто акција) али му је, због неиспуњавања одређених законских обавеза у време потпуног преузимања "Новости", одузета могућност управљања фирмом.

Чија је заиста Компанија "Новости" то је тешко рећи. Бизнисмен Мирослав Богићевић је неколико пута изјавио да је он власник тзв. кровног уговора о продаји "Новости", али никада није покушао да преузме Компанију.

У јавности се спомињала и породица Родић, власници "Курира", а председник Владе Александар Вучић, једном је изјавио да му није јасно како ће се уопште решити проблем власништва у "Новостима".

Наслеђени проблеми ове медијске куће, заостали из доба када је на челу "Новости" био Манојло Вукотић, крећу пре свега од улагања у штампарску машину, скупа са Штампаријом "Борба", када је Компанија "Новости" 2002. године инвестирала 5.5 милиона евра, а од тога никада није имала ни динара користи.

Штампање дневног листа "Вечерње нповости", на машини чији је Компанија "Новости" власник 50 одсто, плаћа се Штампарији "Борба" пуна цена, чак 20 одсто виша од економске.

Заједничко предузеће, на које се води заједничка машина, под контролом је Штампарије "Борба" (државно предузеће) која већ четврти мандат не дозвољава "Новостима" да именује свог директора.

У августу ове године на наплату стиже последња рата (425.000 евра) кредита који је старо руководство "Новости" узело од "Хипо банке" (данашњи "Адико") 2012. године.

Претходно руководство "Новости" продало је имовину Компаније вредну око 10 милиона евра, али никада није урађена ревизија те продаје, нити се зна како су потрошена средства добијена на овај начин.

Како се у Компанији "Новости" пословало пре 2013. године говори и податак да је старо руководство, месец дана пре именовања Дмитровића на чело "Новости", од маркетиншких агенција узело аванс од 65 милиона динара. У пракси је то значило да садашњи менаџмент месецима није имао ни динара прихода од маркетинга.

Недавно је Влада Србије именовала нови Надзорни одбор Компаније "Новости". За председника је постављена Тања Видојевић, иначе члан Главног одбора Српске напредне странке.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

06.05.

2017.

Dule [нерегистровани] у 08:11

novine

Nista bolje nije ni u novosadskom "Dnevniku" i u to preduzece treba uvesti red !

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси