Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Славољуба Караџића УНС-у поводом Светског дана слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

03. 05. 2017.

Аутор: Славољуб Караџић Извор: УНС

Писмо Славољуба Караџића УНС-у поводом Светског дана слободе медија

Славољуб Караџић послао је јуче УНС-у писмо поводом 3. маја, Светског дана слободе медија. Писмо преносимо у целости.

Поштовани новинари,

трећег маја се обележава Светски дан слободе медија. Да ли у Србији постоји слобода медија? Извршна власт тврди да нема цензуре, а малобројна опозиција и део грађана да живимо у потпуном медијском мраку. Истина може бити само једна.

Због тога желим да вам укажем на два члана Устава Републике Србије који се односе на слободу мишљења и изражавања и права на обавештеност, а који су садржани у члановима 3,5 и 15 Закона о јавном информисању и медијима.

Члан 46

Јемчи се слобода мишљења и изражавања, као и слобода да се говором, писањем, сликом или на други начин, примају и шире обавештења и идеје.

Члан 51

Свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештен о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују.

Да ли медији у Србији поштују Устав и законе? Мој одговор на ово питање је негативан. Мислим да су се медији трансформисали из информативних у средства манипулације, а новинари претворили у помоћнике великог илузионисте који изводи своје трикове и обмане на јавној сцени.

Знам да код вас постоји велики страх од губитка посла, посебно вас који радите у приватним медијима. Присуство стаха је сигуран доказ да нема слободе. Ваш страх је неоправдан јер закон је на вашој страни.

Наиме, у члану 49 Закона о јавном информисању и медијима стоји:

Новинару не може престати радни однос, умањити се уговорена зарада или уговорена накнада за рад, нити се на други начин ставити у неповољни положај због тога што је у јавном гласилу објавио истиниту тврдњу или изнео мишљење, као ни због тога што је своје мишљење изнео ван медија као лични став.

Члан 50

Новинар има право да одбије да изврши налог уредника ако би се поступањем у складу с тим налогом кршио пропис, правила струке и етику новинарске професије.

Студенти, радници, пензионери који су изашли на улице својих градова, не желе ником зло. Напротив, желе да сви грађани живе достојанствено и поштено од свог рада.

Између осталог, боре се да врате част и достојанство вама новинарима, како лично тако и професионално, које сте давно изгубили. Да ли желите да до краја живота живите у систему у коме је изношење истине тешко кривично дело? Да ли желите да до пензије пишете оно што вам људи који врше власт нареде? ОДЛУКА ЈЕ ИСКЉУЧИВО НА ВАМА!

Не могу грађани, који су се побунили против система, да вам помогну, ако ви то не желите. Искористите светски дан слободе медија да подигнете свој глас и покажете своју храброст. ВАШИМ ПОШТЕНИМ И ПРОФЕСИОНАЛНИМ РАДОМ БРЖЕ ЋЕМО СТИЋИ ДО ЦИЉА!

Поздрав храбрима,
Славољуб Караџић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси