Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Дописници из Смедерева: Градска власт наставља са дискриминацијом новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

19. 04. 2017.

Дописници из Смедерева: Градска власт наставља са дискриминацијом новинара

Дописници "Политике", "Вечерњих новости", "Блица", "Информера", "Бете" и "Данаса" из Смедерева упутили су данас УНС-у писмо у којем наводе да градска власт Смедерева наставља са устаљеном праксом дискриминације новинара и кршења Закона о јавном информисању, позивањем само „одабраних“ медија на конференције и догађаје које организује локална самоуправа. Писмо преносимо у целости.

Градска власт Смедерева, на чије смо понашање у односу према медијима више пута указивали, наставља са устаљеном праксом дискриминације новинара и кршења Закона о јавном информисању, позивањем само „одабраних“ медија на конференције и догађаје које организује локална самоуправа.

Врхунац бахатости носиоца најважније јавне функције у граду достигнут је поводом обележавања градске славе, другог дана Ускрса, догађаја на који су ранијих година новинари престоничких медија и агенција били позивани, док је ове, 2017-те изостао чак и позив за то.

Претходних недеља нисмо позвани на сусрете представника локалне самоуправе са представницима неколико међународних организација, ни поводом обраћања председника Скупштине града у вези са одржавањем избора за савете месних заједница. Изостало је било какво иступање у јавности координатора РИК-а у вези са недавно одржаним председничким изборима, али и позив за представљање атлетског пројекта, због чега се десило да поједини медији извештавају о изградњи стадиона, а други о изградњи стазе у смедеревској тврђави. То је последица селективног информисања, преко „одабраних“ медија, које фаворизује градоначелница Смедерева Јасне Аврамовић.

Упркос бројним упозорењима УНС-а и реаговањима струковних удружења, власт у Смедереву наставља да новинарима престоничких редакција ускраћује право на информације од значаја за јавност у вези са радом органа локалне самоуправе, јавних предузећа, организација и установа. Новинарима је онемогућено да обављају свој посао, а транспарентност у раду изабраних представника, органа локалне администрације и јавних предузећа потпуно изостаје.

Градоначелница Јасна Аврамовић више пута је, подсетимо, изјавила да она одлучује ко ће од новинара бити позиван на конференције и догађаје које организују Град Смедерево и локална самоуправа.

Дописници “Вечерњих новости”, “Блица” “Информера”, “Политике”, “Данаса” и “Бете” још једном скрећу пажњу изабраним и постављеним лицима на кршење Закона о јавном информисању.

Питамо по ком основу нослац јавне функције даје себи за право да врши селекцију медија и ускраћује право јавности да зна, као и када ће новинари у Смедереву бити третирани у складу са Уставом и законима Републике Србије како би могли да у складу  са законима и стандардима професије обављају свој позив.

Уколико градска власт настави са оваквом праксом кршења Устава и закона, бићемо принуђени да тражимо одговорност пред институцијама државе Србије, и на тај начин бранимо законитост, професију и своје право на рад.

Јелена Илић – Вечерње новости

Мирослав Ђорђевић – Блиц

Оља Милошевић – Политика

Дејан Ђорић – Данас

Јелена Васиљевић – Информер

Милосав Славко Пешић - Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси