Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Удружења радио станица РАБ Србија поводом текста „Фантомска новинарска удружења”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

13. 12. 2016.

Писмо Удружења радио станица РАБ Србија поводом текста „Фантомска новинарска удружења”

Удружење радио станица РАБ Србија послало је Удуржењу новинара Србије (УНС) писмо поводом текста ,,Фантомска новинарска удружења” који је УНС 9. децембра пренео са сајта Fairpress. Писмо преносимо у целости.

Удружење радио-станица Раб Србија

Саопштење

На сајту УНС-а, 9. децембра, објављен је текст под називом "Фантомска новинарска удружења", који је потписала Милена Николић (Fairpress). У том тексту једино радијско удружење у Србији – Удружење радио станица РАБ Србија, окарактерисано је, између осталог, као фантомско.

РАБ Србија ће 15. децембра, у Руми, обележити шесту годину рада. Настали смо по узору на британско удружење, које смо у Лондону, приликом посете Би-Би-Сију, обишли. Британски РАБ је 2010. године био толико далеко од српске радијске и маркетиншке радио сцене, да нас је та дистанца само охрабрила.

Имали смо храбрости да 2010. године кажемо НЕ свим постојећим медијским и новинарским удружењима у Србији и да кажемо ДА – тада (а и сада) једином удружењу радио-станица у нашој земљи – РАБ Србија.

Удружење радио станица РАБ Србија тренутно чини 119 радио станица из наше земље, што је преко 650 медијских радника који живе и раде на овим станицама. Желимо јаку радио-индустрију и добар радио-програм, отуда је иза нас дванаест Радио дана!

Од 2010. године чланови РАБ Србија два пута годишње организују Радио дане, на којима се окупи преко 200 учесника. Наши предавачи су: професори с Факултета политичких наука, Филозофског факултета у Нишу, новинари и консултанти из Македоније, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске и Бугарске, а с нама су били и представници регулаторних тела из Србије и земаља у окружењу, као и директори најзначајнијих маркетиншких и ПР агенција, професори српског језика, међународни стручњаци за писање медијских пројеката, као и европски консултанти за радио-продукцију и водећи познаваоци радио-технике у Европи, и да не набрајамо даље...

Отуда су у нашим редовима и стручњаци за писање или оцењивање медијских пројеката, који су и сами предавачи из ових области.

Учествовали смо на свим јавним расправама у земљи, покушавали смо да мењамо лоше законе, објашњавали политичарима и надлежнима због чега је то у интересу СВИХ, а не појединих чланица. Државни секретар за информисање је увек позиван на наше Радио дане, четири пута их је отварао, а три пута одговарао на питања СВИХ наших чланица из свих крајева Србије.

Установили смо годишњу награду ,,В(РАБ)АЦ” – једино признање које се у Србији додељује у радио-индустрији за најбољи радијски џингл и најбољу радијску рекламу, која је ове године додељена по пети пут.

Имамо и заједнички пројекат – „РАБ Позитива”, у чијем креирању ЗАИСТА учествују колеге из целе Србије. Лепе вести из свих крајева земље подигли смо на „глобални” ниво и путем мреже радио-станица чланица РАБ Србија оне се свакодневно чују у свим деловима Србије (или су и наши слушаоци фантоми?!).

Наш Неwслеттер дванаест пута годишње се шаље на хиљаде мејл адреса у земљи и иностранству.

Колико смо озбиљно еснафско удружење говори и податак да смо ове године потписали коалициони споразум о сарадњи с „Новом мрежом Србије”, коју чине локалне телевизијске станице, а с циљем заједничког наступа у јавности. Слушаоци и гледаоци су наше мерило вредности...

И тако даље, да не набрајамо све то - да вас заиста интересује фантомски РАБ, пронашли бисте нас и на нашем сајту, и на „Фејсбук” страни или у многим радијским и телевизијиским програмима, где често наши чланови гостују и причају о струци, идеји, акцијама, плановима, музици, програму, тржишту... Не о политици.

Оне који нас називају фантомима, а пре оне који знају, а праве се да су необавештени с циљем да нас увреде и дискредитују, јер не постоји тапија на број медијских удружења у демократској Србији, као што не постоји декретом наметнуто чланство, питамо – да ли је споран наш рад? Због чега? Усудио се још неко да се бави медијима? Тај неко основан је пре шест година. Не споримо, ви сте првоборци за демократско друштво и плурализам, што и ми подржавамо, али зашто вам онда смета још једно еснафско удружење? Још једно репрезентативно медијско удружење, које је и скупштински предлагач?

Да, дрзнули смо се да будемо скупштински предлагачи, све у складу са законом и прописима. Био је јавни позив за предлагање кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Сви су могли да предложе, а зашто то нису учинили, на пример, УНС и НУНС, питање је за њих.

Немојте да мислите да само одређена удружења имају апсолутно право да предлажу и сматрају да су њихови, и само њихови, предлози најбољи, чак и када не постоје.

Или је проблем друге природе? За скупштинског предлагача требало је доказати стварни број чланова. Тако смо дошли до онога када фантом викне „држите фантома”.

Можда смо за вас свих ових година били невидљиви (такви су радијски људи), али то је само зато што се нисмо бавили (и нећемо) политиком и зато што нам је професија изнад свих подела и кланова, а с циљем да нас буде што више и да будемо бољи.

За оне који не знају, председница РАБ Србија Маја Раковиц је и власница и главна и одговорна уредница „NAXI радија”, једне од најслушанијих београдских радио-станица, која постоји 22 године. Ове године проглашена је за најуспешнију жену предузетницу у Србији. Престижну награду „Цвет успеха за жену змаја – специјално признање за успешан пословни модел” додељује Удружење пословних жена Србије. Такође, Маја Раковиц је прошлог месеца изабрана за заменицу председника Одбора Удружења за креативну индустрију Привредне коморе Србије управо због активности Удружења РАБ Србија у Привредној комори.

Београд, 13. децембра 2016.

РАБ Србија

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси