Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо смедеревских дописника: Вербални напад градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

27. 09. 2016.

Аутор: Дописници београдских редакција из Смедерева Извор: УНС

Писмо смедеревских дописника: Вербални напад градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић на новинаре

Шесторо новинара београдских редакција из Смедерева послало је отворено писмо јавности, домаћим и страним институцијама и медијима, “поводом бруталног вербалног напада на новинаре градоначелнице Смедерева, Јасне Аврамовић на седници Скупштине града”. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

Ово писмо је једини начин да укажемо на најбруталније вербалне нападе и омаловажавања градоначелнице Смедерева  Јасне Аврамовић, посебно на последњој седници Скупштине града, 22. септембра, упућене смедеревским новинарима републичких редакција и новинских агенција.

Аврамовић је и раније злоупотребљавала скупштинску говорницу, а ван скупштине локалну телевизију (која висе не постоји, захваљујући њеним покушајима да избегне приватизацију), како би нападала новинаре, који, настоје да истинито и благовремено, сходно позиву, а не по диктату градоначелнице извештавају своје редакције и јавност.

На последњој седници смедеревског парламента, мимо дневног реда, дописници (присутни или не) били су главна мета током дванаесточасовног заседања, што је школски пример самовоље, бахатости, кршења кодекса, закона, па и Устава Србије, говор мржње, подстицање на линч, позивања одборника СНС да се ругају дописницима, да их фотографишу и исмевају што је, најблаже речено, грубо ометање људи из медија, и непосредно угрожавање безбедности свакога ко мисли другачије од градоначелнице.

Градоначелница Јасна Аврамовић није пропустила ни један излазак за говорницу (а било их је више од десет, у просечном трајању од по пола сата) да ниподаштава рад дописника, износећи притом низ грубих неистина, неприличних квалификација и увреда. Кроз опсежне, пародичне интерпретације текстова, усудила се да пређе и на терен личног, па је дописнице називала “ несрећним новинаркама које сањају грозоморне снове”, помињући чак и њихову психу у погрдном смислу, што по њеном тумачењу доводи до тема о којима пишу.

Дописнике је назвала “људомрсцима који пишу искључиво ружно о свом граду”, из чега је закључивала да новинари угрожавају долазак инвеститора, те зато од њих мора да крије значајне информације.

Уз све то, Аврамовић је у више наврата, политички бојила рад дописника, називајући нас “њиховим новинарима”, уз оптужбе како радимо за опозицију.

Све то речником који није примерен функцији градоначелника коју представља Јасна Аврамови,ћ а још мање институцији Скупштине града у којој говори, кршећи и најниже стандарде јавне комуникације и ликујући што може са говорнице неометано и неодмерено да клевета и понижава новинаре.

Целодневним атаком довела је до усијања атмосферу у скупштинској сали и на ивицу физичког обрачуна СНС са новинарма који су дошли да прате рад Скупштине. Сваку њену реч владајућа већине (СНС) дочекала је одобравањем, смехом и подсмехом, добацивањем и увредама новинара.

Одборници Српске напредне странке су аплаудирали, смејали се, да би у једном тренутку почели да нас фотографишу мобилним телефонима! Један од одборника је у пролазу, колегиници, која по годинама може да му буде унука, уз циничан смех добацио "Де си, ћеро".

Илустрацију дешавања можете делимично да дочарате из краћег тонског записа који Вам прослеђујемо у прилогу. Уколико имате било каквих сумњи у веродостојност, молимо Вас да од скупштинске службе града Смедерева затражите интегрални снимак или записник са седнице.

За нас је то врхунац вишегодишње тортуре коју трпимо од представника власти у Смедереву Упозоравамо надлежне институције и јавност да говор мржње градоначелнице Смедерева према новинарима директно угрожава нашу безбедност, као и сигурност наших породица.

Осим угрожавања сигурности, новинарима београдских редакција дужи период ускраћено је и право на већину информација из градске управе, а тиме и наше Уставом загарантовано право на рад, као и обавеза да правовремено обавештавамо јавност о ономе што има интерес да зна.

Градоначелница смедеревске новинаре београдских медија не позива на догађаје, о раду локалне самоуправе и одлукама које доносе њени органи чува за своје медије, а на десетине захтева за достављање информација, остаје без одговора. Упркос нашим апелима и јавним упозорењима новинарских удружења да су носиоци јавних функција, у интересу јавности, у обавези да новинарима достављају информације без дискриминације, у Смедереву је стање из дана у дан горе. Градоначелница демонстрира силу сваким потезом.

Очекујемо Вашу помоћ у складу са могућностима и овлашћењима, како бисмо заједно створили услове за нормалан рад новинара у Смедереву, и избегли да такав однос и говор мржње, резултира физичким насиљем над новинарима.
Са жаљењем констатујемо да нас од таквог сценарија дели само корак.

У Смедереву, 27.09.2016.

 




Дописници

Милосав Славко Пешић (Бета)
Дејан Ђорић (Фонет)
Јелена Илић (Вечерње новости)
Оливера Милошевић (Политика)
Мирослав Ђорђевић (Блиц)
Јелена Васиљевић (Информер)

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси