Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Синдикат новинара дневног листа Спорт: Нико од надлежних не реагује на незаконитости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

08. 08. 2016.

Синдикат новинара дневног листа Спорт: Нико од надлежних не реагује на незаконитости

Синдикат новинара дневног листа Спорт послао је данас УНС-у писмо у ком истиче да нико од надлежних није до сада реаговао на незаконитости у овом дневном листу. Писмо преносимо у целости.

 

Историја Мирковићевог газдовања српским медијима је позната. И врло црна. За непуних годину дана сахранио је две приватизоване телевизије и радио. Томе треба додати и таблоид Папарацо. Агенцију Танјуг инфо је громогласно најавио, али се о судбини више ништа не зна.

Проверене методе Саша Мирковић увелико примењује и на Спорту. Запослене не плаћа, али зато малтретира. И незаконито дели отказе.

Код продаје Спорта Ратко Дмитровић био је гарант да ће Мирковић да извршава обавезе. Ако не осећа моралну одговорност што је људе препустио некоме ко не хаје за законе, да ли се осећа превареним што је Спорт из дневног спортског новинарста отишао у политичко агитовање?

Уосталом, ми очекујемо, као дугогодишње колеге, да се  новинари Вечерњих новости огласе, јер тамо је у спортској рубрици много оних који су почели или стекли име у Спорту. Уосталом, у Новостима је и некадашњи главни уредник Спорта, зар не?!

Да ли наше колеге чекају да и њих задеси слична судбина па да онда заједно стојимо беспомоћно на Тргу Николе Пашића, јер се нико, али баш нико од заштитника грађана, министра рада до било које инспекције досад није огласио. Зар је то Србија коју мењамо и која сутра стреми Европској унији?!

И Дмитровића и Управни одбор Новости АД неколико пута смо званично обавештавали о кршењу одредаба уговора. Нисмо добили оверени документ о купопродаји, а ни документ да је Надзорни одбор Новости, а онда и наш, донео и какву одлуку да се за сићу отуђи државна имовина!

Спорт је супротно одредбама Закона о јавном информисању и медијима месецима излазио без импресума. Нити се знао главни и одговорни уредник, нити уредници рубрика. Запослени су упозоравали и на то. Али, нити је реаговао јавни тужилац, нити ресорни министар.

Онемогућавањем запослених да раде и да узму личне ствари из редакције Мирковић је прекшио и радно право. Поново без реакције јавног тужилаштва и одговорног министарства.

Ништа ажурнија није била ни инспекција рада. Прва пријава поднета је у фебруару. До данас, инспекција је само једним јединим дописом „утврдила чињенично стање“.  И то тек кад су сви запослени поднели пријаву на основу које би могли да регулишу и неисплаћене зараде и доприносе за социјално осигурање. Колега је завршио на ургентном центру јер нема здравствену заштиту и на други начин није могао да добије лекарску помоћ. И даље је нема! Али бар од 08.08.2016. има решење. После седам месеци чекања моћи ће преко Бироа за незапослене коначно да оствари здравствену заштиту.

Синдикат новинара Спорта (члан СИНОС) показивао је увек добру вољу и да преговара и да попусти и да сачека. Синдикат Спорта више не жели никакве разговоре са извршним директором Драганом Ковановићем јер све што је он до сад говорио, обећавао и уговарао није било ни близу да се испуни.

Запослени се редовно окупљају испред Дома Синдиката у очекивању да им се неко од надлежних обрати или им бар каже да је неки поступак против осионог Саше Мирковића у току.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

09.08.

2016.

Dobro jutro! [нерегистровани] у 07:01

.

Prvo su došli...
Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.
Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.
Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.
Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.

(Martin Nimiler)

Одговори
пон

08.08.

2016.

Casper [нерегистровани] у 17:43

Poltronstvo

Ovo čeka novinare Novosti uskoro. Oni ćute, misle da su beli medvedi. Taj Popović koji je bio glavni urednik Sporta je bruka za profesiju, ali je zato lojalan Dmitoviću.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси