Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Запослени у „Спорту“: Мирковић, неуспешни ловац у мутном
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

01. 08. 2016.

Аутор: Запослени у дневном листу „Спорт“ Извор: УНС

Запослени у „Спорту“: Мирковић, неуспешни ловац у мутном

Запослени у дневном листу „Спорт“ упутили су данас писмо УНС-у у којем реагују на „потирање традиције најстаријег спортског листа на Балкану“. Писмо преносимо у целости. Насловном страном Спорта од 31. 7. 2016. власник, директор и све друго (по потреби) данас је начинио недопустиву грешку, јединствену у историји српског новинарства.


Непосредно пред почетак Олимпијских игра у Рију, али и финала у Торонту где игра Новак Ђоковић, објави своју слику и насловну страну спортског листа користи за своје обрачуне за потпредседником СНС Гашићем, чиме вређа етику новинарства. Без обзира да ли је власник или није, Мирковић потире традицију најстаријег  спортског листа на Балкану.

Ми, запослени у Спорту очекујемо реакцију јавности, Удружења новинара Србије, Синдиката новинара, али, пре свега, самих Вечерњих Новости које су нас продале под јасним условима да нико неће, тачније речено – не сме -  да мења, концепцију спортског листа. То подразумева и отпуштање људи, а управо је ових дана отпуштено двоје и то МОМЕНТАЛНО, што ниједан правни акт у овој земљи не признаје!

Очекујемо пре свега, да се руководство Вечерњих Новости одмах огласи и да јавности стави на увид уговор. Морална обавеза Новости је да макар као новинску кућа реагује и обавести јавност о оном што се збива у Спорту. Досад су се огласила само новинарска удружења.

Било бисмо захвални, ако би премијер, поред хиљаде важнијих ствари за ову земљу, сада, почетком августа, примио макар на пет минута нашег представника који би му уручио документацију, јер се ипак ради и о човеку који је до јуче био и високи функционер СНС.

Последњи трзај ловца у мутном је насловна страна Спорта од 31. 7. 2016. године.

У претхном покушају, претњом књигом у септембру, Мирковић је схватио да може да маше колико хоће. Али, сувише је ситан да би се и приближио мети. Зато је себи задао нижи циљ. Више не прети, сад тражи заштиту. Од политичке хајке?!

Зато је дневни спортски лист претворио у сопствени политички памфлет.

Исти онај Саша Мирковић који са политиком има толико везе тaкo што је летео из једне партију у другу. Док Зајечару није оставио 14 милиона евра дуга.

Или се под политичким ангажовањем подразумева кандидатура за премијера која се брже завршила него што је почела. И то не зато што је у Спортовим просторијама остало брдо неиспуњених формулара, него што су га "сарадници преварили и радили све без његовог знања". Иначе, формулара је остало таман толико да се поставља питање да ли је сакупио бар стоти део неопходних потписа за кандидатуру.

Наравно да предстојећи председнички избори не могу да прођу без Саше Мирковића који је супарницима већ бацио рукавицу у лице. Док га "сарадници опет не преваре", или док му политичким "хајкама" не дођу главе...

Сви ти потези очајника разумљиви су ако се зна колико је костура у Мирковићевом орману. Можда се међу телевизијама и свим предузећима нађе и неки политички дух из прошлости. Али, шансе су једнаке као што је и Мирковић својом вољом постао "опозиција".

И док се Мирковић копрца у блату у којем се сам заглибио, повлачи и недужан и немоћан Спорт. Поставља се питање зашто Новости поново не реагују?! Запослени у Спорту су више пута упозоравали са се не испуњавају основне одредбе уговора којим су Новости продали Мирковићу Спорт. Од уставом загарантованих права на зараду и социјалну заштиту, до невиђених и све чешћих видова мобинга Мирковића према запосленима.

С обзиром колико је генерални директор и главни уредник Ратко Дмитровић убеђивао запослене у Спорту колико је продаја Мирковићу добра за њих, јасно је да Дмитровић нема интереса да поништава продају Спорта. Запосленима је отворено већ рекао да не осећа ни моралну одговорност за ситуацију у којој их Мирковић држи сад већ скоро девет месеци. Тај Дмитровићев став неће да промени ни број Спорта од 31. 7. 2016. године.

Запослени овог пута немају потребу да се ограђују од штампаног броја. Могу само да саосећају са читаоцима слабог стомака који су поверовали да је Спорт остао спортски дневни лист.

Дизањем прашине Саша Мирковић поново покушава од џелата да се представи жртвом. Извршиоци су, по њему, злоупотребљени запослени у Спорту. Исти они којима не плаћа ни зараду, ни доприносе и мисли да ће отказима да се реши потраживања.

А од свега, успеће само да обогати судску праксу видовима мобинга. Суровог, бескрупулозног и врло инвентивног. Запослени у Спорту показали су да се не плаше отказа. Лојални Мирковићеви сарадници такође су показали своје новинарско умеће. Остаје само да се читаоци стрпе. Јер, ничији зулум није трајао довека. И дахије су на крају долијале.

Коментари (5)

Остави коментар
уто

02.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 01:14

Ciljevi su šaroliki a želja je cilj

Što ste takvi ? Pa pustite ga kada vidite da mu se baš to tako nešto hoće. On zna da možda svašta bolje zna od drugih što oni možda ne znaju šta on može da zna.

Одговори
пон

01.08.

2016.

Nije bitno [нерегистровани] у 21:06

Smesan je

Koliko plitak treba da budes da na naslovnu stranu sportske novine stavis svoju sliku, a da pritom izgledas kao da nikad loptu (to ti je ono okruglo, naduvano, ali dosta manje od onog na slici ) nisi sutnuo, niti bacio (a i nisi)?
Koliko si nemoćan, a to neces da priznas, kada tri dana stavljas istu stranu u novinu, koja vise nije novina, nego ni sam ne znas sta?
Koliko moras da si los covek da maltretiras ljude da dolaze, a da postavis obezbedjenje?
Kolika neznalica moras da budes da devet meseci za urednike i direktore stavljas ljude koji nikad o sportu slovo nisu napisali?
Koliko si puta radio fizicko u zivotu?
Koliko ti treba vremena da razjasnis sta sam te sve pitao?

Одговори
пон

01.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:33

Skandal prve vrste

Taj mirkovic je pljunuo ne smo na sadasnje cestite novinare sporta i generacije koje su od sporta napravile sjajnu neprevazidjenu novinu posvecenu sportu i mladosti...on je pljunuo na sve nase velikane sporta koji su ponosni nosioci titule sportiste godine..zato apelujem na divca.novaka.kicu.dzaju.bracu kacar.jasnu..praju i ostale asove da se oglase a ocekujem da i drzava uradi svoje...

Одговори
пон

01.08.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:19

menadžer za propast

Kako može estradni menadžer da se bavi medijima, pokazao je u Zaječaru, gde je najpre razjurio sve koji znaju novinarski posao. I tamo su ostali najlojalniji koji su ga neprekidno promovisali na TV Best, a onda su i ti lojalni polako odlazili, kad je prestao da im plaća. Podrška zaposlenima u Sportu. S obzirom da su prestonici, nisu bogu iza nogu u istočnoj Srbiji, i s obzirom na tradiciju lista. valjda će neko stati na put bahatom menadžeru, koji je spreman na sve primitivne postupke kako bi skrenuo pažnju na sebe. Dojučerašnja uzdanica vlasti. Dokle više!

Одговори
пон

01.08.

2016.

Casper [нерегистровани] у 10:59

Podrška

Podrška zaposlenima u Sportu. Zašto država ne reaguje, nije valjda da vođa ne zna šta mu radi doskorašnji saradnik.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси