Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо "Споне": Зашто Министарство културе и информисања превиђа реалну слику медијске понуде на српском у Македонији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

12. 07. 2016.

Аутор: Колегијум редакције "Спона" Извор: УНС

Писмо "Споне": Зашто Министарство културе и информисања превиђа реалну слику медијске понуде на српском у Македонији

Колегијум редакције "Спона" послао је данас УНС-у писмо у ком наводи да ни на овогодишњем медијском конкурсу Министарства културе овај портал није добио новац, и да "Министарство културе и информисања превиђа реалну слику медијске понуде на српском у Македонији". Писмо преносимо у целости.

„Спона“ у инфо неравнању

Пројекат Српског културно информативног и едикативног центра Срба „Спона“ из Скопља - Одрживост једине информативне понуде на српском језику у Македонији - портал „Спона“ www.srbi.org.mk и часопис „Слово“, багателисан је Решењем о расподели средстава по конкурсу за суфинансирање пројеката из области јавног информисања припадника српског народа у земљама региона у 2016. години. „Равнањем“ и потписом министра Ивана Тасовца, од укупно предвиђених средстава у износу од 20.000.000 динара, комисијским избором, за „Спону“ није било места.

Одлука је таква кава је. О правој позадини поновног превиђања непобитних чињеница садржаних у одбијеном пројекту „Споне“, као и ранијих година, остајемо ускраћени. У тој визури „изоштрене“ дијоптрије вредновања пројеката, конкретно из Македоније, битних за суфинансирајућу подршку из матице, „чинодејствовањем“ откривена су – два, очито наменски припремљена за учешће на конкурсу. Коментар о понуди подржаних, остаје читаоцима. Наш није упутан из више значајних разлога, између осталог и због смањења набоја даљих подела у ионако расцепканом српском корпусу, а испада, оваквим одлукама као да „неко“ из матице поспешује..

Но, једна примедба, из обиља негативних реаговања, нашег редовног читаоца, угледног српског интелектуалца из Скопља, наводи на размишљање: „Да ли се ово неко са вама, али и са нама вашим читаоцима - спрда...? Јер, у Македонији „Спона“ са деценијским искуством у информисању - порталом www.srbi.org.mk и до замрзавања издавања због беспарице, часописа “Слово“, пружа једину изворну, ажурну, актуелну и по структури и обиму, текстуално, фото и видео - информативну понуду на српском језику.

То је видљиво на порталу „Спона“, укључијући и архивски део од покретања медија 2006. године. Отуда се и намеће питање зашто се пренебрегавају те чињенице, вештачки измишља рашомон, и, конкретно, шта то подржани сада имају, а да „Спона“ годинама није имала у информативној понуди и шта јој то сада мањка да би својим пројектом ушла у визуру оних који одлучују о расподели средстава. Макар до и уз – подржане.

У већ устаљеној пракси вербалних похвала „надлежних“ из матице Србије, разних министарстава, укључујући и неке актуелне министре, као и наравно Амбасаде Србије у Скопљу, чак и уз признање да неке значајне информације, непозната понекима којима је то веома добро плаћена дужност, сазнају у прилозима „Споне“,  мала нам је то и испразна утеха. А Центар и без финансијске подршке опстаје и делује. Да ли то некоме смета, коме и зашто је то тако? Поред деловања у другим сферама активности, попут вођења факултативне наставе на српском језику, организацији културних догађаја, изложби српских уметника, књижевних радионица обрадом дела угледних српских аутора... одржава праву, изворну, сталну свеобухватну информативну понуду на српском језику у овој земљи.

Не улазећи у позадину поново негативне одлуке поменутог Министарства, признајемо, сигурно је да би нам та изостала подршка значила. Поготову што за наша гласила, од оснивања пре пуне деценије, до сада ни једна институција у Македонији није издвојила никакву подршку.

А то што су, најблаже речено, чудном одлуком по несхватљивиим критеријумима подржани пројекти два наша „конкурента“ вероватно, бар се тако надамо, одговор знају они коју су сугерисали, односно, финанијску опскрбу – наложили. А што ће и њима и даље прави извор информација за њихову „понуду“ бити „Спона“, остаје нам као још једна, неплаћена „сатисфакција“.

Упркос свему, укупне активности у даљем деловању „Споне“, без икакве финансијске потпоре, прунудно сведеном на ентузијазам, сналажљивост младих чланова организације, од којих су неки, уз искусне уреднике већ оспособљени новинари (прошли и обуку УНС-а у медијима у Београду), у информативном делу неће бити драстично редуковане.

Без политичких утицаја, са ажурним, свакодневним регистровањем свих значајнијих активности Срба, превасходно из културне сфере, „Спона“ је и до сада била а и сада је, од значајне користи осталим асоцијама Срба у Македонији, дијаспори, институцијама у матици. То нико и не спори. Багателисањем наших пројеката, међутим остављени без подршке, на жалост, делујемо као одбачени.

А, значило би нам да нас макар мало – подрже.  

Колегијум редакције „Спона“     

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси