Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Бивши главни уредник „Новости“ Мирко Стаменковић УНС-у: Заштитите новинаре „Спорта“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

22. 06. 2016.

Аутор: Мирко Стаменковић Извор: УНС

Бивши главни уредник „Новости“ Мирко Стаменковић УНС-у: Заштитите новинаре „Спорта“

Бивши главни уредник „Вечерњих новости“ и новинар у пензији Мирко Стаменковић послао је данас УНС-у писмо у ком тражи заштиту новинара листа „Спорт“. Писмо преносимо у целости.

 

Уз пуно разумевање да су Вам могућности ограничене и да имате превише и других послова, верујем да ћете наћи могућности да се Удружење заинтерсујете за оно што се збива у листу Спорт, најстаријем спортском листу на Балкану. И да те људе заштитите од начина на који са њима поступа естрадни менаџер (јадно ли је наше новинарство када га приватизују на тај начин). Али, и да упознате јавност да продавац – Вечерње новости (нажалост, више моје него оних који су им сада на челу) - једноставно незаинтересовано посматрају како се не извршава купопродајни уговор, јер су оне новинаре, који су Спорт и довели до тако ниских грана, склонили под свој скут!

Имао сам прилике да на сајту Удружења пратим досадашње активности, писма и слично, што је, неспорно, један од начина да се помогне људима који су остали у Спорту на милост и немилост човека који је искористио свој тадашњи политички положај у СНС и  купио Спорт за бесмислено малу суму. И можда он и није највећи кривац јер се човек у то не разуме, али сам згранут поступком Вечерњих новости, које су биле продавац нечега чега се никада у Борби нисмо одрицали, по цену да шаљемо најбоље кадрове у тренуцима када је лист западао у кризу.

Дакле, моја интервенција је мотивисана чињеницом да сам од 1950. године радио у  Борби, да сам у Вечерњим новостима био и главни уредник, али сам у два маха радио и у Спорту. Једном чак и као пензионер, не бисмо му ли одржали тираж.

И то се показало успешним -  заједно са колективом, који су тада чинили врсни спортски новинари, успевали само да Спорт очувамо. И више од тога – први пут је од некадашњих 67.000 штампаних примерака, тираж подигнут на 120.000, а касније чак и на 190.000 примерака дневно.

Не једном сам и ранијем, али и садашњем руководству Новости, нудио и личне бесплатне услуге, јер сам схватио потребу да се очува традиција, а посебно најстарији спортски лист на Балкану.

То кажем уз пуну моралну одговорност и са срџбом да је наше новинарство спало да нам лекције држе људи из НВО или политичких странака, који би да од некада високо котиране српске новинарске школе, створе своје „потрчке“?!

Моја је интервенција усмерена у правцу да Удружење погледа купопродајни уговор и процени да ли се нови власник, по вокацији естрадни менаџер и руководство Новости, као гарант, придржавају уговора или и једни и други чине све што им је у моћи да угасе Спорт и  људе оставе на улици, где се они и сада фактички налазе, јер су шиканирани и месецима без плате!

Пошто сте и сами, у разним периодима, пролазили кроз разне изазове у којима су покушавали да вам сломе, оно што је истинском новинару највредније -  морал и одбојност према сваком покушају да нас сведу на „пудлице на кратком повезу“, очекујем да се заинтересујете, да учините оно у чему су запослени у Спорту немоћни, а то је да допру макар до капије Владе или било ког органа чији је посао да штити људе од шиканирања и злоупотребе силе.

Било би ми драго, ако бисте нашли могућности да ово писмо објавите и на сајту Удружења.

Срдачан поздрав,

Мирко Стаменковић, новинар у пензији

Коментари (10)

Остави коментар
суб

17.09.

2016.

Čekalica [нерегистровани] у 20:23

Re:

I dalje stoji ime poznato, ali prezime - PARČE, teško da može toliko dugo da opstane u istom stanju. Vreme je da se pretvori i KOMAD,KOMADINA ILI GROMADA, zar ne ?!~

Одговори
суб

17.09.

2016.

мирко стаменковић [нерегистровани] у 12:10

Оде "Спорт" на сметлиште морала

Нажалост, био сам у праву. Од првог дана сам био убеђен да се људи из Новости неће упустити да ваде "кестење из ватре" јер су га свесно сами тамо бацили. И то је једини разлог што се још једном обрачам , пре свега професији, јер судбину "Спорт" доживеће још многи, уколико УНС и Синдикат новинара на буду одлучнији. Поготово у откривању јавности ко стварно стоји иза сваке новине или часописа. Ћаролија је у томе. Новости су биле своје само онда када смо зарађивали да смо уместо у већ висока примања трошили зарађено у изградњу зграде у Косовској улици. Формирали смо Фонд капиталне изградње, онда- у социјализму - играли смо се капиталистичким акционарством. А то значи - из дела који је могао да иде у личне дохотке,одрицали се примања и улагали у зграду у Косовској улици. Чија ли је она сада? Државна? Или оних који су касније дошли у Новости и сада крчме наслеђено! Према још непротврђеној информацији , Суд је , после три или четири пресуде да то припада акционарима Новости / није изричито речено - оним старим/то национализовао.
Али... вратимо се "Спорту".
Дакле:
И дефинитивно – умро је најстарији спортски лист на Балкану. Оде „Спорт“ на сметлиште морала. И купца и продавца. Оде, а да нико од надлежних у последњих неколико месеци није ни прстом мрднуо да макар заштити државну имовину или професионалну морану одговорност! Поготово да следи садашње трендове у друштву. Рецимо , да се попут премијера, који се не бори само за гиганте попут Бора или неког сличног, већ и оних малих погона по југу Србије.Јер, некадашња „Борба“, новински гигант у некадашњој СФРЈ, личи на рушевину, на посвађане комшије, који само што бодљикавом жицом не преграђују зграду од преко 20.000 квадратних метара ефикасног пословног простора!
И дефинитивно су изишле на светлост дана ствари које су досад биле прикривене. Прва, која је исказана је у самом саопштењу купца „Спорта“, који га гаси и сели негде у бели свет. Беотон д.о.о. на свој сајту то признаје, јер прва реченица гласи:“ „Да не буде да нешто неко није разумео, поред огромних притисака које „Беотон“ трпи од када је наш ПРОДУЦЕНТ, /дакле не ни власник, ни директор, ни купац, већ посредник или ти - сачувај ме и од саме помисли - телал попут некадашњих на румској сточној пијаци/ Саша Мирковић изашао из посланичког клуба СНС и почео сопствену политичку каријеру, на удару се у неколико наврата нашао и лист „Спорт“, који послује у саставу Беотона“.
Да ли „Спорт“ , лист у коме је Саша Мирковић преко прве стране објавио своју слику и свој „обрачун са влашћу“ у коју се угурао оне године када је СНС добио највише гласова и када су се милиони гледалаца ТВ питали - а ко је онај што се стално гура између Вучића и Николића! О ком је то спортском догађају у том броју „Спорт“ извештавао и ко би после тога показао толико сиромаштво памети да купује „политику уместо спорта“?!
Дакле, реч је о таквом удару? Или, што није месециам плаћао здравствено и социјално осигурање запосленима које је преузео. Што им месецима није исплаћивао ни плате. Или што их је шиканирао, не би ли их се отарарасио, тиме што је тражио да свако од њих мора да донесе преко 700 информацдија месечно. То је 23,3 дневно – много чак и да их краду на интернету.
А за све то време, челници Новости нису ни прстом мрднули. А морали су. Јер, када је „Спорт“ продат за неких осамдесет хиљада евра и узгред телалили десетак запослених, а вратили у Новости оне који су „Спорт“ и довели до ивице понора, челници Новости су тврдили су да нови власник, а не „продуцент Мирковић“, не сме да мења уређивачку концепцију или још по нешто, јер се у том случају уговор раскида.
Ето, догодило се баш то, а Новости и даље ћуте?!
„Спорта“ више нема. Он иде негде у иностранство – ко ли ће само да га тамо финансира, када ни овде није? И хоће ли тамо да пише о спорт или естрадним сексуалним аферама?
На потезу су Новости, друштво и држава.. Дакле, они у Новостима који сада крцкају оно што су раније генерације и Новости, и Спорта, и Борбе и Штампарије стварале и оставиле им у наследство. Немају они право да ставе копрену на очима и праве се слепи пред оним што се догађа у њиховој згради и захвањујући њиховом лоше сроченом уговору или њиховом одсуству морала да признају грешку и сперу љагу са свог имена.
На потезу је заштитник грађана, који се бави скупштинским сплеткама, уместо да ради свој посао. На потезу су и све инспекције да кроз густо сито просеју све што се догађа у некадашњем гиганту који се звао НИП БОРБА и коју су разни политички послушници и полтрони после 2000. године, враћајући се у ту зграду са цедуљицама „октобарских првобораца“ да преузму власт, остављали иза себе руине, што се не би рекло и за њихову личну имовину.
На потезу је и сам приватизација Новоасти, јер је нонсес да Беко у Новостима има већински пакет акција, али нема и већински пакет управљања?! Где то има, осим у нас?
На потезу су Удружења новинара, да бране последње остатке моралних и професионалних вредности у некада високо цењеној српској новинарској школи.
И најзад, на потезу је нови министар у чијој је надлежности и информисање, и који је првим потезима, обиласком замрлих градилишта музеја, улио наду јавности да ће бити енергичан, правичан и неумољив да сачува праве вреднсти у Србији. Без тога је тешко остварити оно Вучићево – морамо да мењамо себе, да бисмо мењали Србију!
Мирко Стаменковић, новинар у пензији


Одговори
суб

23.07.

2016.

мирко [нерегистровани] у 16:15

Re:

Већ скоро је месец дана како на сајту УНС-а стоји несувисла тврдња о мом "подилажењу Каирћу" са бесмилен потпис неког који нема храбрости да се престави именом и презимено. Без тога је излишно озбиљно расправљти о оптужби да "величам Карића". Али, пошто то упорно стоји на вашем сајту, надам се да ћете додати и моје објашњење!
Можда ме је тај, који се потписује као "Бора парче", побркао са председником Србије Томиславом Николићем, председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић и министром привреде Сертићем, јер су они , сваки пут када би Карић у Минску отварао ново градилиште од по милион квадратних метара стамбене и пословне површине, без пола центе подршке или крдите Владе Белорусије, полагали камен темељац.А можда и више од тога говори чињеница да су недавно градилиште посетили Путин и Лукашенк
Као професионалац увек сам се гадио на оне који никако да од "паерчета" прерасту у неки храбрији или крупнији скривени назив Рецимо - "комад"! И управо зато вас молим , због оних који су у недоумици као и ја, да обајвите ово моје реагованје не на "парче", макар испре тога стајало и име Бора,јер таквих је на хиљаду, већ што има и оних који све са друштвених мрежа чувају,па ће остати поколењима да се иза оног "перче" крије исто име али не "парче" да се Власи не досете, већ презиме Комад, што би ме искрено изненадило и разочарало.

Одговори
пет

24.06.

2016.

dzoni [нерегистровани] у 22:23

spasite ovaj legendarni list

spasite sport....neka bude ono sto je bio...

Одговори
чет

23.06.

2016.

golja [нерегистровани] у 15:24

Re: avansno

Lepo je videti da još postoje ljudi sa integritetom i emocijama da se založe za ugnjetavane. Valjda ste avansno plaćeni, ne kao jadnici u Sportu.

Одговори
чет

23.06.

2016.

MIrko Stamenković [нерегистровани] у 14:35

Re:

Sa neistinama je besmisleno polemisati. Pogotovo ako se neko krije iza pseudonima. Zato, za one koji su mladi i ne sećaju se tog vremena, evo nekih činjenica . Nisam smenjen, već sam dao ostavku još dok je TV Beograd emitovao Brozovu osudu srpskog rukovodstva na čelu sa Markom Nikezićem, kao znak solidarnosti sa politikom koju je vodio. Moje ime nije smelo da pojavi u bilo kom listu godinama, pa je glupo odgovarati na tvrdnje da sam se ikom ikada ulagivao. Uostalom, ni Sport u kome sam bio do 1978. godine nije smeo, pa čak i kada sam prešao u Beobanku, da me potpiše . Recimo, ni ispod intervjua sa tadašnjim predsednikom Predsedništva SFRJ Mikom Špiljkom. Poslednjih deset godina radnog staža sam proveo u Beobanci kao direktor štedionice i potpredsednik Banke. A što se tiče Bogoljuba Karića, voleo bih da kritičar opovrgne makar jedan neistiniti podatak, jer da ih ima valjda bi za 11 godina političkog progonstva sud ili tužilaštvo uspelo makar tužbu da napiše. Ili je možda laž da Karić u Minsku gradi i treći kompleks od po milion kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, da su mu kamene temeljce postavljali predsednik Srbije Nikolić, predsednica Skupštine Gojković, ministar privrede Sertić. Ili je neistina da su ovih dana Karićeva graduilišta u Minsku posetili predsednici Putin i Lukašenko. Da li bi jedan takav graditelj bio prekobrojan u današnjoj Srbiji ? Jer,BK grupa ne dobija kredite ili pomoć iz državne kase Belorusije, niti mu Lukašenko donira po nekoliko hiljada dolara po zaposlenom radniku, jer u Belorusiji takvih i nema! Dakle, sve što sam pisao o Kariću samo je podsećanje da imamon uspešne i bogate ljude koji nisu ništa privatizovali u Srbiji, niti išta švercovali tokom sankcija, ali su braća Karić , za razliku od nekih drugih, radili po nekadašnjem SSSR i profit donosili, a ne odnosili iz Srbije!. Da li je to greh ?

Одговори
чет

23.06.

2016.

dno dna [нерегистровани] у 13:43

Re: Sport II

Posle nam drugi krivi što nam ide loše. Apel da se pomogne zaposlenima u Sportu odmah se prenosi na lični obračun?! Ne znam čime su su ovi borci protiv lika i dela osetili pogođenima, al jadni su oni koji ih nazivaju kolegama. Osim da im ne suflira Mirković, ne vidim logično objašnjenje da se na svaki način spinuje apel da se pomogne ljudima u Sportu koje i onako šikanira čovek koji je iz Zaječara ispumpao preko 14 miliona evra i iza kojeg ostaje samo pusto?!

Одговори
чет

23.06.

2016.

Skeptik [нерегистровани] у 09:35

Re: SPORT

Tema je Sport. Situacija u Sportu. Položaj zaposlenih u Sportu. Ličnu netrpeljivost i ostale komplekse lečite u Kovinu. Ili vam previše smeta što je neko digao glas da se rušilački pohod dokazanog grobara medija i svega što se dohvati, Saše Mirkovića spominje, pa se tema spinuje po svaku cenu?

Одговори
сре

22.06.

2016.

skeptik [нерегистровани] у 22:39

Re: sedi 1

Kakve veze ima nečija biografija sa apelom da se pomogne listu i zaposlenima? Pogotovu u situaciji kad su prepušteni bezobzirnom i nezasitom menadžeru. Neko je ovde pogodio "u ništa".

Одговори
сре

22.06.

2016.

Bora Parče [нерегистровани] у 21:28

Šta pamtimo

hvalospeve o Bogoljubu Kariću koji su bili ispod svakog ljudskog i novinarskog dostojanstva druga Mirka...
Inače je njegov rad u Sportu bio beznačajan, za to ima još živih svedoka.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси