Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Индира Фундук:"20 година на истој страни" значи "на страни газда из Швајцарске и Немачке"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

27. 05. 2016.

Индира Фундук:"20 година на истој страни" значи "на страни газда из Швајцарске и Немачке"

Индире Фундук која је до пре годину дана радила као преводилац у Блицу замолила нас је да објавимо њено писмо. Преносимо га у целости:

Поштовани, 

Случајно видех на трафици у заглављу листа "Блиц" слоган "20 година на истој страни". 

Кажем "случајно" зато што те новине нисам погледала од маја прошле године када сам, после 19 година, истерана из те компаније!

У "Блицу" сам била запослена од 1. септембра 1996. године, са Манојлом Вукотићем и осталим колегама поливала шампањцем први број, у недељу 16. септембра те године, првих дана делила бесплатно новине, радила по 10 сати из ентузијазма, радила у Београђанки у јакни и са рукавицама на рукама кад није било грејања, радила за време бомбардовања, учествовала у свим селидбама, једна сам од нас можда 10 одсто који смо остали у "Блицу" кад је отишла готово цела редакција у "Глас јавности", учестовала у последњем пресељењу кад је направљена интегрисана редакција, савладала рад у новим програмима...

После "сукоба" са два уредничића ("сукоб" је под наводницима зато што сам се само мешала у свој посао - преводиоца - и давала сугестије у вези са текстовима), садашњи глодур, тада заменик, Марко Стјепановић узео ме на зуб, што је резултирало избацивањем из фирме. (Једна од тих уредничића је исправила "змију констрИктора" у "змију констрУктора" - толико о стручности дотичних.)

Тог маја прошле године отпустили су, чујем, 30-ак људи, углавном оних који су дуже радили - не би ли, ваљда, уштедели на минулом раду - зато што је главна политика директорке и њене заменице (иначе обе плавуше са Мегатренда) ШТЕДЊА, како би оне добиле што већи годишњи бонус од Швајцараца.

Зато ми је сада тешко кад видим то "20 година на истој страни", а и тешко ми је јер имам 57 година, супруг 59 и плату од 25.000 динара, и остао ми је неисплаћен кредит у банци од 300.000 динара. Имамо ћерку која иде у други разред гимназије и стално се питамо шта ће бити с њом.

Ово "20 година на истој страни" значи "на страни газда из Швајцарске и Немачке", а не на страни читалаца, како би они хтели да се схвати.

Ово схватите као отворено писмо, и била бих вам захвална да га објавите.

Срдачан поздрав,
Индира Фундук

Коментари (4)

Остави коментар
суб

28.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:18

Kad pukne tikva

Blic je odavno postao velika bruka. Kad pukne ta tikva... Ustvari, već je odavno pukla samo se to krije. Iskoreno razumevanje i saosaćenje sa koleginicom koja je plastično odslikala situaciju u ovoj redakciji gde svi rade za lavovski bonus nekoliko šefova, koji zaradu ulažu u maligane. Bruka i sramota, a drugima drže lekcije. Ali, nije džabe u narodu rečeno: krčag ide na vodu dok se ne razbije.

Одговори
пет

27.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:25

Bravo

Bravo na hrabrosti da pod imenom objavite ovo pismo i njegovu poruku, ako ima ko da procita, jer vi niste jedina zrtva tih poslodavaca, koji pisu o radnicima u Juri ali ne pisu i ne pricaju o radnicima u Blicu, o mobingu i svakodnevnom maltretiranju i jos kojecemu...a o muckama s novcem....,mozda ce se jednog dana i ta pandorina kutija otvoriti...nije to Blic to je odavno samo šlic....

Одговори
пет

27.05.

2016.

Sl.Glisic [нерегистровани] у 19:10

Potrosena solidarnost

Nekada, kada sam pocinjao ovaj zanat, nezamislivo je bilo da izosane javno pokazana SOLIDARNOST prema koleginicama i kolegama. Vremenom je jenjavala ova dragocena, ljudska i profesionalna osobina da bi, na zalost, evo jos jednog primera, izostala...
Mislim da je ovo i veliki minus UNS... Nije bitan BROJ clanova UNS vec njihov KVALITET! Zato je, evo, procitah da je i zgrada UNS "poklonjena" NUNS-u - ljigavcima koji bi SVE prodali za novac, privilegije i zvanje "novinara"!
Generacije kojoj i ja pripadam uspele su da sacuvaju obraz i imovinu UNS. Na mladjima je da malo prlistaju (bar sednicu Skupstine UNS na Tari) pa da shvate kako se to radi...Ili, pitajte dok imate jos zive kolege, ako vam je stalo da budete pravi profesionalnci a ne ljigavi poslusnici i robovi u svojoj zemlji...

Одговори
пет

27.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 18:04

BRAVO!

Čestitam redakciji što je pismo gospođe, koju ne poznajem, objavila i na taj način ogolila istinu o listu koji se stalno hvali da slika stanje u našoj Srbiji. Isto i još, u stvari, gore čini njihov portal, pa se često pitam, kao čitalac, gde živim ili da li oni, iz te novinske kuće, rade isključivo za kasu gazda u inostranstvu. Da li bi, na primer, u Nemačkoj ili Švajcarskoj sa naslovnih strana sugerirali od čega boluje njihov premijer? Ima li mere, je li u Srbiji sve crno? Je li zadatak novinara da pozivaju na ulice i na taj način pravdaju svoje zarade? Eventualni tirtaž kao alibi? Znam da smo mnogo toga uvezli smatrajući da sledimo dobre primere, ali i u Evropi, bilo gde u svetu, postoji granica dokle se ide. Ako je u pitanju opšti, da ne napišem nacionalni interes.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси