Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо запослених у „Спорту“: Од лошег, ка горем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

13. 05. 2016.

Писмо запослених у „Спорту“: Од лошег, ка горем

Запослени у дневном листу „Спорт“ послали су данас УНС-у писмо у којем наводе да власник листа, фирма „Беотон Р“ из Бора и даље не испуњава обавезе према радницима преузете након куповине листа. Писмо преносимо у целости.

Дневни специјализовани лист “Спорт” је 5. маја 2016. “прославио” 71 годину постојања, са традицијом једино краћом од “Политике” на овим просторима, у атмосфери “понижених и увређених”, а максималних професионалаца. Како другачије описати стварност преживљавања у којој “чувени” послодавац “Беотон Р” д.о.о., од тренутка преузимања листа (1. октобар 2015) не испуњава ни елементарне обавезе преузете Уговором о купородаји и Уговором о раду. Или живописније...

За нешто дуже од пола године, послодавцу је пошло за руком да четири месеца (децембар, јануар, фебруар, април) исплати по пола плате, некада и са 37 дана размака, без надокнаде за превоз. После обраћања запослених јавности, али и посете Инспекције рада, делимично је нешто дуговања регулисао у марту, да би брзопотезно наставио са већ опробаном праксом избегавања најосновнијих обавеза, без назнаке “када и колико”. Плата или оно што је остало од ње, постала је чиста лутрија, чак и без голе наде недељног извлачења.

Већ два месеца, противно Закону о информисању, импресум листа је “бео” са “покривалачким” - Уређује редакцијиски колегијум, који заправо не постоји. Дневне новине, које пет дана излазе на 24, а на 32 стране у двоброју четвртак-петак, који је уведен због смањења трошкова, како је послодавац објаснио, ради 15-ак професионалаца, практично без дописничке мреже, са “три и по” хонорарца, са виртуелним надокнадама за пожртвовавни ангажман. Какав је, уосталом, свих нас, шаке преосталог јада. Истих оних које је Ратко Дмитровић, главни уредник и генерални директор компаније “Новости “ АД, овако добро “удомио”, за нешто више од 80.000 евра, претећи технолошким вишком. Исти и дан данас у компанији има живе, здраве и тако преко потребне хонорарне сараднике.

А “Спорт” је завршио код “Беотона Р”, фирме са седиштем у Бору (Улица Николе Пашића 48), без дефинисане идеје ко је заправо власник новина. Да ли је то заправо господин Саша Мирковић, који у редакцију на београдском Тргу Николе Пашића, барем два месеца није крочио.

Последњи пут када смо имали прилике да видимо дотичног господина, носио се мишљу да уговоре  преузете од компаније “Новости” (на две године немењања), “обогати” анексима о смањењу плата. Јер, у минималниим условима не правимо максимални профит, вероватно. После “нешто вике и претњи”, уследило је “помирење”, које је по жељи господина Мирковића издиктирано и објављено у “Спорту”.

И, чим је Инспекцији рада видео леђа, пракса изврдавања основних обавеза, али и од почетка, тоталне незаинтересованости за финални производ (лист, услове рада),настављени су... Па, докле понижени и увређени издрже. Најдаље до 1. октобра 2017. када истичу двогодишње обавезе купопродајног уговора, који је, уосталом, од старта кршен и самим тим је правно ништаван. Ако нико од нас не претекне, кључ у браву може и раније. Само штета је послодавцу “Беотону Р” (или је то гос. Мирковић), јер му капне и која “зарадица” од тиража јадног “Спорта”, али плата запосленима, па још цела, тешко и једном у два, или два и по месеца.

Ови редови су уместо чаше воде, коју не пописмо за рођендан “Спорта” 5. маја 2016. године и још један апел одговорнима да најзад реше драматично стање у најстаријем дневном спортском листу на Балкану.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси