Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо запослених у „Спорту“ УНС-у: Агонија се наставља, „Спорт“ претворен у изборни штаб
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

09. 03. 2016.

Аутор: Запослени у дневном листу „Спорт“

Писмо запослених у „Спорту“ УНС-у: Агонија се наставља, „Спорт“ претворен у изборни штаб

Запослени у дневном листу „Спорт“ послали су данас УНС-у писмо у ком истичу да се ионако тежак положај малобројних преосталихчланова редакције погоршава, а да је судбина најстаријег спортског листа неизвесна. Писмо преносимо у целости.

Агонија у ДСЛ „Спорту“ се наставља. Док запослени у најстаријем дневном спортском листу на Балкану, препуштени сами себи, али одлучни и храбри, чекају одговоре надлежних, којима су се обратили за помоћ за разрешење драматичне ситуације, свакодневно доживљавају нове ударце од стране послодавца. Недопустиве и противзаконите.

Већ смо обавестили јавност, органе власти и премијера Александра Вучића, о томе да послодавац не измирује већину обавеза, на које се обавезао као потписник купопродајног уговора, када је крајем лета 2015. од НИД Компаније Новости купио ДСЛ “Спорт“. С обзиром на то, споменути уговор је већ ништаван и неопходно је што пре да се озваничи његово поништење, како би се „Спорт“ вратио у пређашње стање и спасио потпуно незаслужене казне – а то је гашење.

Наиме, обелоданили смо већину детаља преваре, који се односе на неисплаћене зараде, трошкове превоза, смањени број дана годишњег одмора, покушај смањења износа плате већ пре прве исплате, изигране хонорарне сараднике и дописнике... И упозорили смо на оно најцрње, што нам, нажалост, озбиљно прети, а то је укидање новина, које постоје 71 годину.  

Наша упозорења нису уродила плодом код особа, које нам се представљају као власници „Спорта“ и послодавци, тако да нам је савршено јасно да код њих не постоји добра воља да се проблеми реше. У то су нас увериле и њихове реакције после наших иступа у јавности, писаних и на прес конференцији, када су нас јавно назвали шкартом и учмалим нерадницима, поделили колегама четири упозорења пред отказе, а на редакцијском састанку и изнели низ погубних, а не спасоносних идеја за даљу судбину „Спорта“.

После нашег јавног ограђивања од срамних текстова, који су блатили легенде српског спорта и питања колега из других медија на прес конференцији зашто су се поједина лица ротирала на функцији главног уредника нашег листа, експресно је испражњен импресум новина. Сумњив, симптоматичан и што је најважније, незаконит потез!

Такође, најјуже руководство листа се данима не појављује у редакцији, већ сами уредно организујемо и одрађујемо посао, иако смо десетковани и рањени, али срећа у несрећи је да смо професионалци.

Истовремено, просторије “Спорта” се користе као Изборни штаб у кампањи Саше Мирковића.

Два пута смо се званично, писано, обратили НИД Компанији Новости (генералном директору и главном уреднику Ратку Дмитровићу, као и члановима Надзорног  одбора и Скупштини акционара), који су нас продали у септембру 2015. да нас заштите од преваре и врате у пређашње стање. У тим обраћањима смо, између осталог, обавестили руководство „Новости“ да уствари, не знамо у ком својству нам се обраћају одређена лица, представљајући се као власници „Спорта“. Уговор о раду је у име и за рачун Беотон Р д.о.о. закључио директор Драгомир Мирковић, којег нисмо упознали, а потписник неких папира је и Анка Мирковић, такође, нама непозната особа. Као главни нам се обраћао Саша Мирковић, представљајући се као власник, уз истицање да је „Спорт“ у власништву Саше Мирковића, Александра Вуксановића и Томице Р. Жугића.

Ово писмо је нови апел аутентичних, достојанствених новинара „Спорта“, који поносно чувају српски бренд и његову светлу традицију. Нисмо патетични, али вапај јесте. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси