Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Запослени у “Спорту“ УНС-у: Нови власник нас је довео на ивицу егзистенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

11. 02. 2016.

Запослени у “Спорту“ УНС-у: Нови власник нас је довео на ивицу егзистенције

Запослени у дневном листу „Спорт“ послали су данас УНС-у писмо у ком истичу да су, након продаје овог листа фирми „Беотон“, „доведени на ивицу егзистенције, изиграни и преварени“, јер нови власник „не испуњава већину уговорених обавеза“, као и да су „за пет месеци добили две плате“. Писмо преносимо у целости.

Због драматично тешке ситуације у ДСЛ “Спорт”, који је Компанија Новости под “чудно легитимним” околностима продала фирми Беотон, (не)званичног власника Саше Мирковића, присиљени смо да се на овакав, једини преостали начин, обратимо јавности.

Најпре, молимо Владу Србије и све надлежне институције да преиспитају случај продаје „Спорта“, као и то како је Компанија „Новости“, чији је процес  приватизације у истражном поступку, могла уопште да отуђи „Спорт“?

Нас 18 запослених у листу „Спорт“, који су продати уз бренд, уједно и наше породице, доведени смо на ивицу егзистенције, изиграни и преварени. Нови власник листа од самог почетка сарадње не испуњава већину уговорених обавеза, па овом приликом и апелујемо да надлежни што хитније пронађу решење.

Поменутом купопродајом запослени у „Спорту“ су крајем септембра 2015. стављени пред свршен чин, при чему су нам у атмосфери мобинга од стране Компаније Новости понуђене опције: технолошки вишак у „Новостима“ и одлазак у неизвесност са отпремнином или прелазак у „Беотон“.

Дана 01.10.2015.године, запослени у дневном листу „Спорт“ су закључили Уговор о раду на неодређено време, са привредним друштвом БЕОТОН Р д.о.о. чији је предмет преузимање – заснивање радног односа са запосленима у НИД Компанији „Новости“ а.д. – „Спорт“, све сагласно Уговору о купопродаји „СПОРТ“-а, закљученом између „Беотон Р“ д.о.о. и НИД Компанија „Новости“ а.д.

Овим Уговором о раду, изричито су наведене обавезе послодавца Беотон Р д.о.о. да се одриче права да запосленом откаже Уговор о раду у периоду од  две године од дана преузимања и да обезбеди запосленом зараду најмање у износу зараде коју је остварио код претходног послодавца.

Износ основне зараде запосленог је дефинисан Анексом овог уговора. Анекс је силом прилика прављен почетком новембра, јер је “Беотон Р” већ пре исплате прве плате заборавио на уговорну обавезу да запослени задржавају све услове које су имали у Компанији “Новости”. “

Случајан или намеран покушај “Беотона” да у новом Уговору о раду занемари ставке попут минулог рада, топлог оброка, плаћеног рада на државни празник и дужине годишњег одмора (са ранијих 25,26 дана линеарно су смањили на 20) и трошкова превоза, осујетили смо само по питању нивелације плате.

Разлог нашег обраћања јавности није патетичан, већ је пуко преживљавање. До сада смо од новог послодавца добили само две плате. Током пет месеци, нико од нас није добио накнаду за превоз.

За то време, запослени у “Спорту”, упркос свим проблемима, високо професионално извршавају све радне обавезе и лист уредно, свакодневно излази.  

Обећања да ће дописна мрежа да буде обновљена, такође нису испуњена. У редакцији постоји само једна телефонска линија, па смо принуђени да службене  разговоре обављамо и о свом трошку (рефундирање тих трошкова нам никад није понуђено).

Незадовољни хонорарни сарадници нас свакодневно напуштају, остало их је само двоје, троје.

Иако је Беотон Р д.о.о. врло добро знао кога и зашто купује од Новости а.д, на састанку одржаном 30. децембра 2015. године, заменик генералног директора, Томица П. Жугић, нам је саопштио да не очекујемо плате „док Спорт не почне да зарађује.“

„Спорт“ деценијама трпи разне неправде, али ова најновија је најизразитија и најпогубнија.

Најстарији спортски дневни лист на Балкану годинама је у незаслужено тешком положају, али и са наметнутом етикетом губиташа успевао је да одржи висок професионализам и квалитет, као и да десеткован и рањен, ипак, буде стално на оку будној конкуренцији.


Дуго смо ћутали, ту у срцу Београда и Србије, у матичним просторијама на Тргу Николе Пашића, у неадаптираном делу редакције, заточени и затворени, сами са својим проблемима, као таоци туђе небриге. А истовремено, професионално на ступцима наших новина писали смо о разним неправдама и злоупотребама у свету спорта, а скромно и стоички ћутали о својој муци.

Најстарији спортски лист, који постоји 70 и по година, тражи да му се врати достојанство и обезбеди сигурна егзистенција запослених, водећих српских спортских новинара, који потпуно недужни страдају.

Не дозволите да „Спорт“ и његови запослени буду колатерална штета! Сваки другачији исход значио би атак на наша људска, законска права, права на рад и зараду, права на истину, као и напад на слободу медија.

У Београду,

11. фебруара, 2016.године

Запослени у “Спорту”

Јован Јовановић

Жељко Вујичић

Бошко Живанчевић

Срђан Стаменковић

Драган Симић

Рада Николић

Валентина Спасојевић

Дејан Бошков

Дејан Прлина

Срђан Песторић

Драган Рајковић

Драган Радовић

Бранко Секуловић

Бојана Грандић

Ненад Бекан

Зоран Ивковић

Мирко Марковић

Милена Ковачевић

Коментари (5)

Остави коментар
чет

18.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 14:05

Bruka

Nema plata, nema radnog staza, nema nista sem SNS_a i Mirkovica? Oglodasse SVE sto se imalo.Bruka i sramota. Eto sta ostade od firme koja je imala i stotinak zaposlenih.

Одговори
сре

17.02.

2016.

anonymous+genius [нерегистровани] у 15:27

Podrška!

Da je ova država normalna ovakvi likovi nikada ne bi bili u prilici da kupe bilo šta a kamoli novinu. Tužite ih, prisilite ih da ispoštuju sve do zadnjeg slova iz ugovora, neka prodaju automobile, nekretnine... neka rade šta god znaju. Niko im nije prislonio pištolj na čelo i naterao ih da kupe Sport. Isto tako, vrlo dobro su znali šta kupuju! Istrajte! Ne dopustite im da se sve ovo zaboravi. Talasajte što više i budite sve glasniji. Neko će na kraju morati da prestane da se pravi gluv u ovoj zemlji. Prisilite institucije da reaguju i da ne žmure na samovolju i bahatost osrednjih političara i još jadnijijh menadžera.

Одговори
чет

11.02.

2016.

Razocarani anonymous [нерегистровани] у 23:23

Dopisnici bez honorara

Moram se javiti i glasno svima reci - gresna vam dusa zbog dopisnika! Vama novim gazdama, a i vama kolegama u redakciji. Svi znate da niko nema jos potpisani Autorski ugovor, a honorare niko i ne pominje. Hocete veci tiraz? Imacete ga kada budete shvatili da ne da se Sport prodaje u Srbiji, a ona je najmanje zastupljena u listu, ne navijaju svi citaoci za Zvezdu, Partizan ili Vojvodinu kojima dajete najvise prostora. Prvu ligu, srpsku. zone fudbalske ne pratite, a tek drugih sportova kojih u Srbiji ima. Vama su važni Englezi, Spanci, Italijani, kao da novinu tamo prodajete. A, Srbiju nemate u listu zato sto nemate dopisnike, nece niko da radi dzabe, a oni svojim tekstovima prodaju novine u provinciji, to ste mogli da naucite iz Novosti. Zato placajte dopisnike i okrenite se tekstovima Srbiji

Одговори
чет

11.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 20:48

mnogi su kolateralna šteta

kao i novinari Sporta, mnoge njihove kolege su kolateralna šteta, nakon što su njihovi mediji dobili gazde, koji ne znaju ništa o novinarstvu, a pogotovo o poslu u dnevnoj redakciji. Ko je odgovoran za ovakvu, ne štetu, nego kataklizmu neslućenih razmera, nastalu "izlaskom države iz medija". Poštenije je bilo da su ugasili državne medije na svim nivoima (naravno, sem Javnog servisa), zaposlenima dali otpremnine i pustili da se snalaze kako znaju i umeju. Na ovakav naqčin su novinare degradirali, a medije i medijsku scenu potpuno uništili. Ali, koga je više i briga za sve to. Važno je da se poslušao briselski Veliki brat.

Одговори
чет

11.02.

2016.

anonymousdana [нерегистровани] у 18:31

Podrska

Drzite se i istrajte, bice tesko, ali ako novinari to ne mogu ko moze.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси