Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Витка Радомировића УНС-у: У прилогу ТВ Н1 моја изјава је сакривена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

12. 08. 2015.

Писмо Витка Радомировића УНС-у: У прилогу ТВ Н1 моја изјава је сакривена

Директор и главни и одговорни уредник телевизије Белами Витко Радомировић послао је данас УНС-у писмо које је упутио телевизији Н1, а у ком наводи да је у прилогу ове телевизије "Скоро сав новац за медије у Нишу добили блиски СНС-у" његова изјава сакривена. Писмо преносимо у целости.

Удружењу новинара Србије

Поштовани,

У ТВ пакету који је објавила Н1 телевизија, изнесен је низ неистинитих и тенденциозних тврдњи, док су најважније чињенице прећутане.

Ваша новинарка Гордана Бјелетић ме је, тражећи изјаву, контактирала док сам био ван земље, и ја сам јој дао јасну изјаву СМС поруком. Из неког разлога, моја изјава је сакривена.

Дакле, у тој СМС преписци (у додатку цитирам целу преписку), упитан сам да ли је логично што су највећи новац на медијском конкрусу Града Ниша добила четири медија у власништву породице Радомировић. Ја сам одговорио да у томе не видим ништа нелогично, јер је реч о најгледанијој и највећој регионалној телевизији Белами, најслушанијем радију Белами, Народним новинама (једином дневном листу у централној и југоисточној Србији, са седамдесетогодишњом традицијом), као и веома посећеном Белами информативном порталу.

Зачудо, Бјелетићева није пренела моју поруку као што је уобичајено, поштено и професионално, него је,  кратким и неразумљивим кадром мобилног телефона, ту поруку –  дакле и моју изјаву – буквално сакрила од гледалаца.

Ми можемо само да нагађамо шта је томе разлог. Да ли се моје објашњење да поменути медији, у збиру, по свим законским, професионалним, па и здраворазумским критеријумима, треба да добију више новца од много мањих и много мање значајних гласила – није уклапало у причу о „политичкој подобности и блискости властима“? Да ли је ваша новинарка прво донела закључак, па онда градила причу, у коју се моја изјава, наравно, није уклопила?

Из вашег прилога може се закључити да сам избегао одговор на питање новинарке Бјелетић, па и да сам, чак, био непристојан. Осећам потребу да кажем да није ни једно ни друго, већ је реч о непрофесионалном и неетичном гесту ваше новинарке. Узгред, приметна је била малициозност у тоналитету информације (нпр. „...представља се као власник Беламија...“, из чега ће гледаоци, дакако, закључити да се лажно представљам, ево, већ пуне 22 године, колико сам власник Беламија).

Како год, склон сам мишљењу да је реч о неозбиљном и непрофесионалном односу према послу, јер не можете неког оптужити, при том имати, у писаној форми, његову изјаву и објашњење – а онда ту изјаву апсолутно игнорисати.

У вашем прилогу се наводи и да ће се овим новцем куповати „наклоност медија у предизборној години“, и сугерира да су наши медији „по уређивачкој или финансијској линији блиски СНС-у“. Треба знати да Белами медији и Народне новине нису од јуче, да постоје више од двадесет година ( а Народне новине, као што смо рекли, више од седамдесет), и да објективно и непристрасно извештавају о свим дешавањима од интереса за грађане Ниша и региона.

И зашто би било чудно да најстарији, најгледанији, најчитанији и највећи медији добију и највише новца?

У прилогу ваше новинарке изјаву о куповини наклоности медија у предизборној години даје особа која је главни уредник интернет портала (Јужне вести), који је такође добио новац на медијском конкурсу, као и ми. Да ли то значи да је овим новцем купљена и његова наклоност?! И по чему је овај конкурс нерегуларан када смо ми у питању, а не када они треба да узму и потроше новац пореских обвезника Ниша? Уосталом, јавност трреба да зна да су продукција и емитованаје телевизијског програма, као и штампање дневног листа, далеко скупљи од рада једног интернет портала. Због тога и долази до бесмислене тврдње како су електронски и штампани медији добили већину новца из градског буџета, захваљујући „везама са влашћу.“

Најзад, морам да кажем да сам запањем исказом ваше новинарке, да је, колико сам схватио из прилога, „агенција за борбу против корупција саопштила да су Белами медији и Народне новине „блиски власти и владајућој странци“!? Откуд још и то? Колико је мени познато, никада ниједна агенција није сопштила нешто што би и подсећало на овакву констацију!

С поштовањем,

директор и главни и одговорни уредник поменутих медија

Витко Радомировић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси