Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Отворено писмо Ранке Чичак поводом гашења Међународног радија Србија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

17. 06. 2015.

Аутор: Ранка Чичак Извор: УНС

Отворено писмо Ранке Чичак поводом гашења Међународног радија Србија

Новинарка портала www.balkanekspresRB.rs и члан УНС-а Ранка Чичак упутила је отворено писмо премијеру Србије Александру Вучићу и министру културе и информисања Ивану Тасовцу поводом гашења Међународног радија Србија. Писмо преносимо у целости.

 

Поштовани премијеру, господине Вучићу, поштовани министре  културе и информисања, господине Тасовац.

Године 1982. осуђена  сам на 2 и по године затвора за вербални деликт члан 133. и 157. повреда угледа СФРЈ Кривичног закона Југославије. Цео свет је писао о  томе, сви су ме подржавали, али моје колеге у  Београду су се плашиле. У том, за мене тешком тренутку телеграм подршке послао ми је у затвор у Сремској Митровици директор Радио Југославије, Здравко Печар. Стражари ми нису уручили телеграм, али га је објавио лист Интервју. Печар ми је честитао на храбрости што сам писала о свињарској мафији и рекао да ме је затворила та криминална братија.

Због тог телеграма Управни одбор Радио Југославије дао је отказ Печару. Тог човека никада нисам срела. Чак сам избегла сусрет и када сам изашла из затвора и када је  требало да пише о мени у некој својој књизи.

Али јуче, на конференцији за новинаре у Италијанској амбасади, када  је новинарка   бивше Радио  Југославије, данас Међународни радио Србија, мимо теме која се односила на културну сарадњу, замолила амбасадора Италије да помогне њеној редакцији коју Влада гаси за 15 дана, одлучила сам  да напишем ово писмо, да бар покушам да се одужим покојном Печару и његовој садашњој редакцији.

У  Међународном радију Србија 90 људи већ идућег месеца остаје без посла. Међу њима је 30 мојих колега, који нису на нивоу таблоида, већ образовани људи који говоре по неколико језика и труде се да афирмишу успехе Србије у целом свету. Никада није било примедби на њихов рад. Влада никога из МРС није звала на разговор пре одлуке о укидању. Њихов рад  је јефтин и не оптерећује буџет. Остаје питање- зашто се гаси институција која промовише Владу Србије у свету на 12 језика? Зар за Владу није већа штета гашење, него спасавање ове институције?

Ја господине Вучићу и господине Тасовац, свакодневно пратим ваш рад од тренутка када сте дошли на ове функције. Ценим вашу спремност на емоције, искреност, самокритику, извињење, као и вашу упорност да успете да ојачате Србију и поред свих намештаљки и препрека које вам постављају. Убеђена сам да једино вас двоје можете да  помогнете МРС, па вам зато и шаљем ових неколико редова,  у нади да нећу проћи као Здравко Печар.

С поштовањем, 

Ранка Чичак, новинар портала www.balkanekspresRB.rs.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

18.06.

2015.

Ivan Nikolov [нерегистровани] у 08:12

Gašenje manjinskih medija

U opštem gašenju medija, država lukavo koristi gužvu da pogasi i medije koji emituju na jezicima nacionalnih manjina. Gospodine Premijeru, tako se ne ide u Evropu.

Одговори
сре

17.06.

2015.

Svedok [нерегистровани] у 19:34

JE LI TO ONA RANKA

Жао ми је што држава хоће да угаси Међународни радио Србије, али ме чуди да га брани једино Ранка Чичак, ако је то она Ранка што је по Скупштини Србије средином деведесетих година посланицима делила "Балкалн експрес" са гомилом лажи о поштеним људима служећи "подацима" добијеним од вишег самосталног саветника једене службе, потоњег вечитог министра В.Илића ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси