Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо запослених у Радио Југославији: Због чега Србији не треба кратки талас?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

15. 04. 2015.

Извор: УНС

Писмо запослених у Радио Југославији: Због чега Србији не треба кратки талас?

Запослени у Радио Југославији (Међународном радију Србија) послали су данас УНС-у писмо у којем најављују „протест због гашења ове медијске куће“. Писмо преносимо у целости.

Запослени у Радио Југославији ( Међународном радију Србија) одржаће 16. априла 2015. године у 11 часова протест испред Владе Србије, због најаве гашења ове медијске куће, која постоји већ 79 година и емитује програм на 12 језика.

Медијском стратегијом и новим Законом о јавном информисању, предвиђено је повлачење државе из власништва над медијима и њиховог директног финансирања. За Радио Југославију, упркос ранијим најавама, није понуђена никаква могућност трансформације, рационализације или укључивања у Јавни сервис, мада је Законом утврђен јавни интерес информисања светске јавности о дешавањима у Србији.

Запослени би се могли, без било какве кривице, наћи буквално на улици, јер за овакав начин гашења фирме нису предвиђене ни отпремнине.

Током протеста биће уручено писмо за председника Владе Србије Александра Вучића, у коме се скреће пажња на штетност гашења оваквог медија, тежак положај у који се доводе сви запослени, који остају без посла, али и без адекватних надокнада.

"Иако су нови медијски закони усвојени 2014. године, сигурни смо да постоји неки начин да опстане Радио Југославија (Међународни радио Србија) – једина краткоталасна радио станица у Србији, чији таласи допиру до свих континената. Нема нас много – мање од сто, а пре него што решите нашу судбину, проверите да ли се Немачка одрекла Deutsche wellе радија, Велика Британија ББЦ-а, Америка ВОА, Кина радија China internacional, Русија Гласа Русије. Слично је и у Хрватској, Бугарској, Румунији, Албанији. Све су то радио станице које се финансирају из државног буџета као светски сервиси. Размислите о овоме и нека неко бар поразговара са нама пре него што донесе одлуку о гашењу програма на 11 језика који пружа невероватне могућности за представљање Србије у свету. Искрено смо уверени да ћете нам изаћи у сусрет," стоји између осталог у писму запослених у Радио Југославији (Међународном радију Србија) премијеру Вучићу.

Коментари (8)

Остави коментар
чет

16.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:57

OČUVAJMO RADIO JUGOSLAVIJU

Dovoljno je videti kakva se frka digla u Americi zbog "Rusije danas",kao, Rusija nastupa propagandistički,vodi neki "hibridni rat" i slično...A mi se odričemo jednog radija koji na kratkim talasima obilazi planetu. U vremenu turbulentnom,strašnom, u vremenu kada se na nas vrše strahoviti pritisci baš od tih čije naredbe hoćemo da u praksi realizujemo. Zašto se ne setimo kako je dopirao glas radija u vreme NATO agresije kada je RTS(radio i televizija) skinuta sa satelita voljom bahatih Amerikanaca i kada su stvorili,po nalogu Klintona, informativni "Prsten oko Srbije", srušili nam sve predajnike,a ,ipak, mi smo se čuli..Da preko kratkih talasa, Radio Jugoslavije,a tada se i Radio Beograd na njih prebacio.Dakle, kompanijo u vladi, ne pravite opet gluposti, ne savijajte se do zemlje, ne stvarajmo od sebe mazohiste i ljude nedostojne poštovanja.Zaštitimo Radio Jugoslaviju.
Dragiša Petrović, novinar Radio Beograda u penziji od nedavno

Одговори
чет

16.04.

2015.

Драшко [нерегистровани] у 13:58

Да има државе...

Ствар је јасна, ако је стратешки интерес државе да се на већини домаћих електронских медија емитује Deutsche welle, Слободна европа или Глас Америке онда нам не треба међународни јавни сервис. Укинули смо и Заједницу радио станица Србије и прекинули емитовање вести државног радија преко тих станица иако је Хрватска такво удружење ојачала и унапредила. Ми смо продали Југобанку која је била у већинском власништву државе Србије да би је купила Алфа банка која је у већинском власништву државе Грчке, а спремамо се да продамо државни Телеком да би га купио немачки Телеком који је у већинском власништву државе Немачке. Ми сад масовно увозимо пасуљ, кромпир и јабуке јер су нам домаће непотребне и томе нема краја. Односно, ствар је јасна, Радио Југославија - стара, треба да постане програм за иностранство државног радија - Радио Београда.

Одговори
чет

16.04.

2015.

Marko [нерегистровани] у 10:18

ko sedi u ministarstvu za informisanje

Da se razumemo problem Radio Jugoslavije danas Glasa Srbije postoji od raspada Jugoslavije,jer nijedna vlast od tad do danas nije htela,želela,umela da se bavi R.J.U ovoj zemlji je sve političko novčani interes a R.J. je potpuno ne interesantna u tom smislu.Ako ministarstvu kulture treba objšnjavati značaj VOA,DW,RFI,BBC world service....Šta reći

Одговори
чет

16.04.

2015.

anonymous Aleksandra [нерегистровани] у 00:13

Čiji je naš javni interes?

Ako nije javni interes države Srbije da informiše svet na 12 jezika preko svog medija, šta je onda njen interes? ILI Čiji je interes da svet informiše o Srbiji putem javnih servisa drugih država!?

Aleksandra Javoljević, politikolog

Одговори
сре

15.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 23:18

prst na celo

Radio Jugoslavija vec 79 godina na vrlo odmeren nacin informise stranu javnost bez bilo kakvog senzacionalizma. To cini na, u svetu, najzastupljenijim jezicima. Mnoge ambasade preuzimaju, bas zbog toga, vesti ove kuce. Kratkotalasna frekvencija je, takodje, i vojna frekvencija. Ovakav medij nikako ne moze biti privatizovan, a po zakonu obavlja funkciju od javnog znacaja! Kao potpuno poseban slucaj u medijskoj sferi, MORAO bi se pronaci modalitet za opstanak!

Одговори
сре

15.04.

2015.

Ljubo D. Večić [нерегистровани] у 20:11

medijsko "samoubistvo" države

Ovo je potpuno neverovatno ! Nemam reči da izrazim svoje čuđenje, nevericu i ogorčenost činjenicom da, u vreme pojačavanja informativnog rata u regionu i svetu, Srbija dobrovoljno odustaje od medijskog afirmisanja svojih interesa prema inostranstvu ! A najstrašnije je to što se takva iracionalna i više nego apsurdna odluka donosi u ime "evropskih standarda " u oblasti medija. Pa da li je ikome iz nadležnih instanci poznato da Nemačka kao lider te iste EU ne samo da nema nameru da ukida svoj međunarodni servis, nego čak jača državnu propagandu preko svog "Deutsche Welle"-a ? I da se potpuno ista stvar odnosi i na "Radio France Internationale", BBC, "Voice of America", "Glas Rusije", kao i međunarodne servise Hrvatske, Albanije, Rumunije i mnoštva drugih zemalja ? Posebno je poražavajuće to što bi Srbija u slučaju gašenja Međunarodnog Radija Srbije bila jedina zemlja u regionu koja se SVOJEVOLJNO odrekla tako važnog segmenta svoje državne propagande - i to upravo u vreme kada države u susedstvu taj segment kontinuirano jačaju, iako se nalaze u podjednako teškoj (ili čak i težoj) finansijskoj situaciji ! Pobogu, kakvi su to "evropski standardi" ?! Da li bi , u svesti nekog suženog, plitkog i bahatog birokratskog uma, Srbija trebalo svetu da pokaže da je nekakva beketovska medijska "avangarda" koja će pokazati da je spremna da izvrši ritualno medijsko samoubistvo na državnom nivou i sa mazohističkim žarom još jednom poseče granu na kojoj sedi ?! Potpuno je neshvatljivo takvo ignorisanje objektivnih činjenica i odsustvo svake volje za rešavanje statusa MRS u situaciji koja zahteva još snažnije angažovanje propagandnih potencijala Srbije u skladu sa osnovnim ciljevima državne i nacionalne politike, a nikako ograničavanje ili čak (kao u ovom slučaju ) svesno i namerno odricanje od tih potencijala ! Takav neverovatno rigidan i neodgovoran odnos je ne samo apsurdan nego i štetan po državne interese - a posebno u sadašnjoj bremenitoj spoljno-političkoj situaciji, odnosno situaciji kada sve veći prostor i uticaj na domaćoj medijskoj sceni preuzimaju faktori koji nemaju nimalo afirmativan stav prema tim interesima. Ako je u resornim strukturama preostalo još malo zdravog razuma i osećaja za odgovornu državnu politiku, onda se pod hitno mora pronaći način da MRS nastavi da informiše svetsku javnost - jer, ako su Nemačka i mnoge druge zemlje EU našle način da finansiraju i ojačaju svoje međunarodne servise, onda nema nijednog racionalnog razloga da Srbija ne sledi njihov primer i ne učini isto. Ili je, možda, u ovoj zemlji problem upravo u terminima "racionalnost" i "odgovornost" ?

Одговори
сре

15.04.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 18:54

Informisanje inostrane javnosti u javnom interesu

Prema clanu 7. tacka 19. Zakona o javnim medijskim servisima, javni interes, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast javnog informisanja, koji javni medijski servis ostvaruje kroz svoje programske sadržaje, je informisanje inostrane javnosti o događajima i pojavama u Republici Srbiji.

Po clanu 13. st. 1. i 2. ovog zakona:

RTS pruža medijske usluge na najmanje dva televizijska i najmanje tri radijska programa na teritoriji Republike Srbije.

RTV pruža medijske usluge na najmanje dva televizijska i najmanje tri radijska programa na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Ako RTS i RTV kao javni medijski servisi nisu duzni da informisu inostranu javnost o događajima i pojavama u Republici Srbiji i ako se u clanu 2. ovog zakona ne pominje "Radio Jugoslavija" ("Međunarodni radiju Srbija") kao javni mediski servis, koji onda javni medijski servis ili drugi pruzalac medijske usluge (i radio-difuzne usluge na kratkim talasima) ima tu duznost (informisanje inostrane javnosti), i to u javnom interesu?

.

Одговори
сре

15.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:16

У ПРАВУ СУ!

Потпуно су у праву! Таква кућа је неопходна свакој држави. Не могу да верујем да гасе. Схватам да нема новца, али прерасподелом се свашта да поправити. Нека Влада узме оловку у руке и види колико има само непродуктивних у РТС, па у том оквиру и у Радио Београду, биће џебане за све. Колико је само бачено на разне глупости попут Бајићеве манифакуре и ”Равне горе” и сл. тобожњих неопходних програма као што је петпарачка ”Жикина шареница коју хоће народ”. Сад се, људи, води информативни рат у свету, зар Србије да остане без свог гласа у етеру, свака реч је неопходна на разним језицима. Нека и УНС званично подбуни јавност, отвори очи властима за коју мислим да није, ипак, толико глупа да се одрекне прозора у свет.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси