Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор Слободана Петровића УНС-у: УНС ме увредио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

01. 03. 2015.

Одговор Слободана Петровића УНС-у: УНС ме увредио

Директор „Дунав храна групе” Слободан Петровић одговорио је у суботу на саопштење УНС-а објављено 27. фебруара у којем је наведено да се Петровић непримерено понашао према новинарки "Политике" Аници Телесковић којој је запретио тужбом и оптужио је да пише по туђем налогу. Одговор Петровића преносимо у целости.

Удружење новинара Србије (УНС) ме је саопштењем од 27. фебруара 2015. тешко оптужило да сам се непримерено понашао, што је с обзиром на моје године и вишедеценијски успешан менађерски рад, за мене увреда и клевета.

УНС истиче да сам новинарки "Политике" Аници Телесковић запретио тужбом и оптужио да пише по туђем налогу, те да то "недвосмислено представља притисак на слободу медија".

Разумљиво ми је и да УНС штити новинаре и да им беспоговорно верује. Новинарка Телесковић тако сведочи да сам пред гостима у једном београдском хотелу  викао на њу због текста о томе ко све послује преко офшор компанија.

Истина је да сам са уваженом новинарком разговарао и расправљао само о тексту који је написала и у коме је  помињала моје име. Таква расправа не би била ни потребна да је новинарка испоштовала основно правило своје професије и тражила изјаву, коментар… од мене пре него што је написала текст.

Великодушно ми је понудила и деманти што сам  одбио,  јер сам у тексту препознао злу намеру, посебно према мени, ако не од новинарке, а онда сигурно од оних који су били извор њене приче. Уместо демантија понудио сам новинарки да урадимо анкету на сто читалаца да ли тај текст мене представља у негативном контексту, јер је она тврдила да то није тачно. Одбила је мој предлог речима - не желим да се бавим истраживањима. Дозволићете, пошто сам у тексту оклеветан, да о њему имам и своје мишљење, да одбијем понуђени деманти и обавестим новинарку да ћу је тужити суду. Не видим шта је у томе напад на слободу медија.

Пошто УНС и новинарка тврде да је текст објективан и да "не мора аутоматски да значи да они који послују преко офшор компанија и крше закон", морао бих да укажем на следеће неистине, по цену да ћете и ово схватити као удар на слободу медија: "Аутоматски" је изречена неистина већ у првој реченици текста - "Шта повезује председника ФК "Партизан", мужа Северине Вучковић и директора "Салфорда"…Веза је пронађена на Кајманским и Куковим Острвима у пословању преко тамошњих офшор зона." Нетачно је да  сам радио преко офшор компаније. Тачно је да сам директор представништва "Салфорда" за Србију, што је познато свима, о чему је "Политика" писала више пута од 2003. године. Као представништво немамо ни права ни могућности да приходујемо у Србији, већ да представљамо фирму и  "Салфорд" је потросио више милиона евра на плате запослених и друге трошкове.

Друга неистина И неразумевање је поистовећивање "Салфорда" и "Дунав храна група" , јер "Дунав храна група" није офшор компанија и регистрована је у Холандији. Није ми јасно да ли је овде реч о неинформисаности или злој намери.

"Дунав храна група" је  један од највећих инвеститора у Србији, а "Салфорд" менаџмент компанија која је организовала ову инвестицију.

Осим што сам радио у представништву "Салфорда" непосредно сам један период водио и реструктурирао "Књаз Милош" и од 2008. сам генерални директор "Имлека". Свако повезивање мене са шемама и шпекулативним радом преко офшор компанија на насловној страни "Политике" доживљавам као тешку увреду и клевету.  На такве неистине не могу а да не реагујем, И сматрам  да то не може бити удар на слободу медија.

С поштовањем

Слободан Петровић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси