Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо новинарке РТВ Панчево УНС-у: Правилник о систематизацији РТВ Панчево као акт дискриминације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

27. 02. 2015.

Аутор: Славица Јовановић

Писмо новинарке РТВ Панчево УНС-у: Правилник о систематизацији РТВ Панчево као акт дискриминације

Новинарка РТВ Панчево Славица Јовановић послала је данас УНС-у писмо у којем наводи да "Правилник о систематизацији ове радио-телевизије дискриминише људе са високим образовањем". Писмо преносимо у целости.

 

Приликом усаглашавања Правилника о систематизацији  директорка РТВ Панчево Татјана Јелесић поприлично је прекорачила рокове предвиђене Законом о раду.

Када је решила да се ипак позабави тим послом, у одредбама за избор главних уредника Радио Панчева и Телевизије  Панчево као  један од услова навела је  “вишу и средњу школску спрему “, а изоставила  факултетско образовање. Средњу школску спрему прилагодила је главној уредници телевизије Невени Симендић која ту функцију у градској телевизији обавља дуже од једне деценије, а има само средњу школу, тзв. шуварицу. Закон о раду захтева да се за радно место предвиде један, у изузетним ситуацијама два нивоа школске спреме, па је директорка, иначе бивша новинарка Телевизије Панчево, нашла за сходно да своју главну уредницу задржи у фотељи без обзира што је тиме  дискриминисала све оне који имају факултетско образовање.

Градоначелник подржао  директорку

Средња школа као услов за главне уреднике градских медија није сметала градоначелнуку Панчева Павлу Раданову. Напротив. Иако је од Самосталног синдиката РТВ Панчево био на време упозорен да је решење које директорка предлаже чиста дискриминација свих академски образованих људи и био замољен да директорки врати правилник на  усаглашавање са позитивним пописима, Раданов се  о захтев оглушио и  потписао сагласност на текст који је Јелисићева  предложила. Прилагођавање средње школске спреме једној особи на функцији у градском медију није само чин дискриминације свих академски образованих људи, већ је и типичан пример корупције.

На дискриминацији кадрова са факултетском дипломом и куповини лојалности уреднице са средњом школом заједно су порадили директорка РТВ Панчевио Татјана Јелесић, градоначелник Панчева Павле Раданов и панчевачка Српска напредна странка. Ако главној уредници телевизије панчевачка власт чува фотељу без сумње купују њену уредничку лојалност, што се може окарактерисати као корупција. Градоначелник Панчева Павле Раданов је и један од три повереника СНС, главне партије у панчевачкој владајућој коалицији (СНС-ДС). Осим Раданова, повереници напредњака су и доктор Слободан Овука и народни посланик Жељко Сушец који су такође били упозорени на оно што директорка градских медија чини, али нису реаговали.

Три измене Статута, а само један  циљ

Панчевачки напредњаци су по сваку цену желели да Симендићева остане у фотељи главне уреднице телевизије без обзира на законске норме. Последњих година школска спрема за избор главних уредника у РТВ Панчево више пута је прилагођавана дотичној особи. У октобру 2013. изменама Статута РТВ Панчево које су писане у једном од градских секретаријата, према информацијама синдиката, СНС је  инсистирала да поред осталих услова за избор главних уредника буде унето факултетско образовање и средња стручна спрема. У септембру 2014. године Скупштина Града као оснивач РТВ Панчево поново покреће иницијативу за измену Статута предузећа и исти градски секретаријат који пише предлог, за главног уредника наводи факултетско образовање “или да је  истакнути новинар који се доказао изузетним резултатима рада у новинарској професији” не наводећи који  ниво образовања тај “ истакнути “ новинар би требало да има. Међутим, друга струја СНС у Надзорном одбору РТВ Панчево, заговорници пошовања закона, одбија такво решење.

Након тог инцидента, о коме је писала и локална штампа, одборници градске скупштине  доносе одлуку да се из Статута предузећа услови за главне уреднике пребаце у Правилник о систематизацији  који  доноси директор предузећа, а на који сагласност даје градоначелник. Тако је директорка Јелесић уносећи средњу школу као услов за избор главних уредника градских медија одрадила посао који нису могули да заврше посвађани политичари.

Политичари се ништа боље нису понашали ни када су децембра 2013. године бирали Татјану Јелесић за директорку РТВ Панчево.

Јелесићева је изабрана на функцију директора у моменту када су сви рачуни РТВ Панчево били блокирани због тога  што у предходном мандату (2005-2010) није плаћала ПДВ. Дуг пореској управи био је 10 милиона динара. Пошто РТВ Панчево тај новац није имала, градоначелник је јануара 2014. године из буџета Града дао десет милиона динара за главни дуг и око 100.000 динара за камату и рачуни су деблокирани. Добри позваоци економских закона кажу да је неплаћање пореза кривично дело. У случају Јелесићеве била је награда!

Ако је Александар Вучић Закон о предзећима прогласио реформским законом, ако тај епитет има и  прошлогодишњи Закон о раду, поставља се питање да ли је понашање панчевачког СНС допринос спровођењу реформи или стављање клипова у точкове тим реформама. Запослени у панчевачкој градској медијској кући се питају до када ће  бити таоци политичких моћника који се тако очигледно и грубо поигравају њиховим судбинама, посебно ако се зна да годинама менаџмент и шефовска места у тој медијској кући чине кривично осуђивана лица  за фалсификовање исправа и за  дрогу, алкохоличари и зависници других порока. Зна се и то да  су неки од њих у блиској вези с људима из панчевачког СНС који имају сличне досијее.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пон

02.03.

2015.

Pancevka [нерегистровани] у 09:44

Izlecite novinarstvo !

Ovakve tekstove hrabrih i casnih novinara treba podrzati, a ne placene novinare i partijske kadrove. Sramota za gradsku vlast Panceva...

Одговори
суб

28.02.

2015.

Jadranka Nicin [нерегистровани] у 03:54

Podrska Slavici Jovanovic

S obzirom da sam deo radnog veka provela u Pancevu, cela ova situacija u RTV Pancevo mi je itekako poznata i podrzavam koleginicu Slavicu Jovanovic u naporima da se ispostuju zakoni, uz sankcionisanje samovolje direktora ove informativne kuce, kao i gradonacelnika!
Smatram da bi i u ovom slucaju Udruzenje novinara Srbije trebalo da stane u zastitu nase profesije.
Ukoliko je Pravilnikom o sistematizaciji predvidjeno da je za izbor glavnog i odgovornog urednika dovoljna SREDNJA strucna sprema, onda je logicki sled da novinar ne mora da ima ista vise od OSNOVNE SKOLE!
Dosta je vise stranackog izivljavanja, kao da je u pitanju njihova licna prcija!
Zato nam je informisanje i palo na najnize grane, jer se novinarstvom bave i Kurta i Murta, po partijskoj liniji odabrani.
Sta reci o ovoj vlasti koja se sprda sa obrazovanjem ali i ostalim segmentima zivota...ocigledno na dobrom smo putu, ali ne u EU (samo sto dalje od njih!), vec u prvobitnu zajednicu , i to starije kameno doba!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси