Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо смедеревских дописника УНС-у: Градоначелница Јасна Аврамовић дискриминише медије и крши Закон о јавном информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

16. 01. 2015.

Писмо смедеревских дописника УНС-у: Градоначелница Јасна Аврамовић дискриминише медије и крши Закон о јавном информисању

Дописници “Вечерњих новости”, “Политике”, “Блица”, “Бете”, и “Информера” послали су данас УНС-у писмо у којем наводе да "градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић наставља са устаљеном праксом дискриминације медија и кршења закона о јавном информисању, непозивањем дописника престоничких редакција на конференцију за новинаре и догађаје које организује локална самоуправа." Писмо прeносимо у целости.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић наставља са устаљеном праксом дискриминације медија и кршења закона о јавном информисању, непозивањем дописника престоничких редакција на конференцију за новинаре и догађаје које организује локална самоуправа. Последњи у низу примера је представљање програма “Театра у тврђави”, који ће бити организован у јулу, а о којем је говорио селектор фестивала Радослав Павловић.

На представљање програма, организовано у канцеларији заменика градоначелника, у просторијама Градске управе, нису позвани дописници “Вечерњих новости”, “Политике”, “Блица”, “Бете”, и “Информера”, већ само представници три локална медија (ТВСД, РТВСД и недељник “Наше новине”). 

Упркос ангажовању УНС-а, власт у Смедереву наставља да новинарима поменутих редакција ускраћује право на информације од значаја за јавност у вези са радом органа власти, јавних предузећа, организација и установа. Новинарима је онемогућено законско право да обављају свој посао, а транспарентност у раду изабраних представника, органа локалне администрације и јавних предузећа сведена је на најнижи могући ниво.

Градоначелница Јасна Аврамовић више пута је поновила да она одлучује ко ће од новинара бити позиван на конференције и догађаје које организује Град Смедерево и локална самоуправа. Дописници “Вечерњих новости”, “Блица” “Информера”, “Политике” и “Бете” апелују на струковна удружења да власти у Смедереву још једном скрену пажњу на кршење закона о јавном информисању. Питамо ко себи даје за право да ускраћује право јавности да зна и врши селекцију медија и због чега, као и када ће новинарима у овом граду бити омогућено да нормално, у складу са законом и стандардима професије коју представљају, обављају свој позив.

Јелена Илић – Вечерње новости

Мирослав Ђорђевић – Блиц

Милосав Славко Пешић – Бета

Оливера Милошевић – Политика

Јелена Васиљевић - Информер

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси