Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо УНС-у радника Радио Смедерева: Суд потврдио - незаконито смо отпуштени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

14. 01. 2015.

Извор: УНС

Писмо УНС-у радника Радио Смедерева: Суд потврдио - незаконито смо отпуштени

Четворо радника Радио Смедерева послало је данас УНС-у писмо у којем наводе да је Апелациони суд потврдио да су 2011. године незаконито отпуштени са Радио Смедерева. Писмо преносимо у целости.

Пресудом Апелационог суда потврђено је да су четри радника Радио Смедерева 2011. године незаконито отпуштена. Суд је обавезао фирму да их врати на посао и исплати нужне парничне трошкове, а  бивши запослени у Радио Смедереву затражиће да се преиспита приватизација ове медијске куће.

Званично образложење за отказ било је да су запослени технолошки вишак. Прави разлог за отпуштање био је четврти најављени штрајк, којим су запослени захтевали да им послодавац у складу са Законом о раду исплати вишемесечна дуговања и уплати доприносе, а од отпуштених радника у тренутку отказа уговора о раду, један је председник Самосталног синдиката, један председник и два члана Председништва СИНОС-а у овој медијској кући.

“Синдикат новинара Србије поздравља одлуку Апелационог суда у случају четворо запослених у Радио телевизији Смедерево, чланова наше синдикалне организације. Синдикат подсећа да је проблем у томе што наши послодавци сматрају да могу некажњено да крше закон. Синдикат новинара Србије инсистираће, уколико има елемената, на поништају и ове приватизације”, наводи СИНОС, који је својим члановима пружио правну помоћ.

После коначне пресуде Апелационог суда, актуелни директор у Радио телевизији Смедерево је рекао  актерима судског спора, да “не намерава да новац, који су зарадили тренутно запослени, исплаћује бившим радницима и да је то ствар коју треба да решава власник а не он”.

У међувремену се ова медијска кућа огласила саопштењем, емитованим само у свом програму, у коме се наводи да се „запослени у РТВ СД противе одлуци Апелационог суда у поступку који се води са четворо бивших радника. Садашње пословодство нема никакву одговорност са уручењем отказа, а кривицу за бесправни прекид уговора о раду искључиво сноси тадашњи директор РТВ СД Весна Ристић и правница Зорица Мицовић. Оваква одлука доводи у питање даљи рад РТВ СД и директно угрожава егзистенцију садашњих радника, који савесно раде свој посао и не сносе никакву кривицу за погрешне поступке тадашњег директора Весне Ристић.“

Оштећени радници, осим законских права на основу извршне пресуде, сматрају да има правног основа и захтевају раскид Уговора о приватизацији.

Подсећамо, Агенција за приватизацију закључила је 15.12.2009. године са купцем Марком Лукићем из Београда (син Милана Лукића, члана Градског већа) Уговор о продаји капитала методом јавне укције субјекта приватизације “Радио Смедерево” Смедерево (II/2 Ов.бр.1435/2009).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси