Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Слободана Васића: Banca Intesa не верује радио и ТВ станицама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

16. 11. 2014.

Писмо Слободана Васића: Banca Intesa не верује радио и ТВ станицама

Директор и главни и одговорни уредник “Браво” радија из Пожаревца Слободан Васић послао је УНС-у писмо које је упутио Banci Intesa након што му је речено да је „политика фирме да се кредити и дозвољени минуси не одобавају радио и ТВ станицама“. Писмо преносимо у целости.

 

Banca Intesa не верује Радио и ТВ станицама. Марш од шалтера.

Радио и ТВ станице нису пожељне код Bancе Intesa, то би требало да стоји на вратима филијала ове велике банке која почиње да бира и у подобне и неподобне сврстава своје клијенте. Да се разумемо, подобни су за све банке они који могу да отплаћују кредит, минус итд. и то је исто код свих банака. Ништа ново, но ако је моја фирма позитивна и редовно намирује све своје обавезе и једина јој мана да не добије кредит то што је радио станица, онда је то чиста финансијска дискриминација. А мислио сам да сам подобан.

Елем, пре 10 дана свратим до своје Bancе Intesa, истицао ми је дозвољени минус, рекох да продужим, и љубазна госпођа за рад са малим бизнисом рече: Нема проблема, хоћете ли можда и субвенционисани кредит?

Распитах се за услове, више него повољни. На 200.000 динара 16.000 динара камата и 6 месеци грејс период. Иако новинар и креативац по природи, схватим да су услови више него добри.

Кажем: „Ок, хоћу“. Донесем сву папирологију и сачекам 8 дана.

Јавља ми се она љубазна госпођа: „Знате, не може грејс период“.

„Ок, нема везе, може и без грејса“.

После неколико сати: „Знате, не можемо да вам одобримо ни кредит ни дозвољени минус“.

„Зашто?“, упитах, „лоше ми је стање, салдо, шта год“?

„Не, одлично је све али политика фирме је да се радио и ТВ станицама не одобравају више кредити нити дозвољени минуси“.

О, нисам знао да се лепра, губа, куга, маларија и финансијска неликвидност добија аутоматски бавећи се овим послом. Не знам како ми је пошло за руком али

-  ја од овог посла живим већ 30 година,

- 16 година имам своју фирму (радио станицу) која ни дана није била у блокади,

- кредите које сам до сада узимао редовно сам враћао без дана доцње и било каквих цимања

- годишње промете преко вашег рачуна ипак ви боље знате не морам да вам их пишем,

- сви моји бивши садашњи радници имају код вас рачун,

- од вашег оснивања сам ја ваш и само ваш клијент.

Како ово човек да протумачи:

Понуђени одговори (заокружите):

1. Много мало пара тражите, највероватније да ћете вратити, те нећемо моћи да запленимо ништа. Пленидба је данас модерна, а ми смо банка у тренду.

2. Имамо дојаву одозгоре, црни дани долазе за медије, тешко да ћете преживети. То што сте живи само је привид и последњи трзаји.

3. Наређено са врха, независним медијима не дај ништа кад се поклоне где треба и скину гаће, добиће све по правилу службе.

4. Не слушамо радио, не гледамо телевизију, само зуримо у монитор, тако да који ћете нам.

5. Banca Intesa нема жеље да ради са сиротињом, лош имиџ код великих клијената.

6. ............................................... (попуните сами)

Хвала, драга банко Intesa, што сте ми очи отворили и указали да ја у ствари не постојим, да сам привид мада имам и ПИБ и матични број и врло позитиван салдо. Веће понижење нисам доживео, бар не од неког ко од мене има неку вајду.   

Banca Intesa као друштвено одговорна компанија морала би да у свом пословању обрати посебну пажњу на медије, јер они су једини гарант опстанка демократског друштва, но очигледно да управа ове куће има неке информације које не жели да подели са нама а када су у питању медији. Је ли ово сумрак медија, а ви не желите да саопштите ружну вест, а још мање да ризикујете улажући капитал у њих. Молим вас, ко вам је то јавио? Да ли је неко од медијских тајкуна постао власник већинског дела акција ваше банке, па на овај начин жели да сатре ситну конкуренцију.

Кад погледам уназад, оволико писаније зарад кредита од једне посланичке плате са све дневницама. Да није истина и да ово не живимо било би смешно.

Кажу да ни други нису ништа бољи, проверићу, те ћу се наставити.

Ово писаније обајвићу на сајту www.radiobravo.net, facebook-у, twiter-у и још понегде где има слободе. И финасијске и стварне медијске слободе.

Слободан Васић

директор Браво ДОО

Радио Браво Пожаревац

У Пожаревцу, 15.11.2014 године

Коментари (1)

Остави коментар
пон

17.11.

2014.

Bravo [нерегистровани] у 21:23

Tranzicija i sirotinja

Slika i prilika tuznog vremena u kojem se borimo za opstanak. Još malo pa će biti kao sto je u Meksiku - novinarima ni jedna banka ne daje kredite pošto se bave opasnim i rizicnim poslom, kratko zive, siromasni su... Svaka slicnost sa situacijom u Srbiji je realna.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси