Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Бахаћење Жељка Богојевића, Председника СО Србобран се наставља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

05. 08. 2014.

Бахаћење Жељка Богојевића, Председника СО Србобран се наставља

Саопштење редакције Радио Србобрана поводом саопштења за јавност Жељка Богојевића, Председника СО Србобран, у којој оцењује успешност приватизације Радио Србобрана.

 

Покушај дискредитације Радио Србобрана од стране локалних моћника није ништа необично за ову медијску кућу, поготову када долази од ликова попут Богојевића. На његову несрећу у нашим информативним програмима објављујемо све информације од значаја за локалну јавност, а велика слушаност и подршка слушалаца је нешто што Богојевићу смета. Поготову што након две године власти треба показати шта је урађено, и ту настаје проблем, јер се нема шта показати.

У свом саопштењу за јавност Жељко Богојевић каже да је приватизација Радио Србобрана неуспешна и поново показао своју острашћеност и политичку затупљеност. Подршку медијским законима даје особа која је у протекле две године прекршила све норме и законе који уређују медијску област. Председник је Скупштине, која у протекле две године, за информисање јавности преко јединог емитера програма у општини Србобран, није издвојила ни један динар, која није две године платила ни један директан пренос седница локалног парламента....

Подсећамо, да Радио Србобран емитује програм на српском и мађарском језику и као мањински медиј мора имати посебну пажњу локалне самоуправе. Небрига локалних моћника о медију који свој програм емитује већ 46 година је посебна тема.

Бахат однос према информисању огледа се и у расписаном конкурсу за пројектно финансирање локалних медија где је општина за ову намену обезбедила 0,1% општинског буџета, иако за ову намену, показују сва истраживања, потребно је издвојити око 2% буџета. Радио није хтео да учествује у фарси, који су они назвали конкурсом, из разлога што је именована комисија која са информисањем нема никаквих додирних тачака. Од три члана комисије, која треба да опредељује средства, два су председници општинских одбора политичких партија, а трећи је високи функционер, такође, још једне владајуће политичке партије. Према свим позитивним прописима и стратегијама развоја медија, ради одлучивања о избору пројеката на јавним конкурсима, даваоци помоћи формираће независне комисије, чији ће рад бити транспарентан. Те комисије ће бити састављене од компетентних представника јавности, професионалних удружења и невладиног сектора- кажу прописи. Србобран је и ту показао да не разуме суштину слободе медија.

Жељу, Жељка Богојевића, да се Радио Србобран угаси и грађани оставе без јединог локалног јавног сервиса, на његову несрећу нећемо испунити. Радио Србобран послује у отежаним условима у малој и економски девастираној средини и уместо да локални моћници решавају алармантну незапосленост и побољшају услове пословања, баве се једином институцијом коју нису успели да униште, Радио Србобраном.

 

Ивица Шмит, Радио Србобран

Богојевић: Приватизација Радио Србобрана неуспешна

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

05.08.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:02

Samo da pitam

Kaži ti meni prijatelju koliko imaš zaposlenih novinara, radijskih tehničara i ostalih medijkih radnika. Koliko? A to što te ne voli predsednik opštine..., ako ti je lakše, ne voli ni mene. To je valjda suština medijskog delovanja.
Poenta priče je da novi Zakon o informisanju preferira upravo ovaakve likove, a na štetu građana i naravno zaposlenih u medijima, ali ako ovakvima daju 2 procenta od lokalnog budžeta, e ona će biti bolje :).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси