Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Радио Суботица, програм на српском: Директор омета рад новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

29. 05. 2014.

Радио Суботица, програм на српском: Директор омета рад новинара

Одлуком Скупштине града, на седници која је одржана 20. фебруара ове године, за вршиоца дужности директора Радио Суботице именован је Љубиша Степановић, на период од највише шест месеци. Нови в.д. директор на ову функцију је дошао на предлог Социјалистичке партије Србије која на основу коалиционог споразума чини власт у Граду.

Од дана ступања на функцију Љубиша Степановић константно злоупотребљава своја овлашћења мешајући се у рад, превасходно, редакције програма на српском језику. Разговори са колегама су по правилу увек непријатни, омаловажавање новинара је уобичајена појава, позиви на информативне разговоре су редовни, новинаре дели на „пријатеље“ и „непријатеље“, појединцима који раде хонорарно за друге медијске куће прети отказом уговора о раду, док за друге то исто правило не важи, јер даје себи за право да одредјује колико су други медији битни. 

Састанци колегијума најчешће трају предуго, и више од сата, и потпуно су неефикасни. Свим редакцијама готово свакодневно путем е-маила или усмено  шаље „упутства“ шта треба, а шта не треба објаваљивати, одредио је путем циркуларног писма и када редакцијски састанци треба да се одржавају, па чак и о чему тамо треба да се говори. 

Захтева неразумљиве и обимне  извештаје о раду, наредјује колико емисије треба да трају, када уредници морају да долазе на посао, инсистира да се у програмима емитују дужи прилози и извештаји од уобичајених, када је реч о функционерима СПС-а.

Редовно омета рад новинара улазећи у редакцију, испитујући новинаре шта раде, зашто то раде, контролише шта пишу, а не тако давно , у извештају који је писала колегиница чак је инсистирао да се промени име фирме о којој је било речи, тврдећи да није довољно мелодично. Дугом списку апсурда , злоупотребе и очигледног мобинга додајемо и догадјај од понедељка 26. маја, када је ушао у редакцију, прелиставао припремљене  вести, бацао папире, викао на новинара зашто није проверио вест за коју је он сматрао да је битна, да би у сличном тону наставио напад и на другог колегу. Вика, свађа, увреде, омаловажавање, цинизам, достигли су стадијум када је умало дошло до туче измедју в.д. директора и новинара.

В.д. директора Љубиша Степановић не поштује колеге и није успео да настави праксу  неговања добрих медјуљудских односа у колективу. У таквој атмосфери немогуће је било шта радити и стварати, а камоли доприносити  квалитетом. Већ првих дана његовог мандата позивао је раднике да  „изађу из синдиката пошто „он има боље идеје где би те паре могле да иду“.

Убрзо потом, самоиницијативно је поделио варијабилни део зараде по свом находјењу па су многи у читавом колективу били непријатно изненадјени. Атмосфера страха, подозривих погледа, нервоза показала се већ неколико дана касније када се  на позив за састанак  чланова Синдиката радија одазвало свега троје или четворо радника.

Упорни позиви и молбе в.д. главне и одговорне уреднице редакције програма на српском језику Љиљане Елек, упућене градоначелнику Јенеу Маглаиу да реши овај проблем, нису наишле на разумевање. Делегација новинара наше редакције била је и на разговору код члана Градског већа задуженог за информисање Отоа Буша.

Тамо смо чули исту причу, уз напомену да је в.д. директор захтевао  од локалне самоуправе и смену досадашње в.д. главне и одговорне уреднице програма на српском језику Љиљане Елек, пошто њој, као и колегама из редакција програма на хрватском и мадјарском језику мандат истиче средином јуна.

Према тумачењу одговорних у локалној самоуправи „све је то део коалиционог споразума“ и то баш у време када се путем медија промовише стручност испред политике.

Ми доле потписани новинари не пристајемо да забијамо главу у песак. Не желимо да слушамо придике в.д. директора  како су нам плате велике, јер их поштено зарадјујемо и нисмо криви што кућа у којој радимо постоји и функционише на овај начин 45 година. По свему судећи ускоро долази приватизација па ћемо и ми на тржиште. Већ знамо да ништа неће бити као пре, али нисмо у стању да на трезвен начин размишљамо о будућности, јер нам је садашњост оптерећена најгорима притисцима које не памте ни најстарије колеге.

Тражимо помоћ и апелујемо на одговорне, јер не постоје услови за нормалан рад и сарадњу са директором, за медјусобно поштовање и наставак добре праксе на коју смо последњих деценија били поносни.

 

С поштовањем,

в.д. главна и одговорна уредница програма на српском језику Радио Суботице Љиљана Елек,

новинари: Мирјана Ковачић, Миодраг Радојчин, Јасенка Бокун, Александар Голчевски, Златко Ромић и Наталија Јаковљевић.

У Суботици 27. маја 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

05.06.

2014.

slavica dakovic [нерегистровани] у 21:41

jos jedno vidjenje desavanja u radio subotici

JOŠ JEDNO VIĐENJE DEŠAVANJA U RADIO SUBOTICI

Sloboda medija je ovih dana tema dana. I da se ne zavaravamo: bez javne reči nema Srbiji napretka. I Radio Subotica je tema ovih dana. Medij koji se tolike godine dičio svojom demokratičnošću i multikulturalnošću (programi na srpskom, madjarskom, hrvatskom, bunjevačkom , nemačkom) sada je na naslovnim stranama po lošim vestima.
Sedmoro novinara programa na srpskom jeziku Radio Subotice, uključujući urednicu, kažu da dirketor ove kuće vrši mobing nad njima. Sedmoro, od 12-toro članova redakacije, od kojih su desetoro novinari. Za pomoć su se obratili osnivaču, Nadzornom odboru, esnafskim udruženjima, sindikatu. U pismu su napisali da ih direktor neprestano preslišava šta su i kako objavili, koliko su radili, a na koncu lupa ih po džepu, smanjujući im stimulaciju. Sve u svemu, svojim dolaskom, pokavrio je dobre medjuljudske odnose, a ima i ozbiljnu nameru da u ovoj redakciju pokvari dobru praksu da radi ko šta hoće. Vest dana je dakle: u Radio Subotici je nevidjeni teror nad novinarima od strane direktora, čitaj politike. Eto još jednog primera i dobrog argumenta da novinari od pritiska političara ne mogu da žive i da im je jedini spas u privatizaciji. To će biti ozbiljan argument i za većinu novinarskih udruženja, pa i medjunarodne organizacije da je to jedini način da se obezbedi sloboda medija. Jedino što niko od novinarskih udruženja nije čuo i drugu stranu, a to je sveto novinarsko pravilo. Ostali deo kolektiva, a njih je oko 40, se istog dana sastao i ogradio od ovih navoda. Redakcija programa na madjarskom jeziku je odmah napisala saopštenje u kojem tvrdi da na njih niko ne vrši pritisak. Kako je nastao problem i gde je tu politika? Istina je da u programu Radio Subotice, koji je svojevremeno bio budno oko nad svim političkim dešavanjima u našem gradu, politike jedva da i ima, pa stoga teško da može biti političkog pritiska. Ali, na žalost, u programu često nema ni života oko nas, pa to smeta direktoru. Tačno je da na te propuste direktor često ukazuje i time izaziva revolt novinara, što im se meša u uredjivačku politiku, jer po njima nije bitno što tog dana nema vesti da je ceo grad ostao bez stuje zbog olujnog nevremena, da je provala oblaka zatvorila saobraćaj i da je jednu kuću spalio grom. Sve to po proceni urednika i resornog novinara ne zaslužuje ni jednu vest, a kamoli izveštaj sa terena.
Sedam godina sam bila glavni i odgovorni urednik Redakcije programa na srpskom jeziku Radio Subotice i svakodnevno sam se susretala sa ovakvim problemima, jer sam, eto, ponekad htela da se mešam u uredjivačku politiku. Svoje kolege novinare sam podsticala, a ne cenzurisala, da postavljaju pitanja, pa i neprijatna pitanja svojim sagovornicima, jer smo ta vidljiva kontrola, jer je to naš posao. Oni su to doživljavali kao muku i najveći teret. Nije im smetalo što je bivši direktor delio stimulacije bez konsultacija sa urednicima i rukovodiocima odeljenja, jer su bili dobro, a neosnovano nagradjeni. Sve je kulminiralo prošle godine, kada je sličnu peticiju, ista grupa novinara (sa jednim izuzetkom) potpisala i protiv mene, sa obrazloženjem da remetim medjuljudske odnose i da vršim mobing nad njima, jer sam se usudila da tražim da postavljaju pitanja, da naprave nešto više od trominutnog izveštaja, da bude malo manje vesti sa interneta, a više iz života grada. Naposletku, srećna sam što više nisam na čelu redakcije, mada sigurno nosim deo odgovornosti što nisam uspela da se izborim za profesionalniji odnos prema poslu. Ili da se povučem.
Zato pozivam predstasvmike NUNS-a, UNS-a, NDNV-a i sve dobronamerne da dodju u Radio Suboticu i prijateljski i kolegijalno malo prelistaju naše vesti i da vide ima li političkog pritiska, ili samo nastojanja da savesno radimo svoj posao. To nam je zadatak, jer smo tolike godine bili uvažavan javni servis svih gradjana Subotice, što želimo i dalje da ostanemo.


Slavica Daković,
novinarka Redakcije programa na srpskom jeziku
Radio Subotice

Subotica 04.06 2014.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси