Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо директора предузећа "Rinascimento" Милана Маленовића УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

06. 02. 2014.

Писмо директора предузећа "Rinascimento" Милана Маленовића УНС-у

Директор предузећа "Rinascimento" doo, издавача листа „Табу“ Милан Маленовић упутио је УНС-у писмо у којем наводи да су „власници "Штампе" и "Футуре" наредили да се сви примерци "Табуа" повуку из продаје из малопродајних објеката "Мој киоск".“ Писмо преносимо у целости.

 

Поштована госпођо Смајловић,

обраћам Вам се као члан Удружења новинара Србије и оснивач и директор предузећа "Rinascimento" doo, издавача листа "Табу".

Први број овог часописа изашао је у уторак 21. јануара 2014. године. Наредни број је требало да изађе 4. фебруара до када би се продавао први број. Преко генералног дистрибутера "Global Press" доо  8050 примерака, односно 26,8 одсто целокупног тиража достављено је "Центросинергији", дистрибутеру који снабдева малопродајне ланце "Штампу", "Футуру", "Макси" и слично.

Већ у подне 22. јануара 2014. сазнао сам преко приватних веза да су власници "Штампе" и "Футуре" наредили да се сви примерци "Табуа" повуку из продаје из малопродајних објеката "Мој киоск". Провером на терену коју су извршили како чланови редакције, тако и сам дистрибутер "Global Press", потврђена је тачност ове информације.

Већ следећег дана, 23. јануара 2014. Владимир Јевтовић из "Global Press-а" писмено се обратио овлашћеном лицу у "Центросинергији" тражећи објашњење. У телефонском разговору му је тек 28. јануара речено како нема никаквих проблема и да продаја тече и даље. Поново смо ми из "Rinascimento-а", као и запослени "Global Press-а" извршили теренску контролу, током које нам је на више киосака из ланца "Мој киоск" речено како им је и даље забрањено да продају лист "Табу". Тек у петак 31. јануара су продавци обавештени из централе предузећа како смеју поново да продају "Табу", без да га истичу на позицијама које су видљиве купцима. То је значило да примерак новине могу да добију само они који исти изричито траже од продавца.

Још 23. јануара, када је затражио објашњење од "Центросинергије" представник "Global Press-а" је тражио, у случају да не може одмах да се настави продаја преко ланца "Мој киоск", да се "Табу" редистрибуира на продајна места која су спремна да га продају. Ипак се радило о четвртини укупног тиража, што није занемарљив проценат. До редистрибуције није дошло, као ни до враћања тиража како би "Global Press" могао да појача продају на другим местима, али ни до дозволе продаје све до неколико дана пред истек продајног рока.

"Табу" је, фактички, заплењен од стране "Центросинергије", односно "Штампе" и "Футуре". Ради се не само о кривичном делу, већ и о нескривеној цензури незабележеној у посткомунистичкој Србији.

Пошто не видим никакав економски резон да плаћам излажење новине коју по слободном нахођењу, без накнаде, може да заплени ко год то пожели у овој земљи, захвалио сам се члановима редакције и осталим сарадницима и одустао од даљег штампања ове новине. Материјалну сатисфакцију ћу потражити на суду, иако не верујем да у овој земљи још има и трачка правде.

О овоме сам обавестио амбасаде страних земаља, као и представника Европске уније у Београду. Надам се да ће Удружење новинара Србије, сходно својој досадашњој пракси, о свему обавестити јавност и пружити ми макар моралну подршку.

Срдачан поздрав

Милан Маленовић

Прилог: електронска преписка генералног дистрибутера "Global Press-а"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси