Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо новинара Марка Лопушине УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

27. 01. 2014.

Аутор: Марко Лопушина

Писмо новинара Марка Лопушине УНС-у

Новинар „Вечерњих новости“ Марко Лопушина послао је УНС-у писмо у којем говори о грешкама које уредници и редакције праве пуким преписивањем и oбјавивањем непроверених информација. Писмо преносимо у целости.

 

Aутоматске грешке

У време пуког копирања туђих информација све чешће се дешава у српском новинарству да једном посејане грешке постају вест дана.

Слушамо ових недеља како "Хрватска изручује Јосипа Перковића, бившег шефа југословенске Удбе" држави Немачкој. У суботу 25. јануара и у Јутарњем програму РТС-а поновљена је та важна и грешна вест.

Треба знати да Јосип Перковић никада није био шеф југословенске Удбе. Прво јер је Удба укинута 1966. године и после ње је формирана Служба државне безбедности (СДБ) Југославије. Перковић је био шеф хрватске СДБ и као такав био је само члан Колегијума СДБ Југославије.

Израз да је Перковић "бивши шеф југословенске Удбе" настао је у Хрватској са намером да се одговорност за ликвидацију Стјепана Ђурековић 1983. године у Минхену припише Београду и Србији, где је овде било седиште СДБ Југославије, која је о томе донела политичку и професионалну одлуку.

Буквално речено, српски медији тако проносе нетачну и злонамерну хрватску конструкцију да је Јосип Перковић бивши шеф југословенске Удбе, само зато јер београдски уредници који припремају вести не знају историју тајних служби, историју Југославије, и друго, јер је најлакше у вестима прочитати преписану информацију, која стигне агенцијским путем.

У том стили српска јавност је дезинформисана и приликом посете Мила Ђукановића, премијера Црне Горе званичном Београду. Ђукановић је дошао после 7,5 година у Србију у званичну посету, а већина медија је јављала да је "премијер Црне Горе стигао после десет година у Београд".

Списак ове врсте аутоматских грешака, које преносе уредници и водитељи вести и дневника на нашим телевизијама је подужи и открива лошу праксу наших уредништва да не читају и не проверавају информације које емитују.

Ако грађанин плаћа тв претплату, ако купује новине, ако је претплатом везан за интернет, ако је часно платио да буде тачно информисан, питам се зашто му се онда потурају непроверене и нетачне информације као главна вест?

И питам се, коме сем УНС-а као читалац и гледалац могу да јавим да редакције и уредници греше и ко ће ту грешку да исправи? Нико.

Слушаћемо ми још информације како је Јосип Перковић "бивши шеф југословенске Удбе" саслушан у немачком тужилаштву, па како је пуштен да се брани са слободе....

Срећно,

Марко Лопушина

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси