Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Свих пет новинара телевизије Спектар технолошки вишак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

03. 04. 2013.

Свих пет новинара телевизије Спектар технолошки вишак

Бивши новинари телевизије Спектар из Сомбора послали су Удружењу новинара Србије писмо у којем УНС и јавност обавештавају како је нови директор ове телевизије у једном дану свих пет запослених новинара прогласио технолошким вишком.

“Одлуком новог директора Горана Медића, технолошким вишком проглашени су дугогодишњи радници ове медијске куће: новинар Данијела Мирчета, сниматељ Александар Пеша, новинар водитељ Снежана Чувардић, реализатор и камерман Јосип Звијерац и комерцијалиста Зденко Парчетић. У радном односу остало је двоје младих људи који су примљени по програму “Прва шанса” Националне службе за запошљавање и секретарица која је на трудничком боловању http://www.soinfo.org/vesti/vest/11662/1/TV-Spektar-napustilo-petoro-zaposlenih/”, стоји у писму.

Радници су, наводе новинари, технолошким вишком проглашени 15. марта ове године, али су им решења уручена тек 22. марта.

“Тако је на неки начин "испуњено обећање" директора Горана Медића које је дао приликом ступања на нову дужност 5.12.2012. године, да ће све раднике прогласити технолошким вишком или им дати отказе, а да они сви могу да наставе "на црно" да раде”, пише у писму послатом УНС-у.

“Већ на првом састанку он нам је предочио свој план: Све ће нас прогластити технолошким вишком, имаћемо новчану накнаду са Бироа а ми ћемо наставити да радимо “на црно”. Говорили смо му да то није по закону, да ми можемо да имамо последице јер ипак ми се појављујемо често у јавности. Такође, постојале би и миналне шансе да нас, док смо на бироу, неки послодавац позове. Он нам је само саопштио да то није наша брига, да нећемо имати проблема, и да ће нам он средити да нас са бироа нико не позива. Ако не прихватимо технолошки вишак, има начина да нам он подели и отказе. У тој игри живаца и свакодневном притиску, ми смо потписали папире да прихватамо технолошки вишак али нико од радника није желео да остане да ради “на црно””, наводе новинари.

По њиховим речима, телевизија Спектар својим бившим  радницима дугује 6 зарада.

“Јавно постављамо питање да ли једна телевизија, која поседује дозволу РРА, за коју дугује више стотина хиљада динара (http://www.rra.org.rs/pages/view_permit/latinica/185) може да ствара 24-сатни програм, да производи сопствени информативни програм ако има једног запосленог реализатора програма (на одређено време), једног новинара (на одређено време), секретарицу (која је на трудничком боловању) и директора – бившег кондуктера", наводи се у писму.

У име бивших радника ТВ Спектар

Данијела Мирчета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси