Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор покрајинске секретарке УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

09. 09. 2024.

Извор: Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама

Одговор покрајинске секретарке УНС-у

Покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић је Удружењу новинара Србије (УНС) одговорила на питање да ли ће предузети нешто у вези са тим што је, супротно Закону о јавном информисању и медијима, Покрајински секретаријат „Медијакулту“ доделио новац за пројекат који ће у целости реализовати друге фирме. Одговор преносимо у целости.

 

Поштовани,

На основу Вашег Дописа од 03. септембра 2024. године, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама одговара Вам на питање, а које гласи:

„Задруга „Медијакулт“ је приликом пријаве на конкурс за суфинансирање медијских пројеката, који је расписао Покрајински секретаријат, у буџету сав новац наменила услугама за које ће ангажовати друга лица, чиме је, по Закону о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), прекршила услове учешћа на конкурсу.

„Учесник конкурса, који не располаже одговарајућим капацитетима, може ангажовати друго лице за производњу медијског садржаја чија вредност не прелази 20% од износа средстава који је орган доделио за реализацију пројекта, под условом да је то лице уписано у Евиденцију произвођача медијских садржаја“, пише у Закону.

Молим Вас да нам за сајт УНС-а одговорите да ли ћете нешто предузети по овом питању.

Ваше питање не сматрамо лошом намером, међутим, донели сте погрешан закључак у примени позитивних прописа Републике Србије.

Допис сте послали 3. септембра 2024. године. Али већ један дан касније, 4. септембра објавили сте на Вашем сајту да „покрајинска секретарка Александра Ћирић Бошковић није одговорила..."

Овим путем Вас обавештавамо да одговарамо на сва питања у прописаном року. И због Ваших ранијих саопштења, о роковима ћемо Вам дати одговор, али да Вам прво одговоримо на питање које сте поставили.

Као што сте већ објавили 4. септембра 2024. године, у чл. 23. ст. 8. Закона о јавном информисању и медијима одређено је да „Учесник конкурса, који не располаже одговарајућим капацитетима, може ангажовати друго лице за производњу медијског садржаја чија вредност не прелази 20% од износа средстава који је орган доделио за реализацију пројекта, под условом да је то лице уписано у Евиденцију произвођача медијских садржаја."

Ангажовање других правних лица у спецификацији буџета пројекта припадају Оперативним трошковима. Док предузетници, односно физичка лица нису правна лица и сврставају се у Персоналне трошкове. Предузетник се ангажује за реализацију пројекта, те заједно са носиоцем пројекта чини пројектни тим. Министарство информисања и телекомуникација издало је Смернице за дефинисање и правдање трошкова пројеката производње медијских садржаја и пројеката стручне едукације, унапређења професионалних и етичких стандарда и истраживања у области јавног информисања, где је одређено да се као Персонални трошкови признају трошкови ангажовања лица који имају регистровану предузетничку делатност и са којима је потписан уговор о сарадњи на реализацији пројекта.

У Закону о јавном информисању и медијима одређено је да произвођач медијског садржаја мора бити уписан у Евиденцију произвођача медијских садржаја у Агенцији за привредне регистре. Међутим, као што и сами знате, Агенција за привредне регистре упис ће вршити од 1. јануара 2025. године.

На основу горе наведеног, Задруга „Медијакулт“ није прекршила услове учешћа на конкурсу. Није прекршио нико од произвођача медијских садржаја ако је ангажовао предузетника, а у складу са Смерницама за дефинисање и правдање трошкова пројеката производње медијских садржаја и пројеката стручне едукације, унапређења професионалних и етичких стандарда и истраживања у области јавног информисања.

Удружење новинара Србије (УНС), односно главна и одговорна уредница сајта УНС-а Кристина Ковач Настасић, поднела је Захтеве за доступност информацијама од јавног значаја 15. и 20. августа 2024. године, а Одговори на Захтеве упућени су 27. августа. 2024. године.

На основу чл. 16. ст. 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Сл. гласник РС", бр. 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010 105/2021) орган власти је дужан да без одлагања, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтева, односно уређеног захтева, тражиоца обавести о поседовању информације, стави му на увид документ који садржи потпуну и тачну тражену информацију, односно изда му или упути копију тог документа. Копија документа је упућена тражиоцу даном напуштања писарнице органа власти од кога је информација тражена односно даном упућивања електронске поште. Међутим, главна и одговорна уредница сајта УНС-а Кристина Ковач Настасић

је 26. августа 2024. године објавила текст на сајту УНС-а под називом: „Сви негде журимо, каснимо..." - како изгледа медијски пројекат којем је покрајинска комисија доделила 5 милиона динара", где је између осталог написано: „Иако је Удружење новинара Србије од Покрајинског секретаријата, по Закону о приступу информацијама од јавног значаја, затражило и бодовне листе које су при оцени пројеката попуњавали сви чланови комисије појединачно по категоријама, до данас их нисмо добили."

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја одређује рок за одговор, а то је најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтева. Међутим, тражилац информације, односно УНС објавио је да Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама није одговорио Захтеву, иако законски рок није истекао.

Не сумњамо да тражилац информације познаје наведени Закон, али данас треба објавити вест била тачна или не. Иако вест увек подразумева да је тачна. У супротном се говори о лажним вестима.

Прво, што смо навели у нашем одговору о роковима, а то је да сте послали допис и 3. септембра 2024. године. Али већ један дан касније, 4. септембра, новинарка сајта УНС-а Алексндра Ничић, која је и тражилац информације, објавила је на Вашем сајту текст са насловом „Покрајинска секретарка ћути, МИТ: Тражићемо информације у вези са доделом средстава „Медијакулту" и у тексту сте навели да „покрајинска секретарка Александра Ћирић Бошковић није одговорила..."

Као што смо већ напоменули, одговарамо на сва питања у прописаном року.

ЗАХТЕВ

На основу Закона о јавном информисању и медијима, тражимо од главног уредника УНС-а да објавите на Вашем медију овај одговор у целости, без одлагања, јер сматрамо да су Ваше информације неистините.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси