Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Центар за социјалну инклузију: Особе са инвалидитетом у "медијском гету"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

14. 03. 2023.

Аутор: Жарко Себић Извор: УНС

Центар за социјалну инклузију: Особе са инвалидитетом у "медијском гету"

Жарко Себић из Центра за социјалну инклузију у Новом Саду обратио се Удружењу новинара Србије (УНС) због тога што достигнућа особа са инвалидитетом у култури, образовању и спорту нису довољно медијски испраћена. Писмо Себића преносимо у целости.

Поштовани,

Захваљујемо се за исказано интересовање за овај очигледно системски проблем везан за медијски третман особа са инвалидитетом.

Музичка радионица је потпуно некомерцијални пројекат и ми до сада нисмо имали потребе за публицитетом мада би нам то вероватно помогло код обезбеђивање средстава за несметано фунционисање и рад.

У току ових 10 година нисмо имали велике потребе за медијским експонирањем и зато се нисмо сретали са овом врстом проблема.

Прошле године смо имали неке значајније наступе као што су били учешће на најзначајнијем европском инклузивном фестивалу "Europa in Takt" одржаном у Дортмунду, Немачка и неколико наступа у оквиру званичног програма Нови Сад ЕПК 2022 са великим оркестром Филхармоније младих из Новог Сада и са гостујућим инклузивним оркестрима из Португала и Аустрије. Сви ти наступи су оцењени  врло добро од публике и професионалаца.

Ми смо слали информације већини медија о томе али нико није објавио ниједну вест о томе.

Ове године смо добили престижну годишњу награду у области инклузије  "Zero Project Awards 2023" за приступачан музички програмкоју организују ESSL Фондација из Аустрије у партнерству са Канцеларијом УН у Бечу. Било је пријављено преко 320 пројеката из 80 земаља света.

Оркестар "Добри људи" који делује у оквиру радионице је том пригодом одржао запажен наступ 22.02.2023 у згради УН у Бечу у оквиру "Зиро проџект - свет без баријера" конференције.

Послали смо информације о овом догађају већини водећих медија у Србији. Сматрамо да је награда вредна пажње и поносимо се њом и сматрамо да је у рангу близу успеха наших спортиста на великим такмичењима, успеха наших уметника у иностранству, успеха ђака и студената из опште популације на такмичењима из знања итд.

На жалост ниједан медиј није објавио ову вест осим Нова.рс интернет портала и телевизије РТВ. До телевизије РТВ смо допрли приватним везама а до Нова.рс после другог или трећег мејла.

На основу ових чињеница смо дошли до закључка о катастрофалном стању у нашим медијима у вези извештавања о особама са инвалидитетом. Ми смо из Новог Сада па смо некако успели да се ,,пробијемо" до неких канала приватним познанствима али претпостављамо са каквим се проблемима суочавају особе из мањих средина.

Ако неко из Пачира или Белог потока има неку значајну информацију која би помогла унапређивању и третману ОСИ потпуно је немогуће допрети до медија и поделити је јер су све медијске адресе у Србији потпуно "људски бесконтактне" и не можете остварити комуникацији ни са уредницима ни са новинарима.

Ми знамо да телевизијски јавни сервиси имају посебне емисије намењене ОСИ али ми их уз дужно поштовање и захвалност новинарима који их стварају зовемо "алиби емисије" које се емитују у неадекватним и неодговарајућим терминима и које већина ОСИ не гледа јер и они гледају највише најударније и најкомерцијалније програме као и људи из опште популације али у тим програмима нема пуно садржаја и информација који су посвећени њима што можемо видети из овог случаја.

Ту долазимо до једне врсте дискриминације која ОСИ који се на тај начин смештају у неку врсту "медијског гета" и изолација и на тај начин  уместо инклузије долази до њиховог искључивања из јавног живота друштвене заједнице.

По Закону о спречавању дискриминације ОСИ, Закону о јавном информисању и по Конвенцији УН о људским правима ОСИ имају своја права у погледу јавног информисања.

Ми ћемо предузети неке мере везано за овај случај и пријавићемо неке медије у првом реду Јавни сервис РТС РЕМ-у и Поверенику за равноправност а зависно од одговора видећемо да ли ћемо потражити помоћ и изван граница наше земље.

Ово све говорим у име детектовања и решавања проблема око јавног информисања ОСИ у РС.

Мислим да ова тема захтева опширнију и озбиљнију јавну дебату.

Срдачан поздрав,

Жарко Себић

ШОСО "Милан Петровић"/ Центар за социјалну инклузију

Нови Сад

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси