Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор генералног секретара УНС: Речи и (не)дела - Кад Живојин постане сепаратиста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

11. 05. 2021.

Аутор: Нино Брајовић Извор: УНС

Одговор генералног секретара УНС: Речи и (не)дела - Кад Живојин постане сепаратиста

Љиљана Смајловић ме подсетила на НУНС-ову кривичну пријаву против НН лица за „организовање и подстицање на извршење геноцида и ратних злочина“ од које ни после десет година нема нити једне оптужнице против новинара, али има пресуда против НУНС-а које су новинари добили за повреду части и угледа.

Таква пријава ишла је у пакету са публикацијом Центра за транзиционе процесе „Речи и недела“ у којој нити један од стотина поменутих и анализираних прилога, извештаја, коментара новинара с почетка грађанског рата у бившој Југославији није могао да послужи за пројекат у ком би српски новинари одговарали за подстицање геноцида и ратних злочина.  

То што су у публикацији и поједини моји извештаји не значи да сам оптужен за ратне злочине, да нешто кријем, да сам лажов, неверодостојан и да не могу да негујем културу дијалога. Наопако.

Добро знам из каквих топова су ме тукли. Тачно је, зна и Љиља јер је 2016. године овако говорила о на мој рачун изреченим лажним оптужбама:

„НУНС је све ове године блатио и прогањао Нину Брајовића где год је могао, али не зато што је Нино Брајовић био ратни хушкач, већ зато што је као генерални секретар УНС-а био сметња амбицији НУНС-а да се уз помоћ политичких спонзора домогне имовине УНС-а, односно квадратних метара у Београду: у Ресавској 28 и у Дому штампе на Теразијама. Брајовић није прогањан због мањка професионализма или мржње, што је јасно и по томе што га чланови НУНС-а, упркос хајци коју су водили против њега, нису уврстили на списак од више од 50 српских новинара које су лажно пријавили Тужилаштву за ратне злочине због наводног подстрекавања на ратни злочин и геноцид. Уосталом, Нино Брајовић је у знак протеста против уређивачке политике РТС-а још 1992. године својевољно напустио ову медијску кућу“.

За разлику од безгрешних, и у послу и у животу грешио јесам, али ми никада није била намера да дехуманизујем, мрзим, криминализујем људе, измишљам чињенице да бих било кога угрозио, било коме нанео штету што се, нажалост, последњих месеци дешава у УНС-у ком је мета бруталних оптужби којима се убија личност постао Живојин Ракочевић.  

Кандидата за председника УНС-а Живојина Ракочевића и потпредседника УНС-а Будимира Ничића, наше најбоље активисте, без доказа оптужио је председник УНС-а да су припремили „удар на јединство УНС-а“, одвајање Друштва новинара Косова и Метохије од УНС-а ради „приступа страним фондовима и буџетској каси“. 

То је постао наш званичан однос према људима који су последњих шест, а Живојин бар 15 година, са новинарком Јеленом Петковић и својим младим колегама, за заштиту новинара и расветљавање убистава и отмица новинара на Косову, урадили по свему судећи више него њихова држава од које, као и други грађани, очекују да их заштити од могућих последица лажних оптужби и угрожене безбедности. 

Ту неистину и по њихову, али и безбедност њихових породица на Косову опасну конструкцију да су сепаратисти УНС-ов председник мора да повуче и призна грешку.

(Све полемичке текстове о стању у УНС можете читати у посебној рубрици Уочи Изборне скупштине УНС-a

Коментари (4)

Остави коментар
чет

13.05.

2021.

Тома Живковић [нерегистровани] у 13:41

УНС- Наша кућа

Подржавам Нина.
Свој коментар упутио сам у објави Љиље Смајловић.
О активностима, боље речено несарадњи са актуелним председником Радомировићем, говорићу на предстојећој Скупштини УНС-а.

Одговори
сре

12.05.

2021.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 17:59

Re:

Не брините, издржао је он још од 1996. године?!
Новинар за сва времена, а новинарством се не бави већ 30 година.
Али функционер у УНС, е то може!
Још коју деценију?

Одговори
уто

11.05.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 16:00
уто

11.05.

2021.

Тијана Млађеновић [нерегистровани] у 15:19

Подршка

Издржи Нино!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси