Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Болест двоструких стандарда у српском новинарству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

13. 04. 2021.

Аутор: Зоран Величковић

Отворено писмо председнику УНС-а

Болест двоструких стандарда у српском новинарству

Директор Радио-телевизије Врање Зоран Величковић послао је писмо председнику УНС-а Владимиру Радомировићу, које преносимо у целости.

Поштовани господине Радомировићу,

Отварам билтен УНС-а, па просто не могу да верујем...Преносите текст Раскринкавања под насловом „Миленијум тим“ тужио више медија, траже најмање 800.000 евра одштете за повреду угледа. Гледам и не верујем. Питам се, да ли ви то полако али сигурно бирате да вас мање интересује председниковање Удружењем новинара Србије, а више промовисање портала и билтена овог удружења у... па, не налазим адекватан израз. Појаснићу.

Пре само мало времена говорили сте да су редакције неких локалних медија које су пренеле саопштење политичке странке – криве због тога, а међу њима и моја, редакција Радио телевизије Врање. Подржали сте одлуку Савета за штампу (у чијим редовима су и ваши чланови), да се упути укор нашој редакцији, јер смо, гле чуда, требали пажљиво да преносимо саопштење политичке странке, да тиме случајно неког не повредимо или разоткријемо. Кад оно – међутим!?

Кад то ураде неки други медији онда им је опроштено. Онда су они жртве? Онда се над њима спроводи притисак и задире се у њихово професионално, независно, објективно информисање? Ма, није него.

Да, знам добро да читам, нисте се ви оглашавали, нити писали саопштења, ви сте само пренели туђи текст, уредно потписали и ви сте амнестирани.

Овим сте само потврдили наш велики еснафски проблем, коме смо/сте до сада требали да доскочимо - Себе погрешно процењујемо – Имамо врло центристички поглед на свет, што недавно рече Томас Брај.

Кад РТВ Врање пренесе саопштење онда је то режимски поступак, недостатак пажње, говор мржње, злочин, а када то ураде неки други онда је то независно извештавање о реалним проблемима.

Ствар је потпуно јасна.

Све што има везе са Српском напредном странком, па макар била и потпуно оправдана, изнуђена реакција дугогодишњим измишљањем и преувеличавањем ствари у сврху политиканизма је грозно и срамотно и не служи на част новинарима.

Све што има веза са пљувачином против Српске напредне странке, а коју производе они који заиста не могу да се сврстају у режимске медије зато што их плаћају стране амбасаде и владе, најчешће западних земаља, онда је то професионално, независно и часно.

Дубока подела у нашем друштву, укључујући и медијску сцену на наше и њихове је очигледна већ деценијама и то није ништа ново. Ново је да сте ви, вашим потезима и преношењем оваквих текстова  допринели додатном замешатељству и медијској шизофренији.

Од вас сам очекивао чврст и правичан став – ако смо ми криви што смо објавили саопштење, онда су и неки други криви што су пренели нечије речи са конференције и креативно фабриковани наслов. Или нису криви? Не ми, господине Радомировићу, ми смо 100% криви – него ови други, они нису криви, јел да?

А и тај Миленијум тим, стварно претерује. Целу медијску сцену да скупи не може да наплати 800.000 евра, а камоли од малих, независних, одговорних, професионалних портала који на међународним конкурсима добија милионе евра. А на Данас и Н1 заборависмо? Нема везе, што би наш народ рекао: Куд сви Турци ту и мали Мујо.

Без обзира на све, па и на то што ономад нико није стао у нашу одбрану кад је Савет за штампу пресудио да је РТВ Врање прекршио Кодекс новинара Србије, само зато што је веродостојно и професионално пренео саопштење једне странке. И што та одлука директно угрожава наш опстанак, јер нас елиминише на Конкурсима за пројектно суфинансирање, ми се, ипак, принципијелно придружујемо у одбрану свих које Миленијум група тужи за исти прекршај због ког је нама већ пресуђено, и молимо власнике Миленијум групе да одустану од новчаног потраживања и задовоље се искреним извињењем оних који су писали, односно пренели лажи о њима. Али плашим се да извињења неће бити већ само оркестрирано понављање мантре како је то атак на независне медије, ма шта то у пракси значило.

Срдачно,

Зоран Величковић

директор Радио телевизије Врање

 

 

Коментари (4)

Остави коментар
пет

16.04.

2021.

Тома Живковић [нерегистровани] у 08:34

Прекречени УНС?

Више пута на сајту УНС-а сам одреаговао као што је колега Зоран из Врања.
Ново уредништво сајта на челу са Радомировићем и Вераном Матићем, скрнави УНС својим сувислим наступима према професионалном српском новинарству.
Ниподаштавају традицију, напоре да се УНС сачува у тешким временима поготово у последњој деценији прошлог и првој у овом веку, када су алаве душе плаћенички радиле на урушавању наше организације.
И ја се припремам да срочим јавну порукицу Радомировићу, а то ћу учинити у оквиру предстојеће Скупштине.
Четири деценије чланства у УНС-у ми дају право да и на овакав начин јавно одреагујем. Поздрав и подршка правим колегама. Тома Живковић

Одговори
сре

14.04.

2021.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:17

Re:

Имали сте среће (или је у питању превид), па Вам је коментар објављен. То се заиста ретко догађа када се ставови новинара, (макар били и у пензији), не поклапају са ставовима УНС, његових челника и њихових "других" интереса. И онда се чуде што је ова, некад часна професија, постала оно што се данас свакодневно видимо, чујемо читамо.....

Одговори
сре

14.04.

2021.

Веран [нерегистровани] у 17:35

Re:

Цијењени господине Величковић
Потуно вас разумијем.
Председник Радомировић је, нажалост, некако засио у фотељу УНС, нажалост кажем.
Успио је да разјури и подијели чланство.
Погледајте колико је било чланова пре њег и сада.
Чујем да ће поново конкурисати за нови мандат.
Ако тако буде и ја ћу, писле 25 година да се курталишем биједе.
Вама апсолутна подршка и честитке на новинарској и људској храбрости.
Веран С.

Одговори
уто

13.04.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 21:41

УНС-ове ниске гране

Чини се да сајт УНС-а више преноси саопштења и ставове НУНС-а, Раскринкавања, члановима УНС- а се сваки дан натурају списанија као обавезна лектира Верана Матића, некритички се већ годинама преносе разна саопштења у којима се вређају чланови УНС-а и сл. Чији смо ми чланови: НУНС-а, Верана, Радомировићеве "Пиштаљке", или...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси