Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  Извештавање о особама са хендикепом из угла новинара Алексе Анђелића: Било би добро да се на факултетима уведе предмет о писању о осетљивим групама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

25. 01. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Извештавање о особама са хендикепом из угла новинара Алексе Анђелића: Било би добро да се на факултетима уведе предмет о писању о осетљивим групама

„Медијски садржај о особама са инвалидитетом је често дискриминишући, пун стереотипа, а ауторима који га производе фали аналитички приступ“, рекао је новинар Алекса Анђелић који ради у архиву „Ебарт“ и свакодневно архивира текстове из дневне и недељне штампе.

О особама са инвалидитетом, каже Анђелић, медији често извештавају истичући њихово здравствено стање, док се проблеми са којима се свакодневно суочавају неретко занемарују. Они се на тај начин, како додаје, не третирају као равноправни чланови друштва већ искључиво као особе којима је потребна помоћ.

Реч „стереотипно“ за њега најбоље одсликава медијско извештавање о особама са инвалидитетом. Највећа дилема која се односи на адекватан начин опхођења према особама са инвалидитетом за њега је како им приступити, а да се не осете увређено или мање вредно.

Да би неку особу разумео, новинар, истиче Анђелић, мора да „уђе у њене ципеле“ и информише се о њој, јер неразумевање доводи до предрасуда. Због тога до сада он сам није извештавао о тој теми.

За све то је потребно шире знање о овој теми, а најбољи начин да га млади људи стекну је, како каже, формално образовање. 

„Мислим да је потребно да се, пошто сам завршио новинарство, на департманима за новинарство одреди неки предмет на коме ће се говорити о начину информисања о осетљивим или дискриминисаним групама, као што су особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, Роми, жене…“, додаје Анђелић.

 

Видео: УНС

___________________________________________________________________________

Рад Удружења новинара Србије (УНС) подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе „Млади и медији за демократски развој“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси