Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  Подкаст УНС-а: Дајте прилику особама са инвалидитетом, биће корисни чланови друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

29. 12. 2023.

Аутор: Јелена Марковић Извор: УНС

Подкаст УНС-а: Дајте прилику особама са инвалидитетом, биће корисни чланови друштва

„Особама са инвалидитетом треба дати шансу и сигурно неће бити терет друштву“, сагласни су председник Омладинског савета Грачанице Душан Борисављевић и председник Организације особа са инвалидитетом у Грачаници Драган Јосифовић.

Они су у подкасту УНС-а оценили да су проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом на Косову и Метохији многобројни.

Председник Омладинског савета Грачанице Душан Борисављевић члан је и Удружења слепих и слабовидих и први пут говори на тему инвалидитета.

„Људима који имају инвалидитет потребан је осећај припадности и вредности, што ће им показати да могу да допринесу својој заједници. Удружења пружају људима тај осећај. Социјални живот је нешто што недостаје особама са инвалидитетом, било да је то због несигурности коју осећају или нечег другог, поготово код младих људи. Циљ сваког човека је да доприноси и буде користан члан друштва“, истиче он.

Борисављевић каже да је потребно више говорити и радити на решавању проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом. Мишљења је да треба едуковати одрасле, али и децу, као и да их треба учити да прихватају различитости.

„Јако је битно да породица не ограничава дете ако има неку врсту инвалидитета, да му не говори да не може да оставари неке циљеве. Немојте људима да рушите снове, будите ту да им помогнете. Дефинитивно је да постоје предрасуде, као и за све у животу, али наш народ, култура и васпитање, поготово на овом простору, пуни су емпатије, разумевања и љубави“, рекао је он.

Борисављевић каже да положај особа са инвалидитетом на Косову и Метохији није сјајан, поготово не у местима са српском већином.

„Неки медицински прегледи се морају одрадити у централној Србији и то доста отежава. Са друге стране, постоје и предности малих места. Ја сам уз моје друштво и окружење без икакве професионалне подршке успео да урадим нешто. Та мала заједница и људи ме је добро упознала и сигуран сам да ниједан асистент особа које су слабовиде не би могао да разуме моје потребе као што су они“, истиче председник Омладинског савета Грачанице.

Он каже да ће људи који имају неку врсту инвалидитета у потпуности искористити шансу која им се пружи и да ће марљиво обављати свој посао, чак и више од онога што је потребно.

Председник организације особа са инвалидитетом у Грачаници Драган Јосифовић, више од 30 година укључен је у рад организација које се баве овим питањем. Истиче да је циљ Удружења да се самостално, али и удружено ствoре услови који ће допринети  квалитетнијем и самосталнијем животу особа са инвалидитетом.

„Када то кажем мислим на све сфере у друштву, од образовања до запошљавања, и даље. Многи би без тога били ускраћени за здравствену негу и ортопетска помагала, социјална давања, образовање и дневне активности која пружају удружења. Постојање удружења је јако битно јер су то места у којима ће се чланови окупљати и упознати са правима и обавезама које имају у друштву“, напомиње он.

Јосифовић је сагласан да је положај особа са инвалидитетом на Косову и Метохији веома лош.

„Проблеми су огромни и видљиви, од инфраструктуре, преко образовања, запошљавања, социјалних сервиса које немамо и сервиса подршке, транспорта особа са инвалидитетом, свега онога што чини један нормалан живот за све, па и за особе са инвалидитетом“, објашњава он.

Јосифовић је мишљења да колективна свест о потребама особа са инвалидитетом треба да буде на вишем нивоу него што је данас. Сматра да је хендикеп у друштву, заједници и да ту треба да буде превазиђен, а да ће онда све бити много лакше.

„Ако особи са инвалидитетом дате шансу сигурно неће бити терет друштву, него ће бити користан члан друштва. Душан и ја смо корисни чланови друштва и доприносимо друштву, само треба пружити прилику и дати подршку. С обзиром на наш инвалидитет  ми смо се исказали као људи који могу да дају свој допринос у друштву“, каже он.

Јосифовић сматра да организације чији се рад односи на инвалидитет треба да ојачају своје капацитете како би могли да покажу да су ту, присутни у друштву, и да утичу да се промени свест код људи, како би могли квалитетније да живе.

„Не треба неко у наше име да прави пројекте, не треба да каже шта је нама потребно, сами ћемо рећи шта нам је потребно, а онда ће бити лако да неко у заједници све то склопи и учини живот приступачнијим за нас“, истиче Јосифовић.

Јосифовић оцењује да су Закони који се односе на особе са инвалидитетом добри, али да се у пракси не примењују. Истиче да када желите да остварите своја права, долази до проблема и неразумевања.

Организација особа са инвалидитетом у Грачаници, мреже која окупља више организација броји око 750 чланова.

Цео разговор у подкасту УНС-а погледајте у наставку.

 

 

Видео: УНС

 

___________________________________________________________________________

Рад Удружења новинара Србије (УНС) подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе „Млади и медији за демократски развој“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси