Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  Представници АИА и Стојановић: Проблеми особа са хендикепом невидљиви и у изборним кампањама и на гласачким местима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

15. 12. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Представници АИА и Стојановић: Проблеми особа са хендикепом невидљиви и у изборним кампањама и на гласачким местима

"Објаве политичких странака и покрета које сe односе на права и положај особа са хендикепом у јеку предизборне кампање биле су на нивоу статистичке грешке", рекао је извршни директор Академске инклузивне асоцијације (АИА) Милан Јанковић на конференцији за новинаре одржаној у Прес центру.

Када се у објавама и спотовима политичких странака и покрета појаве особе са хендикепом, акценат се, како је рекао Јанковић, ставља на великодушност чланова странака према њима. На тај начин се, додао је он, особе са хендикепом стављају у подређени положај и додатно стигматизују.

Још један од проблема је, како је истакао Јанковић, то што је особама са хендикепом практично онемогућено да гласају јер гласачка места нису довољно прилагођена.

"На дан избора су нам се јављале особе са хендикепом које су звале бирачке одборе да закажу гласање од куће. Нико се није одазивао", испричао је он.

Јанковић је додао да је Академска инклузивна асоцијација утврдила да две трећине бирачких места нема ни основне елементе приступачности, а на све то додају се и непријатности које особе са хендикепом доживљавају на гласачким местима.

Пример је, каже он, непријатност коју је доживела слепа девојка са којом је био у контакту прошле године.

"Када је рекла персоналном асистенту који редни број да заокружи, из бирачког одбора су јој рекли да јој се глас неће урачунати. Они су истакли да нико не сме да заокружује осим ње", рекао је Јанковић.

Присутни су подсетили да је Републичка изборна комисија (РИК) објавила Водич који би требало да служи као механизам за пружање подршке особама са хендикепом. Истакли су, међутим, да водич није идеално конципиран, али да је његова примена још проблематичнија.

Као још једнан од проблема, Кузмановић је навео неедукованост чланова бирачких одбора, коју је, како каже, "осетио и на својој кожи".

"Процес гласања је за мене трајао више од 45 минута јер људи из одбора нису знали шта да раде када су у питању слепе особе. На лицу места су читали Водич РИК-а за гласање особа са хендикепом и било је врло непријатно", испричао је Кузмановић.

Због свих отежавајућих околности, особе са хендикепом, како је рекао, некад одустају од гласања, а о томе сведочи и податак Академске инклузивне асоцијације да особе са хендикепом три пута мање од осталих остварују своје гласачко право.

Политиколог др Бобан Стојановић рекао је да би требало да живимо у савременом изборном систему који одликује једнакост политичких субјеката.

"Стара крилатица 'један човек, један глас' заиста би требало да представља осећај да смо сви једнаки. Међутим, када знате да велики део популације не може да оствари своје право на изборима, схватите да је неко 'једнакији' од другог", рекао је он.

Стојановић је подсетио на то да обичан човек тек једном у четири године има прилику да утиче на начин на који ће живети и додао да ако неко нема простора ни тад да партицира, онда заиста постоји проблем.

"Често сам на обукама које сам држао слушао коментаре да није најважније да нека особа са хендикепом гласа. Желео бих да нагласим да је гласање најважније јер мења све остало. Без обзира на то за кога одлучи да гласа, човек има осећај да се заиста пита о нечему у свом животу", истакао је он.

 

*У домаћем законодавству и међународним конвенцијама које је наша земља ратификовала користи се термин “особа са инвалидитетом”. Међутим, поједина удружења грађана, међу којима је и Академска инклузивна асоцијација, сматрају да је синтагма “особа са хендикепом” адекватнији превод термина „person with disabilities“. Термин „особе са хендикепом“ упућује на ширу групу људи, односно, на све којима је потребан неки вид подршке у функционисању, а притом не садржи корен речи "invalidus" који означава онеспособљеност.

__________________________________________________________________________

Рад Удружења новинара Србије (УНС) подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе „Млади и медији за демократски развој“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси