Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

04. 12. 2015.

Аутор: Екипа Курира Извор: Курир

Државни терор!

Настављен је брутални притисак власти на медије какав није виђен у новијој историји Србије!

Александар Родић, власник „Адрија медије групе“ (АМГ), главни уредник Курира Милан Лађевић и одговорни уредник Марија Кордић саслушавани су јуче сатима у Управи криминалистичке полиције (УКП) само зато што је наш лист објављивао критичке текстове о бројним малверзацијама министара, високих функционера и особа које су повезане с њима.

Челници најтиражнијег дневног листа у Србији саслушавани су више сати због наводног изазивања панике и нереда, а први је у УКП око 12 часова позван Милан Лађевић, након чегаје у 14, односно 16 часова, почело саслушање и Александра Родића и Марије Кордић.

Саговорници Курира кажу да је ово само још један у низу притисака и застрашивања радника у Куриру и целој „Адрија медија групи“, која запошљава више од 700 људи. Они кажу и да је власт, по свему судећи, заборавила да је прошло време када су се новинари приводили и саслушавани због вербалног деликта, као и то да је клевета пре три године, у складу са европским законима, укинута као кривично дело.

Несхватљиви разлози

Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије, каже да ако је неко ширио панику, то су били управо провладини медији.

- Разлози због који су на информативни разговор позвани уредници и власник Курира су несхватљиви у модерним демократијама. Власт мора да буде спремна и на критику и на истраживачко новинарство и на различите политичке ставове. Ако је неко ширио панику, то су провладини медији прошле недеље, бесомучно девалвирајући репутацију Србије пред самит ОЕБС. Западна међународна заједница види да Влада има доктор Џекил и мистер Хајд лице - казала је Милићева.

Неједнаки аршини

Криминализацију власника, уредника и новинара Курира, поред политичара, стручњака и невладиних организација које се баве људским правима, осудили су и новинари и струковна удружења.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС, рекао је да сам чин позивања власника и уредника Курира на саслушање показује неједнак аршин према медијима и довољно говори о нашем правном систему.

- Не изненађује ме таква ажурност када је у питању Курир, као што ме не изненађује ни то што се против Вучићевића и Митровића не подноси никаква пријава иако би Пинк и Информер имали много више основа да се изјашњавају пред надлежним органима. Сам чин позивања на саслушање показује неједнак аршин према медијима и довољно говори о нашем правном систему - каже Обрадовић.

Иначе, ови монструозни притисци на Курир, који имају за циљ да нас застраше и спрече у објављивању критичких текстова, неће нас спречити да се и даље бавимо истраживачким новинарством, поштујући све стандарде новинарске професије, као и све законе.

Милан Лађевић

Застрашивање неће проћи!

Милан Лађевић, главни уредник Курира, каже да су саслушања класичан притисак на наш дневни лист.

- Прво, необично је то што су ме за кривично дело изазивање панике и нереда више од три сата саслушавали припадници Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК), која се, као што јој и сам назив говори, бави много озбиљнијим темама него што је писање медија. Занимало је их ко доноси одлуке у Куриру и како је дошло до објављивања текста, тачније кривичне пријаве Александра Корница против Драгана Ј. Вучићевића и Дамира Драгића.

Објаснио сам да је текст написан у складу са Законом о јавном информисању, уз поштовање новинарских кодекса, и да смо пре објављивања чланка имали аудио-снимак Вучићевића и Корница у којем он потврђује да су у добрим односима и делове кривичне пријаве. Затим поруке Вучићевића у којима наводи да му је Корниц изнео оптужбе о Родићу пред три сведока, као и да је сам у својим текстовима индиректно потврђивао да је било састанака. Такође, навео сам да смо позвали све поменуте учеснике кривичне пријаве - каже Лађевић и додаје да је ово класично застрашивање медија, али да то сигурно неће уплашити ни њега ни запослене у Куриру, и да ће то Куриру само бити подстрек да буде још бољи.

Александар Родић

Ово је директан притисак на слободу медија

- Власник АМГ Александар Родић, поводом саслушања је изјавио како сматра да је ово директан притисак на слободу медија чији је он власник.

- Као грађанин сматрам да је информисање јавности које је Курир урадио тим текстом исправно. Јавна критика, а поготову извршне власти, сигурно није изазивање панике код  грађана, већ само код  оних који су тема саме  критике - изјавио је он.

Реаговања - јавност згрожена притиском на Курир

Саша Јанковић, заштитник грађана - деликатна ситуација

Увек је деликатна ситуација када полиција саслушава новинаре и то би увек морало да се чини само када је апсолутно неопходно и нужно за заштиту права.

Бојан Пајтић, лидер ДС - част је кад те прогоне овакви

И овој ће тиранији брзо доћи крај. Тада ће се они који су заборавили да имају кичму стидети и пред собом и пред јавношћу и пред рођеном децом. Данас је часно да те прогони овај и овакав режим.

Горан Милетић, активиста за људска права - ово је пртисак на Курир

Симптоматично је да су државни органи у случају листа Курир толико експедитивни. Очигледно је да се селективно делује. Ту даље нема основа за притвор, ово је једна врста притиска.

Јанко Веселиновић, Покрет за преокрет - најоштрија осуда

- Осуђујем репресију државе јер на овај начин није реч о обрачуну једног човека с људима из медија, конкретно с господином Родићем, већ је упрегнут полицијски и правосудни апарат, што представља озбиљно нарушавање демократских вредности.

Санда Рашковић Ивић, председница ДСС - што не приведу Вучићевића?!

Овде је реч о класичном притиску на медије и подели наподобне и неподобне медије и новинаре. Ако Вучићевић, који у континуитету на националној телевизији шири панику, није приведен, онда не треба ниједно лице да буде приведено ни саслушано.

Роберт Бершчински, заменик помоћника америчког секретара  - слободни медији су темељ

Истраживачко новинарство не би требало да се третира као претња некој влади и да влада постаје јача када новинари откривају криминал. Слободни и независни медији су у свакој земљи, и у Србији и у САД, темељ едуковања становништва како би могло да контролише владу.

Војислав Шешељ, председник СРС - противно правним принципима

Ово што се сада дешава противно је основним принципима правног поретка. Апсолутно смо против прогона за оно што се зове вербални деликт или што се сматра деликтом мишљења. Ако је неко оклеветан, онда он треба да поднесе приватну тужбу. Ми смо против тога да држава једне људе штити, а друге не.

Борис Тадић, лидер СДС - привести и Вучићевића

Ако је ширење панике разлог због ког се уредници Курира данас приводе на информативни разговор, онда би требало привести и господина Вучићевића, који недељама упозорава на државни удар, и одговорне уреднике и новинаре ТВ Пинк. Међутим, панику су ширили и чланови Владе.

Небојша Милосављевић, адвокат - нема правних основа 

Не постоји ниједан правни основ за покретање поступка против власника и запослених у Куриру.

Да би неко био осумњичен или оптужен за изазивање панике и нереда, морало би да се докаже да су његови поступци довели до некаквих последица подржаву и систем, а у овом случају о томе нема говора.

Иван Нинић, НВО Центар за владавину права - тужилац чита само Курир

Чудно је да јавни тужилац ових дана чита само Курир и прави поделу на подобне и неподобне медије и новинаре. За све то време само се једним претећим саопштењем оглашава републички јавни тужилац. Тоје доказ колико је правосуђе у Србији политизовано. Власт перфидно поручује уреднику Курира да нико није јачи од државе.

Вучићевић: Ја желим да ширим панику!

Док власника и уреднике у Куриру саслушавају, Драган Ј. Вучићевић, који је данима најављивао државни удар и хаос у Србији ширећи панику, у једном тренутку је и сам признао да жели да шири панику. Гостујући у више емисија на телевизији Пинк и Студију Б, главни уредник Информера недељама је плашио грађане Србије наводним хаосом и државним ударом који их очекује ако премијер оде у посету Кини.

У неком тренутку Вучићевић је чак премијера Александра Вучића назвао „будалом", али и изјавио да у Београду борави „једна опасна екипа" која стоји иза убиства Зорана Ђинђића.

Драган Ј. Вучићевић се у неком тренутку толико занео у убеђивању грађана да им се „спрема  зло" да је на констатацију водитељке, која је покушала да га спречи да изазове панику, узвратио са: „Ја желим да ширим панику!"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси