Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Родић саслушан у полицији због сумње на изазивање панике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

04. 12. 2015.

Аутор: А. Бојовић, Д. Вукосављевић Извор: Политика

У просторијама УКП-а саслушани и Милан Лађевић, главни уредник „Курира”, и одговорна уредница Марија Кордић

Родић саслушан у полицији због сумње на изазивање панике

Александар Родић, власник „Адрија медија групе” (АМГ) и листа „Курир” саслушан је у Управи криминалистичке полиције МУП-а Србије, због изазивања панике и нереда, сазнајемо од саговорника блиског истрази.

Ово је само један од разлога због којег је Родић јуче био у полицији. Остале детаље нисмо успели да сазнамо јер ни у полицији ни у тужилаштву нису хтели о томе да говоре.

Због сумње на исто кривично дело јуче је саслушан и Милан Лађевић, главни уредник „Курира”, а позив је упућен и Марији Кордић, одговорној уредници „Курира”.

Према Кривичном законику изазивање панике и нереда спада у кривична дела против јавног реда и мира. У члану 343 се наводи: „Ко изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира или осујети или знатније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења, казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном”.

Ако је дело учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу, предвиђена је казна од шест месеци до пет година затвора.

Саслушању Родића претходили су догађаји од пре пет дана, када је „Курир” објавио у тексту на насловној страни да је премијер Вучић, са својим братом Андрејем и уредником „Информера” Драганом Вучићевићем, као и директором тог листа Дамиром Драгићем, покушао да наговори бившег директора „Курира” Александра Корница да лажно оптужи власника овог листа Александра Родића. „Курир” је препричао садржај кривичне пријаве коју је Корниц поднео полицији, не нудећи доказе за његове тврдње. Истог дана премијер се добровољно подвргао испитивању на детектору лажи, који је показао да је говорио истину, а Загорка Доловац, републички јавни тужилац је изјавила да ће покретањем одговарајућег кривичног поступка спречити угрожавање уставног поретка и дестабилизацију земље.

Родић је ове седмице већ једном дао исказ у криминалистичкој полицији: у понедељак је по налогу Тужилаштва за организовани криминал саслушан у својству грађанина на наводе из кривичне пријаве, коју је поднео против Мирослава Богићевића због сумње на превару. Подношење ове кривичне пријаве уследило је после оптужби које је Богићевић изнео у јавност рекавши да су Александар Родић и Драган Бјелопетровић, изнудили милион евра како да би ушао у посао са ВАЦ-ом у вези са куповином „Политике”.

Удружење новинара Србије (УНС) изразило је јуче забринутост због позивања главног уредника „Курира” Милана Лађевића и одговорне уреднице Марије Кордић на саслушање у полицију.

Како је УНС-у рекао Лађевић, позив на саслушање послат је по члану 343 Кривичног законика, који говори о изазивању панике и нереда.

УНС је подсетио да су новинари дужни да приликом објављивања навода из кривичних пријава поштују Кодекс новинара Србије и не представљају сумње као чињенице.

Такође, медији приликом објављивања тврдњи из кривичних пријава морају да поштују претпоставку невиности, као и да са дужном новинарском пажњом, из најмање два независна извора, провере наводе које објављују. „УНС очекује да надлежни поштују право јавности да буде информисана о свим битним дешавањима и испита наводе које медији објављују”, пише у саопштењу.

СНС оптужила уредницу РТС за политичко мешање у посао Тужилаштва

Српска напредна странка (СНС) оптужила је данас уредницу РТС-а Оливеру Ковачевић за „брутално политичко мешање” у посао Тужилаштва и да „заступа интересе политичке странке” која је хапсила и осуђивала власника дневног листа Курир.

„Брутално политичко мешање Оливере Ковачевић, једног од најмоћнијих уредника на РТС-у, у истражне радње које по налогу Тужилаштва, а у складу са законима Србије, предузима полиција, у најмању руку је скандалозо и показује да је СНС била апсолутно у праву када је изражавала сумњу у објективност и непристрасност појединих челника јавног сервиса”, наводи се у саопштењу СНС. ;

Та партија реаговала је на изјаву Оливере Ковачевић дату раније данас листу „Курир” да би било „разумно да су на информативни разговор позвани уредници и новинари Пинка као и уредник Информера, а не само једна страна”.

„Верујем да се посао неће обавити селективно до краја. Мада не верујем да ће и ова афера добити било какав судски епилог”, рекла је Оливера Ковачевић за Курир, чији су челни људи данас били на саслушању у полицији.

СНС је саопштио да неће и не жели да се меша у рад државних институција, али да има право да зна како се троши новац грађана Србије и с тим у вези поставио РТС-у питање - колика је месечна зарада Оливере Ковачевић и колико се новца узима од пореских обвезника Србије да би она „заступала интересе политичке странке која је и хапсила и осуђивала власника дневног листа Курир”, а данас би, додаје се, „да држи моралистичка предавања онима који ништа од тога нису урадили и који само желе да закони важе једнако за све”. (Бета)

Смајловић: Мишљење Ковачевић не може да буде притисак

Председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић сматра да мишљење које је уредница РТС Оливера Ковацевић изнела у јавност никако не може да буде притисак на истражне органе, као што тврди СНС.

„Оливера Ковачевић има право на своје мишљење. Не видим како би јавно изречено мишљење једне новинарке могло да представља брутални притисак на рад истражних органа”, каже Смајловићева за „Курир”. (Танјуг)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси