Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Државо, реагуј! Родићу прети 12 година робије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

09. 11. 2015.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Државо, реагуј! Родићу прети 12 година робије

Газда „Курира" Александар Родић морао би због рекетирања власника „Фармакома" Мирослава Богићевића да оде на вишегодишњу робију, оцењује стручна јавност!

После Богићевићевог признања да је током 2012. године у више наврата Родићу и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу дао укупно милион евра у кешу, саговорници Информера су једногласни у оцени да та афера нипошто не сме да остане без епилога и да мора да се заврши судском пресудом.

Рушење Вучића

То ће, међутим, бити немогуће ако - упркос необоривим доказима и провереним тврдњама Мирослава Богићевића - специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић настави да игнорише цео случај.

Адвокат Боривоје Пајовић каже да је то што је Родић учинио тешко кривично дело изнуде за које је запрећена казна до 12 година затвора.

- Овај предмет није могао да нестане осим уколико је државни врх наредио да се „стави у фиоку“. Невероватно је да се од 2013, када је та изнуда пријављена полицији, ништа не дешава. Зашто до сада ништа није предузето!? - упитао је Пајовић, додајући да би он истог дана био приведен да га је неко од клијената пријавио за изнуду.

Политички аналитичар Душан Јањић није изненађен Богићевићевим признањем јер је оно, како тврди, само обелоданило добро познату спрегу политике, бизниса и криминала.

- Мислили смо да је у питању сукоб две медијске куће, али схватили смо да је дошло до озбиљног искушења за Владу, премијера, министра правде, али и за цело друштво. Ако ова афера не добије разрешење на суду, могли бисмо да очекујемо мешање Вучића - оцењује Јањић.

Главни уредник „Новог стандарда" Жељко Цвијановић сматра да су овакве и сличне приче обележиле читаву владавину Бориса Тадића.

- Власт је преко тајкуна куповала медијски утицај новцем грађана. Све су то надгледали и одобравали странци, док је власт била у зони њихових интереса. Онда је, на срећу, балон пукао - закључује Цвијановић.

Праве се луди

На другој страни, тадашњи министар пољопривреде Душан Петровић, за кога Богићевић тврди да га је притискао да преузме „Политику“ и „Новости“, тврди да не зна ништа о томе.

- Више пута сам изјавио у току претходних неколико година да немам сазнање да је било ко учинио било шта мимо своје слободне воље или на било који незаконит начин у вези са правним пословима везаним за власништво над „Политиком“ и „Новостима" током 2012. Господин Бјелопетровић никада и нигде није сарађивао са мном. Немачки „Вац“ је хтео да прода своју имовину у Србији.

Ко је ставио случај „Родић" у фиоку?

Миљко, докле ћеш да ћутиш!?

Веровали или не, тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић ни после свих навода Мирослава Богићевића, чија је истинитост потврђена и на полиграфу, очигледно нема намеру да покрене истрагу против Родића.

Радисављевић, познат по бројним неуспелим процесима због којих грађани Србије плаћају милионску одштету, упорно је јуче ћутао на ова сазнања иако сада има довољно материјалних доказа за чврсту оптужницу.

Информер је јуче упутио бројне позиве и поруке Радисављевићу, али од њега није стигао никакав одговор.

- С озбиром да је реч о изнуди већој од 200.000 евра и да је у њу укључено више лица, овај случај превазилази надлежност „обичног" тужилаштва и једина права адреса је Специјално тужилаштво и Миљко Радисављевић. По свему што се јуче могло чути ово ј е случај који се мора истерати до краја - каже за Информер извор из тужилаштва.

И бивши шеф УКП Родољуб Миловић напомиње да Богићевићеве тврдње о рекету нису стигле до њега.

- Кажу ми да је у емисији речено да је Богићевић то мени пријавио преко Микија Антонијевића. Тај Антонијевић никада о тој теми није разговарао у мом присуству. Замолио бих вас да моје име не увлачите ни у какву везу са ружнилом сукоба који се одиграва између представника средстава јавног информисања - поручује Миловић.

Информер је јуче упорно покушавао да добије коментар Александра Родића и Душана Бјелопетровића, али су они читавог дана игнорисали наше позиве и поруке.

Смајловићева: Даље руке од „Политике"

Главна и одговорна уредница „Политике" Љиљана Смајловић истиче за Информер да ће сви српски новинари одбацити понуду Александра Родића да „стане испред целе новинарске професије"

- То је непристојна понуда, као што је непристојна и његова претензија да постане власник „Политике". Ако Богићевић говори истину Родић је већ једном препродавао „Политику" и за то добијао новац у кешу. Човек који нам признаје да нас је небројено пута до сада слагао јесте човек без кредибилитета - наглашава Смајловићева.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси