Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

07. 11. 2015.

Извор: Информер

Велика пљачка

Газда „Курира" Александар Родић, његов отац Радисав звани Раја, рођени брат Вукадин и сарадница Александра Симић организовали су од 2000. до 2008. пљачку епских размера којом су за стотине милиона динара оштећени буџет, бројне државне и приватне фррме и банке, показује документација из истраге која је шест година чувана у политичким „фиокама“ бившег режима!

Како се наводи у судским списима, Родићи су за осам година утајом пореза оштетили државни буџет за тачно 201.710.754 динара, док су банке, државна и јавна предузећа и остале повериоце ојадили за још 314.991.256 динара! Породица Родић је укупно, извлачењем новца и скривањем имовине, избегла плаћање дугова и пословних обавеза од фантастичних 1.101.510.640 динара (милијарду и сто милиона динара).

Нагодба са влашћу

Како је утврђено током вишегодишње истраге, Родићи су из својих и приватизованих предузећа на текући рачун Радисава Родића, на основу симулованих послова и фиктивних уговора, извукли више од 300 милиона динара! На тај начин су фирме остављали без средстава и имовине и онемогућавали наплату потраживања државе и поверилаца.

Због ове пљачке Више јавно тужилаштво је 22. јануара 2009. затражило од Вишег судау Београду додатну истрагу против Александра Родића, који је годину дана касније 19. фебруара 2010. у својству окривљеног саслушан. Након тога истражни судија наредио је проширење истраге. Међутим, процес против Александра Родића од тада није мрднуо с мртве тачке! Како сазнајемо у Вишем суду, процес се све ове године налази у „мировању“, а даља истрага је заустављена по налогу из кабинета бившег председника Тадића!

Сасвим је, иначе, занимљиво даје Александар Родић на саслушању фебруара 2010. године навео да остаје при свему што је рекао на претходном саслушању 21. јануара 2010. Међутим, записник са тог саслушања је нестао и нема га у архиви. Наводно, записник је загубљен приликом сељења суда!

Упућени тврде да иза заташкавања случаја „Родић“ поред Бориса Тадића и његовог кабинета стоје још и Млађан Динкић и Бојан Пајтић?!

Сумњив споразум

Једини досадашњи правни епилог овог случаја јесте споразум о признању кривице Радисава Раје Родића са тужилаштвом на основу ког је он добио две године затвора. Том нагодбом наложено му је да Комерцијалној банци врати опљачканих 48,9 милиона динара. О осталим дуговима и покраденим стотинама милиона није било ни речи, а иако то закон налаже, Родићу није одузета противправно стечена имовина!

Адвокат Драгош Цукавац каже даје ово више него чудно.

- У много мањим случајевима се изричу знатно драстичније казне! Знам за пример госпође из Ужица која је за проневеру 50.000 евра у сличним пословима осуђена на четири године затвора, а одузета јој је и сва имовина! Због тога, овај поступак против Родића у најмању руку изазива сумњу - каже Цукавац.

Финансијска вртешка

Иначе, према документацији до које смо дошли, Родићи се сумњиче да су организовали на овим просторима невиђену финансијску вртешку. Они су на десетине пута пребацивали имовину с једне на дмгу фирму, чиме су избегавали плаћање обавеза (видите примере). Паре од неплаћеног пореза и дмгих дажбина, као и узетих банкарских кредита, те фирме уплаћивале су на приватни текући раћун Радисава Родића и његове компаније „Ронако системс"!

Радисав Родић, Александар Родић, Вукадин Родић и Александра Симић сумњиче се за злоупотребу службеног положаја којом су Радисаву Родићу и фирми „Ронако системс" прибавили противправну имовинску корист од 983.559.447 динара. Штета у буџету Републике Србије изн05и201.710.754 динара, док су банке, државна и јавна предузећа и остали повериоци оштећени за 314.991.246 динара... Повериоци нису могли да наплате потраживања због вишеструког преноса непокретности на бројна предузећа Радисава Родића, без преноса и обавеза према повериоцима. Текући рачуни ових компанија у блокади су за укупан износ од 1.101.510.640,98 динара, пише у документацији из истраге.

Александар Родић није се јуче оглашавао овим поводом, док нам је Рај а Родић послао писани одговор:

После мог незаконитог хапшења и дуге истраге, Више тужилаштво у Београду јеодустало од кривичног гоњења, односно повукло кривичну пријаву због недостатка доказа... Пошто ништа незаконито нису нашли у мом и у пословању мојих јирми, 24. марта2олл. заменик тужиоца Вишег тужилаштва у Београду дошао је код мене са захтевом да потпишем признање кривице како би могао да оправда притвор. Потписао сам по савету адвоката - истиче Радисав Родић.

Надмгој страни, правазавера ћутања владала је међу челницима бивше власти, па тако коментар нисмо добили од Бориса Тадића, Бојана Пајтића, али ни Слободана Хомена. Динкић нам је само кратко поручио да ништа не зна о томе.

Утаја пореза

Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку, с дмге стране, оцењује да Родићево пословање, у ком дебљи крај извуку они који су поштено радили, није изолован случај.

- Ово мирише на утају пореза, прање новца и озбиљан криминал. Такве и сличне преваре мере се десетинама милиона евра. У Србији фирма може да се задужује унедоглед, што је незамисливо у свету! Свуда постоји неки лимит који, кад се пређе, подразумева да имовина компаније и власника иде на добош како би се намирили повериоци. Зато држава мора да промени законе - закључује Рајић.

Како раде Родићи

• Фирми „АБЦ продукт" у марту 2000. блокиран рачун и дугови стижу на наплату

• Раја Родић лажним уговорима приказује да је његова друга фирма „Ронако системс" наводно раније улагала у „АБЦ продукт"

• На основу тог лажног дуга, Родић и „Ронако системс" преузимају сву имовину „АБЦ продукта"

•Повериоци не могу да наплате потраживања од „АБЦ продукта", а Родић имовину пребацује на неколико других својих фирми „Манами", „Печат", „Руминг", Фортекс"

• Фирме НИП „Глас" и „Браво шпед" октобра 2001. склапају уговор с Комерцијалном банком о кредиту од 46.910.670,49 динара, који је потрошен за покретање „Гласа јавности"

• Радисав Родић претходно, новембра 2000. наложио, да НИП „Глас" и „Браво шпед" престану с издавањем овог листа, због чега нису зарађивали новац, пребацивши тај посаонафирму„Манами"

• Родић, потом, априла 2002. издавање листа „Глас јавности" пребацује на нову фирму „Глас" д.0.0. • Банка покушава узалудну принудну наплату преко празног рачуна фирме „Браво шпед", јер је фирма „Глас" праменила назив у „Гнет" • Фирма НИП „Глас јавности" 2. јула 2002. узима од Капитал банке (МБ банка у ликвидацији) краткорочни кредит од 12.600.000 динара • Радисав Родић претходно, 1. априла 2002, опрему фирме НИП „Глас јавности" лажно продаје свом предузећу „Ронако"

• Банка не може да наплати своја потраживања јерфирма „Глас јавност" није имала имовину, Родић оштетио банку за 12.790.090,33 динара

Да се ја питам

Бранко Драгаш, економиста

Свака власт има своје тајкуне, који могу да узимају кредите које никад неће вратити. Они могу и да оштете државу неплаћањем пореза тако што ће у фирми прогласити стечај.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси