Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Родићи основали странку Покрет Народни трибуни!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

06. 11. 2015.

Аутор: Н. И. Извор: Информер

Родићи основали странку Покрет Народни трибуни!

Газда „Курира" Александар Родић и његов отац Раја најозбиљније се припремају да уђу у политику!

 

Родићи су, како откривамо, у највећој тајности основали Покрет Народни трибуни, чији је формални лидер Горан Костић, бивши функционер ЈУЛ и дугогодишњи пријатељ и пословни сарадник Раје Родића.

Повезане фирме

Иако су прошлог викенда и у понедељак Родићи демантовали да планирају да се баве политиком, Радисав Родић је, притиснут доказима, морао да призна да се он и син спремају за политичке функције!

Према подацима Агенције за привредне регистре, Покрет Народни трибуни, који за свој главни циљ прокламује „заштиту и промоцију грађанских права‘‘, основање 12. маја 2015. и регистрован је у Улици Грге Андријановића у Крњачи на адреси на којој је пријављена и фирма „Фајтер". Преко истог тог „Фајтера“ Радисав Родић је 12. септембра 2014. у АПР конкурисао за куповину штампарије „Политика“!?! Додатни доказ о вези „лидера“ Горана Костића и Раје Родића јесте и то што је Костић директор Родићеве фирме „Младост граф'.

Оснивач „Курира“ Радисав Раја Родић не помиње се именом ни у једном од докумената о оснивању нове партије јер му је суд 2011. на шест година забранио „вршење дужности у вези с располагањем, коришћењем и управљањем туђом имовином"! Родић је, подсетимо, осуђен за пљачку Комерцијалне банке од скоро 50 милиона динара!?! Због сличних махинација хапшен је и Костић, а против њега није подигнута оптужница.

У изјави за Информер Горан Костић потврђује да је основао политички покрет, али није хтео да открије улогу Раје Родића у свему томе.

- Народни трибуни су народни покрет који нема везе с појединцима. Односи се на све грађане Србије. Не бих коментарисао то да ли познајем Родића, то је мој приватни живот. Тачно је и да смо Агенцији за приватизацију послали писмо о намерама за „Политику". Добили смо одговор да је то регистровано, али је све стало на томе. Процес приватизације није завршен, а „Фајтер" је још заинтересован истиче Костић, додајући да је његово хапшење била „оркестрирана кампања бивших власти“.

За разлику од њега, Раја Родић је био расположен за нешто детаљнији одговор. Он нам је касно синоћ послао мејл у коме потврђује да почиње са политичком каријером. У допису, који је лично потписао, он је навео да је још у децембру 2014. године „група старих искусних ентузијаста основала Покрет грађана Фајтери, а почетком ове године основала је Покрет Народни трибуни". 

Борба за моћ

„Основна борба оба наша покрета биће против партократије у Србији, што значи на пример борба против тога да садашња једна владајућа партија не може да ради као што сада раде њени функционери јер се та партија представља као социјално спасење народа односно душебрижник за народне интересе, а у ствари, сваки њен функционер месечно троши у просеку 4.000 евра само на томпусе. Желимо да уз по моћ овадва покрета рулководеће функције у Србији преузму млади, школовани, образовани, патриотски оријентисани, а не као сада, нешколовани, необразовани, неписмени, купци диплома', дословце нам је отписао Раја, отац газде „Курира" Александра Родића, који јуче упорно није одговарао на наше позиве и поруке.

Марио Спасић из Савета за мониторинг сматра да је добро да се ствара политички плурализам, али да је ова прича „више рекреативног карактера".

- Родићи желе да стекну додатну моћ. Међутим, онај који то жели да освоји на изборима мора у најмању руку да има „чисте рачуне". Бирачи у Србији помно прате све афере, криминал и корупцију и знају ко се налази у њиховом стецишту - подвлачи Спасић.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак

Добро је да грађани активно почну да учествују у политичком и јавном животу и на тај начин допринесу бољитку читавог друштва. То важи за све.

Станковић: Добро је да све буде јавно

И аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да медијски стаж није ни препорука нити минусза политичку каријеру:

- Добро је да све буде јавно. Пракса показује да се политичари профилишу кроз медије, а не обрнуто, и заиста сад не знам да наведем ниједног успешног политичара који је претходно био медијски човек. Ипак, такви људи у неку руку могу имати и олакшице, због постојече мреже контаката и познанстава.

Родићу, објави уговор о преузимању 'Политике' и 'Новости'

Александар Родић и даље одбија да објасни зашто је пре месец дана објавио да је купио потраживања ВАЦ од „Политике" и „Новости", а до данаста потраживања није ни покушао да реализује.

Информер је, подсетимо, на основу изјава учесника у „досистичкој купопродаји" ова два листа и документације до које смо дошли објавио сазнања према којима Родич обмањује јавност да је нови газда „Политике" и „Новости".

Позивамо га зато још једном да објави уговор о преузимању потраживања од ВАЦ уколико такав уговор заиста постоји и објављујемо чињенице до којих смо дошли:

• Александар Родић и његов тадашњи најближи пословни сарадник Душан Бјелопетровић током 2011. контактирали су с Немцима из ВАЦ, који су се пре тога повукли из управљања „Политиком" и „Новостима" и започели преговоре о куповини власничких удела.

• Када су схватили да немају довољно пара за куповину, Родић и Бјелопетрович су контактирали с Микијем Ракићем, сада покојним шефом кабинета ондашњег председника Србије Бориса Тадића. Понудили су Ракићу и Тадићу да им уступе с Немцима уговорену купопродају „Политике" и „Новости" а да заузврат добију шест милиона евра.

• Врх власти је наложио власнику „Фармакома" Мирославу Богићевићу да од Немаца откупи те дневне новине, а с Родићем и Бјелопетровићем је постигнут договор да им се исплати 5,4 милиона евра.

• Богићевић је преко фирми на Кипру и у Русији започео куповину „Политике" и „Новости" од ВАЦ. Исплатио је прву рату од око четири милиона евра. Родићу је исплатио око два милиона евра и дао му менице „Фармакома" на остатак дуга.

• После промене власти 2012. тајни посао преузимања медија је пропао. Богићевић до данас није исплатио остатак цене ВАЦ-у, а Родић није успео да наплати гаранције од „Фармакома" који је у међувремену пропао.

• Иако је пре месец дана објавио да је купио потраживања од ВАЦ према „Политици" и „Новостима", Родић до данас никоме није показао уговор о тој куповини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси