Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Раја Родић: Николић одавао приватне податке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

18. 12. 2014.

Извор: Курир

Раја Родић: Николић одавао приватне податке

Радисав Родић, покретач Курира, поднео је кривичну пријаву против председника Србије Томислава Николића због кршења Устава и Закона о заштити података о личности.

 

Родић је на овај потез приморан због основане сумње да је Николић, коме се као председнику државе обратио молбом за помиловање, поверљиве податке одао Информеру.

На потезу тужилаштво

У дневном листу Драгана Ј. Вучићевића, познатијем као „службени гласник“, на странама шест и седам јуче је објављен текст „Раја тражио да га Тома помилује“, у коме су цитирани делови молбе.

У тексту се тврди да се због одбијања Томислава Николића да помилује Радисава Родића Курир сада свети председнику Србије.

Уместо да одговори на на­ша питања одакле се финансира хуманитарна фондација Драгице Николић, на који начин је баснословно богатство стекао Радомир Николић, син председника, као и како прва дама Србије са 50.000 динара месечних прихода успева да купи скупоцену гардеробу вредну 50.000 евра, о чему је Курир данима писао, Николић злоупотребљава свој положај и даје медијима податке о дру­гим личностима.

Због тога што су поверљиви подаци доспели у јавност, Радисав Раја Родић је на основу члана 280. и члана 281. Закона о кривичном поступку поднео кривичну пријаву Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Озбиљан проблем

Адвокат Војин Биљић каже да цурење поверљивих података из Председништва представља кршење Устава и конвенција о људским правима: То је озбиљан проблем јер изношење података из кривичног поступка у јавност који могу да нанесу значајну штету неком лицу, а притом нису у јавном интересу, свакако представља озбиљно кршење основних људских права тог лица. Уколико се ово ради из мотива који се не могу сматрати легитимним циљем, може се говорити о кажњивости тих радњи.

Немања Ненадић

То може бити предмет гоњења

Немања Ненадић, програмски директор НВО „Транспарентност Србије“, каже да се молбе за помиловање никако не смеју објављивати: Ове молбе, пре него што дођу у генерални секретаријат председника РС, разматра суд који је изрекао пресуду и Министарство правде. Уколико постоји сумња да су службеници из било ког од ових органа неовлашћено доставили молбу или неке личне податке из ње трећим лицима, то може бити и предмет гоњења, било прекршајног, било кривичног, ако је то учињено ради стицања користи или наношења теже повреде нечијим правима.

Вучићевић се уплео у своје измишљотине

Власник и главни и одговорни уредник Информера, званог „службени гласник“, Драган Ј. Вучићевић заплео се у сопствене лажи као пиле у кучине.

У измишљеним оптужбама на рачун Курира и Александра Родића, генералног директора „Адрија медија групе“, почео је да демантује себе. У отвореном писму 4. децембра оптужио је Родића да је плаћеник председника Србије, да би у јучерашњем броју објавио да се Курир свети Томиславу Николићу јер није помиловао Радисава Рају Родића.

Да ли, хоћу да питам, газда Курира Аца Родић напада председника само зарад принципа слободног и објективног новинарства или је, може бити, сам Николић у праву када на РТС каже да је ту у питању припејд прича у којој клати онај који плати? написао је прво Вучићевић, а онда 13 дана касније заборавио шта је баљезгао, па је у јучерашњем броју срочио: Власник Курира Александар Родић наредио је прљаве медијске нападе на председника Томислава Николића, Владу Србије и Информер између осталог и због одбијене молбе за помиловање његовог тате Радисава Раје Родића.

Нино Брајовић, генерални секретар УНС, каже да се дешава да се у медијима износе неистине: Посао новинара је да поштује кодекс, што значи да не крши претпоставку невиности и да поступа са дужном новинарском пажњом, али то се, нажалост, често не дешава. Полемика у медијима је добра јер начином на који се она води медији остављају утисак о себи у јавности.

Драган Ј. Вучићевић јуче није одговорио на наша питања зашто се безочно слу­жи лажима у својим новинама Информер, односно „службеном гласнику“.

Радисав Родић: Томо, обелодани ко је из твог кабинета изнад закона

Отворено писмо Радисава Родића, покретача Курира, српској јавности преносимо у целини:

Томислава Николића, садашњег председника Србије, познајем 23 године. Он је у мој кабинет долазио кад год је пожелео. Увек смо добронамерно размењивали погледе на стварност. Посебно се то односило кад је стварао СНС, а и око свих досадашњих избора.

Ја сам увек подржавао Тому у свим његовим битним активностима за добробит грађана Србије. 

Злоупотреба

Не видим никаквог разлога да после више од 23 године нормалног познанства и дружења Драган Ј. Вучићевић својим прљавим подметањем покушава да арбитрира између Томе и мене. Зато апелујем на Тому да обелодани ко је из његовог кабинета прекршио закон по кривичној пријави коју сам данас поднео због одавања службене тајне из кабинета председника Србије.

Подсећам Тому и сву правну стручну јавност Србије да је Бонска конвенција од 1. 12. 2014. саставни део српског законодавства којом је јасно регулисана употреба и коришћење личних података грађана. Такође обавештавам јавност да Тома, његова Драгица или било која друга јавна личност у Србији, ако уради било шта што није прикладно нити у интересу грађана Србије, не могу бити аболирани на тај начин да се од јавности крије шта су они радили.

Јавност има право да све зна! Читаоцима дајем на знање да пресуда коју сам под изнудом, да би ме пустили из притвора после 22 месеца, потписао гласи: „Пресуда Вишег суда у Београду број К.3191/10 донета дана 27. 7. 2011, правоснажна од 27. 7. 2011, којом се Родић Радисаву забрањује вршење свих дужности везаних за располагање, коришћење, управљање туђом имовином у трајању од шест година од дана правоснажности одлуке, с тим да се време проведено у притвору не урачунава у време трајања ове мере.“

Погрешно тумачење

Тома Николић и цела Србија знају да ја никада нисам располагао туђом имовином већ само својом, па не видим разлог за толику буку коју диже Драган Ј. Вучићевић јер је из судске одлуке јасно да мени није забрањено да располажем својом имовином, па су зато нетачне тврдње Вучићевића да ја не могу да се бавим издаваштвом и медијима. Што се тиче Комерцијалне банке, ја сам оснивач Комерцијалне банке на дан 1. 7. 1991, када је банка основана са око 5.700.000 долара.

Моје фирме и ја смо тог дана имали у тој банци преко 2.750.000 долара уложеног у капитал новоосноване Комерцијалне банке, што значи да су моје фирме биле власнице 50 одсто капитала Комерцијалне банке. Ја сам, после тога, девет и по година био члан Управног одбора Комерцијалне банке. Мени и мојим фирмама је то власништво у Комерцијалној банци отето.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси