Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Радомировић о сукобу УНС и медија Јунајтед групе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

26. 10. 2020.

Извор: Танјуг

Радомировић о сукобу УНС и медија Јунајтед групе

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић одбацио је вечерас као нетачне тврдње да је то удружење режимско и поручио да ће УНС пружити подршку, заштиту и помоћ новинарима медија у власниству Јунајтед групе, Н1, Нове С ТВ и портала Нова, који, уверен је, раде под великим притиском власника.

Радомировић је, гостујући у емисији Хит-твит на Пинк ТВ опширно говорио о случају пресуде циришког суда по тужби власника Јунајтед групе Драгана Шолака против Пинк тв, Информера и Студија Б, која је према тврдњама Шолакових медија донета у његову корист.

Међутим, истакао је, ту пресуду нико није видео и док она не буде објављена нико не може да зна о чему се ту ради.

Додао је да није познато ни да ли су тужени знали да су тужени.

УНС је, каже, на све начине покушавао да дође до те пресуде прво од Јунајтед групе и Н1 ТВ, затим од циришког суда, као и информацију с тим у вези од Министарства правде, али без успеха.

Прецизирао је да је циришки суд прво обећао УНС-у да ће им доставити пресуду, а после седам дана су им рекли да не могу то да учине, јер се у том документе налазе лични подаци.

Након објављивање информације о наводној пресуди циришког суда, Радомировић истиче да је покренут "напад" медија Јунајтед групе на УНС.

Уследио је позив УНС-а новинарима медија Јунајтед групе да поштују новинарски кодекс, а посебно након што је промењена информација о наводној пресуди у Цириху, па је, уместо као вест Н1 ТВ, та информација приказана као саопштење Јунајтед групе.

Приметио је да је управо и то кршење кодекса: када нешто у вести исправите, а не наведете ни шта, ни када.

Истакао је да је у питању јасан пример кршења новинарског кодекса, не само, како каже, то што је оригинална вест исправљена, већ и начин на који су монтирани интервјуи са Смајловићом и са њим.

По свему томе, истиче Радомировић, јасно је да су се новинари у овом случају ставили у функцију власника медија, а не јавности, што је, како је рекао, "драстично кршење кодекса".

Радомировић каже да му се чини да је ово јединствен случај да новинари нападају УНС, који их позива на поштовање кодекса и основних правила.

Уверен је да су новинари медија Јунајтед групе под притиском власника, па је тако, каже, и новинарка Јелена Обућина напустила УНС после твита њеног директора, Слободана Георгијева, којим је најавио иступање новинара из чланства тог удружења.

Све то, истиче Радомировић, наводи на закључак да су новинари тих медија под притиском власника.

Дачић је подсетио да су у време када је био у коалицији са ДС-ом, измене Закона о информисању тада писали Тадић и Динкић с циљем увођења рестриктивних мера па су га, каже, позвали да га консултују, али је он, каже, одбио да у томе учествује.

Наводи да ни он ни Александар Вучић нису учествовалу у доношењу тог закона, јер је закон, каже, договорен на вишем нивоу.

Али је, каже, ускочио Чеда Јовановић и тај закон је тада захваљујући њему усвојен.

Радомировић је рекао да су медији Јунајтед групе последњих дана изнели велики број неистина, додао да не зна зашто то раде, али да познаје доста колега који раде у тим медијима.

Они су, сигуран је, под великом притиком и позвао их да се јаве УНС-у, које ће им, како је истакао, пружити сву подршку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси