Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Радомировић и даље тера по своме и напада Јунајтед групу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

25. 10. 2020.

Извор: Nova.rs

Радомировић и даље тера по своме и напада Јунајтед групу

Владимир Радомировић, председник Удружења новинара Србиј, гостијући вечерас у емисији "Хит твит" на телевизији Пинк, поново се дотакао напада на Јунајтед групу које оркестрирају режимски медији и полемике која је уследила између УНС-а и медијских редакција које послују у саставу Јунајтед групе - Н1, Нова С, Нова.рс и Adria NewsmaxAdria и поновио неистену, која је већ демнатована, а то је "да су новинари који раде у тим редакцијама били изложени притисцима да поптишу одговоре УНС-у и да изађу из овог новинарског удружења".

Радомировић је вечерас опет рекао да су Н1, НоваС, Нова.рс и Adria NewsmaxAdria, управо они који су напали УНС и да су рекли да се води хајка против њих.

“Тражили смо ову пресуду од суда у Цириху, они су нам најпре рекли да ће нам доставити пресуду, а затим су јавили да не могу да пошаљу због заштите података о личности, што је веома чудно”, рекао је Радомировић.

Он каже, нико није објавио те документе, и додаје да би то требало да буде доказ да су тужени знали за суђење.

“Напали су нас и рекли да водимо хајку на њих, а управо су они ти који су нас напали”, рекао је Радомировић.

Како каже, “овде је дошло до промене оригиналне вести и до кршења кодекса новинарства”.

“Ово је јасан пример да су они, прво тиме што су изменили оригиналну вест, па и то како су монтирали прилоге и писали саопштења, ставили су се у функцију власника медија а не у интерес јавнисти и то је велико кршење кодекса новинара Србије”, рекао је Радомировић.

Радомировић је рекао да је такође постојао притисак на новинаре да потписују та саопштења и да излазе из њиховог удружења.

“Ово је јединиствен случај да новинари реагују на позив Удружења да поштују етички кодекс новинари. Они нападају удуржење новинара које њих позива да поштују основна правила новинарства и етику новинара. Чини ми се кад гледам та саопштења и те потписе новинара који раде у тим редакцијама да је  ту власник извршио притисак на њих. Ви сте видели у овом ваше прилогу да је Јелена Обућина која је сад на Нењсмаџадриа, која је део Јунајтед групе, иступила из чланства нашег удуржења, али је то дошло после Твита њенг дирекотра Слободана Георгиева, који је најавио да ће неки новинари иступити из чланства  УНС и то води ка закључку, да је постојао неки притисак да новинари потписују та саопштења и излазе из чланства нашег удружења”.

“Ја добро познајем колеге посебно на Н1 и они су под великим притиском и ми ћемо им пружити подршку. Ми разумемо то, људи зависе од новца који добијају на телевизији и порталу. Они нас оптужују да смо режимско удружење, а од 2012. ниједан предлог УНС – а није прошао неки документ владе или скупштине… “, додао је он.

Радомировић је поновио и да ова прича има предисторију када су га пре месец дана позвали, како је рекао, са Н1 да прича о нападу радника обезебежења на новинарску екипу.

“Прво питање било је како коментариште напад Горана Весића на Ивана Ивановића. Ја сам само констатовао чињеницу да Иван Ивановић није новинар већ хумириста и нека га онда брани удуржење хумориста и зато хе на Н1 и на свим вестима кренула кампања на мене, па је онда и новина Данас на насловној страни објавила да се УНС уплашио Горана Весића.

Подсетимо, портал Нова.рс контактирао је Удружење новинара Србија (УНС) поводом напада на Јунајтед групу и скандалозних оптужби о сакривању чињеница о пресуди којом је сувласник ове групе Драган Шолак добио телевизије “Пинк” и “Студио Б”, као и лист “Информер” на суду у Цириху због клеветања и ширења лажи у медијима. Иако је Окружни суд у Цириху одбио да достави пресуду УНС-у јер се ради о грађанском спору и јер би достављањем била угрожена заштита података о личности, то удружење је у неколико текстова истакло “да је реч о сакривању информација и укључило се у оркестрирану хајку на Јунајтед групу без претходне провере свих чињеница”.

УНС напада Јунајтед групу зато што она не доставља пресуду, мада у спору није била Јунајтед група него Драган Шолак као грађанин, па стога нема ни право ни обавезу да пресуду било коме доставља на увид.

Портал Нова.рс је питања о оптужбама проследио УНС-у захтевајући образложење на питања зашто износе неистине у својим текстовима, пре проверавања свих података везаних за поступак за који су интересовање показали тек након што су тужени медији покренули хајку, док их пре тога поменути спор није интересовао. Ипак, одговоре на наша питања нисмо добили.

Неспорно, Јунајтед група не крије пресуду којом је утврђено да су поменути таблоид и режимске телевизије оштетиле једног од њених власника Драгана Шолака, а што је и суд утврдио, те није јасно због чега УНС заступа став о сакривању података.

Ипак, из УНС-а тврде да су поменутог става јер Јунајтед група тврди да има пресуду, али је не даје на увид јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси