Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  Србљановић: УНС-ов напад на Н1 и Нову повратак у деведесете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

25. 10. 2020.

Аутор: Блиц Извор: Н1

Србљановић: УНС-ов напад на Н1 и Нову повратак у деведесете

Драмска списатељица Биљана Србљановић оцењује у новој колумни "Потрага за Дори" да се Удружење новинара Србије (УНС) "ничим изазвано острвило" на медије у власништву Унитед групе (Н1, Нова С и нова.рс), оптужујући новинаре тих кућа да раде за личне и финансијске интересе једног од власника, а пошто су објавили да је сувласник Унитед групе Драган Шолак добио спор пред швајцарским судом, којем је тужио Информер, Студио Б и Пинк за увреде, клевете и повреду части.

"Н1 и Нова су се изненадили. На напад су одговорили покушајем да се баве новинарством и интервјуишу протагонисте УНС-овог обрачуна, заборављајући да је тај разговор немогућ и то не зато што УНС ради за Вучића (или барем не само то), него зато што то није никакво новинарско удружење и зато јер ту новинара нема. То је један од паралелних вишедеценијских центара моћи који је у историји увек био ту да подржи наше најмрачније тренутке", пише Србљановић у колумни објављеној у Блицу од недеље.

Она истиче да се "искрено пита шта има Н1 и Нова уопште да интервјуишу председника УНС, новинара Владимира Радомировића, вишегодишњег уредника босанког гласила Репортер, који је не баш тако давно објавио онај чувени лажни списак од наводних 356 полицајаца које тражи суд у Хагу, што је био један од непосредних повода оружане побуне ЈСО и сам увод у убиство премијера (Зорана) Ђинђића".

"Шта од таквих 'новинара' уопште очекивати, зашто им заборављати претходне радове? Зашто заборавити да је на место председника УНС дошао након осам година дуге владавине своје менторке Љиљане Смајловић, коју је верно пратио свуда, а која и не скрива ко је прави председник моћног медијског удружења и владарица из сенке?", пита Србљановић.

"Зашто су ти људи доскора имали простор баш и на Н1 и Новој и тиме добијали легитимитет и простор за утицај, да ли су ови медији заиста заборавили о каквом је 'новинарству' ту уопште реч и заиста се изненадили кад се и њима догодио овакав напад УНС? Шта један озбиљан медиј може да очекује кад интервјуише ове депутате 'Удружења', који сад јавно сеју сумњу да швајцарска пресуда уопште и постоји, како то да тек сада са изненађењем схватају како је УНС-ов напад 'повратак у деведесете'", закључује Србљановић.

Додаје, међутим, да то заправо, "уопште није" повратак у деведесете, "јер деведесете се у том свету никада нису ни прекинуле".

"Оне у континуитету трају у овом паралелном систему моћи, медијске страховладе и пропагандних ратова, у том мутном царству лажног новинарства, које заправо нема жељу да ради за режим, већ јасну амбицију да режим поставља", оценила је Србљановић у колумни.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

26.10.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 13:53

"Не пада снег да покрије брег..."

Очекивано! (Расправа између новинара и "новинара" о непоштовању основних принципа извештавања је постала добра прилика свим "другосрбијанцима" да се огласе, понављајући у недоглед исте приче, које нико не узима за озбиљно - осим њих самих...)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси