Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  УНС највише штитио Н1 и највише опомињао Информер
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

25. 10. 2020.

Извор: УНС

Неистине из оптужби Н1 демантује база података

УНС највише штитио Н1 и највише опомињао Информер

Неистине које медији у власништву Јунајтед групе данима износе на рачун УНС у покушају да нам ставе на терет да „спинујемо у корист режимских медија“ и штитимо њихове интересе зато што захтевамо да Јунајтед група објави пресуду против медија које наводно штитимо, неумољиво демантују чињенице из базе података УНС-а које откривају политичку позадину напада на највеће медијско удружење у земљи.

Оптужбе Н1 на рачун УНС падају у воду пред чињеницама из јавне базе података из којих се види да је УНС последњих шест година од свих новинара у Србији највише бранио новинаре Н1 и, у исто време, на кршење Кодекса највише упозоравао Драгана Ј. Вучичевића и Информер.

Од доласка Н1 у Србију, 2014. године, наше удружење је издало 20 саопштења у којима позива на заштиту слободе и права на рад новинара те куће, њихово право на одговор, право да не шаљу питања унапред, хитну реакцију државних институција на претње упућиване новинарима, сниматељима, уредницима, па и програмском директору Н1 Југославу Ћосићу, кога смо штитили од „узнемиравања“.

Ове чињенице најбоље говоре о политикантској природи оптужби Н1 на рачун УНС-а који је у свом саопштењу позвао да „УНС именом и презименом најзад почне да реагује на нападе провладиних медија на независне медије што је јединствен феномен историји новинарства као и да јавно осуди праксу наручивања питања чији је циљ неретко покушај дискредитације независних медија у Србији“.

Оптужени смо да, за разлику од поруке запосленим у тим медијима, нисмо опомињали Информер, Пинк и Студио Б, нити им упућивали апел да се одупру притисцима, што јавна база саопштења УНС-а недвосмилено демантује.

Подаци из базе података УНС најбољи су одговор на политички напад Јунајтед групе, јер неумољиво демантују све неистине изречене у саопштењима Н1. Апсурдно је да поред свих изречених неистина током ове хајке на УНС управо они који те неистине износе у свом саопштењу оптужују да УНС води „кампању неистине” и позивају највеће медијско удружење да „коначно почне да се бави заштитом оних медијских радника у Србији који заиста јесу под великим притисцима и који несумњиво добијају инструкције не само власника, него и из врха власти и других центара политичке моћи“.

Уместо одговора ауторима саопштења Н1 и испод њега потписаним новинарима, у коме се УНС између осталог позива и „да најзад почне да реагује на нападе провладиних медија на независне медије, што је јединствен феномен у историји новинарства, као и да јавно осуди праксу наручивања питања чији је циљ, неретко, покушај дискредитације независних медија у Србији“, кратко ћемо подсетити на све што је УНС урадио протеклих година за заштиту новинара и новинарства у Србији, а што друга новинарска удружења, која Н1 и не помиње, нису.

УНС је покренуо иницијативу за смену државног секретара Александра Гајовића када је новинара Николу Радишића оптужио да „измишља“ нападе.

УНС је једино је медијско удружење које је заштитило новинара Н1 Миодрага Совиља чије је дискредитујуће фотографије из прошлости објавио Пинк, због чега је сајт те телевизије био приморан да их повуче.

УНС је највише пута упозорио Информер и Драгана Ј. Вучићевића на кршење Кодекса.

Главни уредник Информера уједно је једини главни уредник на чије је непрофесионално понашање УНС реаговао четири пута, чак и када је непримерен садржај објављивао на друштвеним мрежама или у програмима других телевизија износио нетачности или увреде на рачун колега.

На поштовање Кодекса новинара Србије професионализам и објективност, УНС је упозоравао све дневне штампане медије, али и РТС, РТВ, Пинк и Студио Б.

Позив да се одупру притисцима и да објективно и професионално извештавају, упутили смо новинарима тих медијских кућа чак и у ситуацијама када они сами нису били нападачи, него жртве хајке или напада због наводне пристрасности њихових програма - као што је насилни упад демонстраната у зграду РТС-а, марта 2019. 

На исто позивамо и уреднике и новинаре Н1, Нова.рс и Нова С док извештавају о захтеву УНС да добије пресуду циришког суда.

У кампањи медија Јунајтед групе против УНС-a наводи се да штитимо Пинк, али чињенице неумитно говоре да је управо УНС захтевао истрагу о могућој злоупотреби националне фреквенције Пинка и редовно покретао поступке у РЕМ-у - због откривања идентитета малолетника, вређање колега (између осталог и током гостовања Драгана Ј. Вучићевића) и других непримерених садржаја у програму те телевизије.

Откад Н1 емитује сигнал у Србији, издали смо многобројна упозорења таблоидима да поштују Кодекс новинара Србије. Па ипак ниједан од тих медија никада није водио хајку против највећег новинарског удружења какву данас води Јунајтед група преко својих медија.

Представници УНС-а напуштали су комисије Министарства културе и информисања и локалних самоуправа у знак протеста због доделе средстава таблоидима и другим медијима који крше Кодекс.

Такође се, у знак протеста, УНС 2018. и 2019. године одрекао средстава која су му додељена на конкурсу Града Београда, управо јер су највише новца на конкурсу добили рекордери у кршењу Кодекса.

Једини смо истраживали и редовно обавештавали грађане о томе да се највише новца додељује онима које нас, у недостатку професионалних аргумената, Јунајтед група оптужује да бранимо - Информеру и Студију Б. А нашим наводним штићеницима Савет за штампу, чији је УНС један од оснивача, изрекао је неколико хиљада казни и јавних опомена због кршења Кодекса.

Као и у сукобу са Друштвом судија Србије и Адвокатском комором Београда, 2018, УНС и данас брани право новинара – на обавештавање јавности о свим аспектима сваког судског процеса. Захваљујући УНС-овом инсистирању на томе и медији Јунајтед групе обилато се користе УНС-овим извештајима са медијских процеса у српским судовима, које помно пратимо. Тог права у име новинара у Србији УНС се не сме и неће одрећи само зато што Јунајтед група очекује да процес у Цириху буде једини медијски  процес о којем се не сме извештавати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси