Насловна  |  Актуелно  |  Хроника напада Јунајтед групе на УНС  |  УНС пријавио претње тужилаштву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Хроника напада Јунајтед групе на УНС

25. 10. 2020.

Извор: УНС

УНС пријавио претње тужилаштву

Удружење новинара Србије (УНС) пријавило је данас Тужилаштву за високотехнолошки криминал претње које су нам на Твитеру упућене након што смо на тој друштвеној мрежи објавили саопштење у којем позивамо новинаре Н1, Нове и Нова.рс да се одупру притиску власника и престану да крше професионални кодекс.

„Која сте ви гамад, ал ће те висити за ово, један по један = СВИ“, гласи једна од претњи упућена УНС-у на Твитеру.

УНС је претње тужилаштву пријавио преко Сталне радне групе за безбедност новинара, у којој су уз представнике УНС-а и других новинарских и медијских удружења високи представници полиције и тужилаштва.

Испод објаве Удружења под називом „УНС позива новинаре Н1, Нове и Нова.рс да се одупру притиску власника и престану да крше Кодекс новинара“ коју смо 23. октобра поставили на Твитеру налазе се више од двеста агресивних, вулгарних и увредљивих коментара.

Хајци против УНС-а на Твитеру су се придружили уредници и новинара медија Јунајтед групе, постичући своје симпатизере да језиком мржње и агресивности коментаришу УНС-ово саопштење, у којем их позивамо да се одупру притиску власника и да престану да својим извештавањем драстично крше Кодекс новинара.

Покушај дискредитације УНС-а на Твитеру уследио је након што смо саопштили да су Н1, Нова и Нова.рс прекршили етичка и професионална правила извештавајући о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том судском поступку. Драган Шолак је сувласник Јунајтед групе у чијем су власништву Н1, Нова и Нова.рс.

Осим на Твитеру, редакцији УНС-а на имејл и у коментарима на сајту стигао је низ једнако увредљивих и вулгарних коментарa на то саопштење, као последица непримерене кампање коју воде медији Јунајтед групе.

Као члан Сталне радне групе за безбедност новинара УНС ће наставити да доставља претње тужилаштву које подстичу насиље и представљају претњу по нашу безбедност.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

28.10.

2020.

dragiša petrović [нерегистровани] у 12:26

TARGETIRANJE JE NJIHOV NOVINARSKI KODEKS

Poštovan kolege, puna podrška svima u rukovodstvu UNS-a,a posebno onima koji su "tasrgetirani" od strane Kragujevčanina sa švajcarskim i ko zna kojim još pasošem i njegivih medijskih ekspozitura u Srbiji. Očekujte da će ovakav primitivizam te grupacije potrajati,da će napadi biti jači, veliki finansijski ulog je u pitanju, on pomućuje um i onim tkz. potpisnicima "novinarima" koji se bore protiv Kodeska novinara i koji se u toj svojoj mentalnoj magli saglašavaju sa naredbodavcima iz Švajcarske i njihovim "izaslanicima" na glavnouredničkim mestimau Srbiji.Zaštitite osnovne postulate na kojima počiva novinarstvo, branite svakog novinara,istrajte da budete stvarno najbolji,najobjektivniji i prava grupacija za zaštitu novinarstva. Praviće oni odstrel i za druge, svako ko im se suprostavi, zato se s ponosom potpisujem - Dragiša Petrović, novinar Radio Beograda 1 u penziji, Kragujevac.

Одговори
нед

25.10.

2020.

Срђан [нерегистровани] у 14:51

Подршка

Подршка УНСу а посебно руковоству УНС-а.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси