Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и УНС на Косову: „Газета Сињали“ да хитно уклони личне податке особа у изолацији и оболелих од коронавируса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

04. 04. 2020.

Извор: УНС

УНС и УНС на Косову: „Газета Сињали“ да хитно уклони личне податке особа у изолацији и оболелих од коронавируса

Удружење новинара Србије и његов огранак на Косову осуђују поступак портала „Газета Сињали“ који је објавио списак са именима 210 Срба, Рома и Горанаца из пет општина са подручја Косова и Метохије којима је наложена изолација, укључујући и имена особа које се лече од коронавируса, и траже да се ти подаци хитно уклоне са интернета.

УНС и УНС на Косову истичу да се у тексту наводи место становања и година рођења особа којима је наложена изолација, као и да су ове мере урађене по налогу Београда.

УНС и УНС на Косову захтевају хитну реакцију ОЕБС-а, УНМИК-а, ЕУ и Савета за штампу, новинарских удружења и страних дипломатских представника и институција у Приштини да престане кршење људских права Срба, Рома и Горанаца који живе у већински српским срединама, као и да се отклоне последице овог непрофесионалног поступка медија, а одговорни буду кажњени.

УНС и УНС на Косову истичу да је недопустиво објављивање података из здраствених картона, као и  података који стигматизују људе по националној и етничкој припадности.

УНС и УНС на Косову позивају колеге новинаре и уреднике да са повећаном пажњом извештвају у случају пандемије, да штите права угрожених особа, као и да професионално и у складу са етичким нормама и кодексима проверавају поузданост извора и тачност информација.

УНС и УНС на Косову траже да се утврди одговорност надлежних у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица – Приштина и станици косовске полиције у Лепосавићу за пуштање ових спискова у јавност.

УНС и УНС на Косову подсећају да је прошле недеље на друштвеним мрежама објављена медицинска документација Завода за јавно здравље Косовска Митровица – Приштина и резултати теста на ковид-19 са именима пацијената и бројевима медицинских протокола. На појединим списковима који круже друштвеним мрежама су и бројеви мобилних телефона оболелих особа и особа које се налазе у изолацији.

УНС и УНС на Косову указују да се оваквим поступцима на најгрубљи начин крши право на приватност особа оболелих од ковида-19.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси