Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС на годишњици отмице Славуја и Перенића: Нећемо мировати док злочинци и отмичари не буду кажњени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 08. 2019.

Извор: УНС

УНС на годишњици отмице Славуја и Перенића: Нећемо мировати док злочинци и отмичари не буду кажњени

Представници Удружења новинара Србије (УНС) данас су, код обележја „Тражимо их“, где су пре 21 годину на путу Велика Хоча–Зочиште у општини Ораховац нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић, поручили да ће инсистирати да злочинци над новинарима од 1998. године на Косову и Метохији (КиМ) буду пронађени и кажњени.

Председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је да је то место трагедије, не само за српске, већ и за све новинаре на свету.

„Нећемо дозволити да колеге по други пут буду отете и убијене. Ако заборавимо на њих, шта су радили, страдаће и други пут, а ми то нећемо и не смемо дозволити“, рекао је Радомировић.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић подсетио да је Шабан Бериша, који је признао да је јануара ове године багером ишчупао плочу отетим новинарима Славују и Перенићу, кажњен на три месеца условног затвора и новчано у износу од 200 евра.

„Ми нисмо задовољни том пресудом, јер је полиција у свом извештају навела да је то дело етнички мотивисано. Према нашим сазнањима суд то није узео у обзир. Сматрамо да је отмица Славуја и Перенића етнички мотивисана, да су отети зато што су Срби. Можда је и то разлог што већ 21 годину не знамо ништа о њиховим судбинама“, казао је Ничић.

Иначе, пресуду Основног суда у Ђаковици, који је изрекао условну казну Бериши, УНС-у као оштећеној страни није дата на увид. Информације о пресуди објавили су албански медији.

Раније данас адвокатица Јована Филиповић, правни заступник УНС-а у овом предмету, рекла је да се две пута обраћала тужилаштву и суду у Ђаковици тражећи увид у спис предмета, али да није добила никакав одговор.

Истраживачица УНС-а Јелена Л. Петковић која три године покушава да сазна шта се десило са истрагама убијених и несталих колега на КиМ, рекла је да је последња информација да су „први пут све истраге под једним кровом“, као и да има уверавање од косовског тужиоца Бесима Кељмендија да се на њима ради.

Кељменди је рекао да су информације из истраживања УНС-а значајне за њихов рад и да ће све истраге о убиствима и киднаповању наших колега бити поново отворене. Он је рекао да су те информације прослеђене надлежним тужиоцима и да они на њима раде“, рекла је Петковић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да су „захваљујући упорности у постављању плоче и колегиници Петковић успели да обновимо, отворимо и покренемо истраге убистава и киднаповања 14 колега на КиМ, седам Срба и седам Албанаца“.

„Важно је да се албанске колеге и албанско удружење новинара одазову нашем позиву да ово буде заједнички посао. Нећемо бити мирни док епилог нашег рада не буде имао резултат“, рекао је Брајовић.

Он је најавио да ће УНС обележја поставити и осталим убијеним и отетим новинарима на КиМ, а да је следеће Љубомиру Кнежевићу, новинару приштинског "Јединства" и дописнику "Политике".

Подсетимо, Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси