Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Јуче разматран Нацрт закона о РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

08. 06. 2019.

Аутор: Синиша Костић Извор: РТК2

Јуче разматран Нацрт закона о РТК

Нацрт закона о РТК не гарантује да ће канал на српском језику РТК2, као до сада, имати загарантованих 10 одсто од укупног буџета РТК, изјавили су на јавној расправи о овом предлогу закона представници РТК2. Они су позвали посланике српске заједнице, медијске стручњаке и правнике да се укључе у решавање овог питања.

Потпредседница Управног одбора РТК Маријана Симић изразила је жаљење што се Нацрт закона о Јавном сервису пред члановима одбора нашао тек пошто је у начелу усвојен у Скупштини. Симић је рекла да је предлог овог закона штетан по канал на српском језику, јер се њиме не гарантује издвајање од  10 одсто за РТК2 од укупног буџета РТК, како је предвиђено актуелним законом. Усвајањем оваквог закона доводи се у питање даље функционисање РТК2, опстанак  радника, као и програмска политика телевизије, рекла је Симић.

“Овај закон полако доводи до његовог нестајања, овај канал ће функционисати од милости коју добија из главног буџета и он неће бити функционалан, неће бити у садашњем облику нити ће имати могућности да се развија као независни српски канал у оквиру Радио телевизије Косова”, додала је Симић.

Директор РТК2 Србољуб Кузић изразио је забринутост због чињенице да законом нису  јасно одређена финансијска средства за РТК2, чиме ће, како каже, фунционисање овог канала зависити од добре воље менаџмента.

“Мислим да је циљ овог закона да обезбеди стабилан буџет за јавни сервис, самим тим и за РТК2 и зашто да РТК2 брине за своју будућност, малтене наћи ћемо се пре или касније у таквој ситуацији, да будемо на милост или немилост неког новог менаџмента који можда неће бити тако кооперативан и одобравати нам средства”, рекао је директор Кузић.

Симић и Кузић су позвали комисију за медије,  али и српске посланике да се пре коначног усвајања закона консултују са медијским стручњацима из српске заједнице, како не би дошло до онемогућавања рада РТК2. С друге стране, председник Скупштинског одбора за медије Наит Хасани је рекао да су примедбе везане за финасирање РТК2, политичке конотације, те да нису изнете конкретне примедбе на овај Нацрт закона.

Председница Управног одбора РТК-а Афердита Маљићи је рекла да би питање имовине Јавног сервиса требало да буде укључено у нови закон.

"Као одбор послали смо своје примедбе и сматрамо да би имовина требало да буде укључена у закон, а средства за изградњу новог објекта РТК треба доделити, тако да постоји одређени распоред", рекла је Маљићи.

Представници синдиката РТК су затражили повећање месечне претплате са 2,5 на 3 евра, додајући да би требало решити и питање власништва РТК. На састанку је било речи и о избору генералног директора и чланова Управног одбора, као и о отварању канала за скупштину и дијаспору. Председник Одбора за медије Наит Хасани је рекао да ће одбор до уторка примати примедбе и сугестије на нацрт закона, а  након тога ће они бити разматрани. Предлог закона о РТК израђен је по узору на Закон о Радио телевизији Словеније, а након што прође Скупштински одбор, он се ће поново наћи пред посланицима, који би о њему требало да дају коначну реч.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси