Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и УНС на Косову: Повући из процедуре Нацрт закона о јавном сервису Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

06. 06. 2019.

УНС и УНС на Косову: Повући из процедуре Нацрт закона о јавном сервису Косова

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову траже да Нацрт закона о јавном сервису Косова буде повучен из процедуре, јер је њиме предвиђено укидање гарантованог финансирања Другог канала Радио-телевизије Косова (канал на српском језику - РТК2).

УНС и УНС на Косову подсећају да је садашњим Законом о јавном медијском сервису прописана обавеза издвајања десет одсто укупног буџета Радио-телевизије Косова (РТК) за РТК2.

УНС и УНС на Косову траже да српска медијска заједница на Косову буде консултована у изради закона, а да српски политички представници озбиљно схвате какве последице могу да настану усвајањем понуђене верзије Закона о јавном сервису Косова.

УНС и УНС на Косову истичу да је неприхватљив и садашњи статус РТК2 јер је чланом 59 Устава Косова Србима на Косову гарантован „независан телевизијски канал на српском језику” што РТК2 није, јер је у саставу РТК.

УНС и УНС на Косову упозоравају да чак и да је законски текст суштински прихватљив, нико, па ни Скупштина Косова, не би смео да усвоји закон који је нејасан и неразумљив на српском и разликује се од верзије на енглеском и албанском језику, што је уочљиво из текста Нацрта овог закона.

УНС и УНС на Косову позивају Европску комисију да подржи повлачење из процедуре Нацрта овог закона и због тога што Европска конвенција о људским правима и основним слободама подразумева јасноћу као захтев који сваки закон мора да испуни.

 У прилогу је Нацрт закона о јавном сервису Косова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси